12 herkenbare situaties voor iedereen met een beenprothese

Lucht die uit je koker ontsnapt, moeite om in je auto te stappen op een krappe parkeerplaats en een piepende prothese; met een beenprothese loop je soms tegen lastige situaties aan waar mensen zonder prothese niet bij stilstaan. Herken jij deze dingen ook?

Heel veel dank aan onzeervaringsdeskundige Martinevoor haar hulp bij het samenstellen van deze lijst!

1. Bah, altijd weer die praktische schoenen

Het kopen van schoenen is lastig, omdat je steeds een afweging moet maken tussen wat je kunt dragen met je beenprothese en wat je mooi vindt. ‘Ik heb dikwijls een miskoop gedaan!’ zegt ervaringsdeskundige Martine hierover. Herkenbaar?

2. Een pedaalemmer openen?

Bijna niet te doen met een beenprothese. Veel fijner zijn vuilnisbakken die je met de hand kunt openen. Maar helaas staan die niet overal…

3. ‘Wat onbeleefd, met vieze schoenen naar binnen’

Maar daar kun je niets aan doen, want probeer maar eens je prothesevoet te vegen aan een deurmat. Onmogelijk!

4. Oei, een dixie!

Op evenementen staan vaak mobiele toiletwagens, maar voor prothesedragers zijn die bepaald niet eenvoudig te bezoeken. De wagens staan niet altijd stevig, de traptreden zijn smal en steil en er is vaak geen leuning aanwezig. Niet zo handig.

5. Wringen op de parkeerplaats

Een auto die nét iets te dicht op de jouwe parkeert; voor mensen zonder prothese even wringen, maar voor prothesedragers een flink probleem. Om met een (boven)beenprothese in de auto te stappen moet de autodeur immers best ver open,en dat lukt niet altijd op een krappe parkeerplaats.

6. Oh nee, weer een broek kapot…

Op de plek waar de rand van je prothese over de stoel schuurt vertoont de achterkant van je lange broek vaak een lichtere plek. Daardoor zijn je broeken snel aan vervanging toe.

7. Drukte op de trap

Loop jij met je prothese ook de trap op met beide benen op elke trede? Dat kan op een drukke trap met haastige mensen best spannend zijn.

8. Pieeeeeep…

Sommige prothesen maken een piepend geluid. Op een stille locatie, zoals de bibliotheek of kerk, zorgt dat soms voor verbaasde blikken van andere aanwezigen.

9. Schaam schaam…

Héél vervelend met mensen om je heen: lucht die uit je koker ontsnapt als je rechtop staat. Want je bént helemaal niet winderig, maar leg dat maar eens uit…

10. Slipgevaar!

IJzel en sneeuw zorgen vaak voor problemen. Doordat sneeuw en ijs zich vastzetten onder de zool van je prothesevoet loop je het risico om uit te glijden. Dat maakt van een korte wandeling, bijvoorbeeld van je auto naar de voordeur, een spannende onderneming.

11. ‘Heb je misschien een andere stoel?’

Niet elke stoel is even handig als je een prothese draagt. Opstaan van een stoel zonder leuning kan bijvoorbeeld best een uitdaging zijn, zeker in een kleine ruimte. En wat dacht je van een kerkstoel? Die is vaak erg laag of heeft een aflopend zitgedeelte.

12. Jaloerse blikken

Zien mensen niet direct dat je een prothese draagt? Dat leidt soms tot vreemde blikken als je de invalideparkeerplaats gebruikt.Want wat doe je daar precies? Je kunt toch gewoon lopen? Terwijl de energie die je uitspaart door dichtbij te parkeren voor jou misschien wel nét het verschil maakt.