12 herkenbare situaties voor iedereen met een beenprothese

Lucht die uit je koker ontsnapt, moeite om in je auto te stappen op een krappe parkeerplaats en een piepende prothese; met een beenprothese loop je soms tegen lastige situaties aan waar mensen zonder prothese niet bij stilstaan. Herken jij deze dingen ook?

 

Heel veel dank aan onze ervaringsdeskundige Martine voor haar hulp bij het samenstellen van deze lijst!

 

1. Bah, altijd weer die praktische schoenenErvaringsdeskundige Martine loopt met haar beenprothese op een helling

Het kopen van schoenen is lastig, omdat je steeds een afweging moet maken tussen wat je kunt dragen met je beenprothese en wat je mooi vindt. ‘Ik heb dikwijls een miskoop gedaan!’ zegt ervaringsdeskundige Martine hierover. Herkenbaar?

2. Een pedaalemmer openen?

Bijna niet te doen met een beenprothese. Veel fijner zijn vuilnisbakken die je met de hand kunt openen. Maar helaas staan die niet overal…

3. ‘Wat onbeleefd, met vieze schoenen naar binnen’

Maar daar kun je niets aan doen, want probeer maar eens je prothesevoet te vegen aan een deurmat. Onmogelijk!

4. Oei, een dixie!

Op evenementen staan vaak mobiele toiletwagens, maar voor prothesedragers zijn die bepaald niet eenvoudig te bezoeken. De wagens staan niet altijd stevig, de traptreden zijn smal en steil en er is vaak geen leuning aanwezig. Niet zo handig.

5. Wringen op de parkeerplaats

Een auto die nét iets te dicht op de jouwe parkeert; voor mensen zonder prothese even wringen, maar voor prothesedragers een flink probleem. Om met een (boven)beenprothese in de auto te stappen moet de autodeur immers best ver open,  en dat lukt niet altijd op een krappe parkeerplaats.

6. Oh nee, weer een broek kapot…

Op de plek waar de rand van je prothese over de stoel schuurt vertoont de achterkant van je lange broek vaak een lichtere plek. Daardoor zijn je broeken snel aan vervanging toe.

7. Drukte op de trap

Loop jij met je prothese ook de trap op met beide benen op elke trede? Dat kan op een drukke trap met haastige mensen best spannend zijn.

8. Pieeeeeep…

Sommige prothesen maken een piepend geluid. Op een stille locatie, zoals de bibliotheek of kerk, zorgt dat soms voor verbaasde blikken van andere aanwezigen.

9. Schaam schaam…

Héél vervelend met mensen om je heen: lucht die uit je koker ontsnapt als je rechtop staat. Want je bént helemaal niet winderig, maar leg dat maar eens uit…

10. Slipgevaar!

IJzel en sneeuw zorgen vaak voor problemen. Doordat sneeuw en ijs zich vastzetten onder de zool van je prothesevoet loop je het risico om uit te glijden. Dat maakt van een korte wandeling, bijvoorbeeld van je auto naar de voordeur, een spannende onderneming.

11. ‘Heb je misschien een andere stoel?’

Niet elke stoel is even handig als je een prothese draagt. Opstaan van een stoel zonder leuning kan bijvoorbeeld best een uitdaging zijn, zeker in een kleine ruimte. En wat dacht je van een kerkstoel? Die is vaak erg laag of heeft een aflopend zitgedeelte.

12. Jaloerse blikken

Zien mensen niet direct dat je een prothese draagt? Dat leidt soms tot vreemde blikken als je de invalideparkeerplaats gebruikt.  Want wat doe je daar precies? Je kunt toch gewoon lopen? Terwijl de energie die je uitspaart door dichtbij te parkeren voor jou misschien wel nét het verschil maakt.

 

Heb jij nog een aanvulling voor deze lijst? Of heb je een handige tip voor prothesegebruikers die te maken hebben met bovenstaande problemen? Deel je reactie hieronder!

 

 

 

21 gedachten over “12 herkenbare situaties voor iedereen met een beenprothese

 1. dag allen,
  maar goed dat wij als geamputeerde best wel met onze eigen miserie kunnen lachen.
  Op een opzoek naar talenten wedstrijd, kwam ik met een act als stand-up grapjesmaker.
  Ik vertelde allerlei moppen over vooral mij eigen handicap,
  helaas kon niemand veel met de moppen lachen, voor één tafel was dit zeker geen taboe,
  mijn vriendenkring zat zich opnieuw krom te lachen met moppen die ik hen al vaak vertelde.
  De rest van de zaal zat raar te kijken, nochtans deed ik dit optreden in korte broek en kon iedereen
  zien dat ik een onderbeenprothese droeg.
  Ik werd in ’98 als schoolverlatende door een wagen brutaal gegrepen. Met veel wilskracht na een lange revalidatie behaalde ik in 2001 mijn diploma voor een job aangepast aan mijn handicap. Deed de job héél graag en promoveerde tot een leiding gevende functie. Na een voltijdse job bouwde ik na mijn werkuren zelf mijn huis. Ik werkte als het ware als een paard tot het paard over de hindernis viel… Sinds 2010 ben ik op volledig op invaliditeit, geniet van het laagste inkomen met wat andere voordelen. Mag gratis en dichtbij parkeren, krijg gratis uitkering, krijg in pretparken voorrang op de lange wachtrij,…. en krijg van velen de stempel : ….profiteur…
  laat ze maar ‘s avonds eens komen kijken hoe hard ik profiteer als ik op één been met grote wondes de douche of de trap op ga…
  Jaloers van een handicap… hahaha, gr Bert

 2. goeie dag.

  Ik ben op zoek naar een rechter kunst been. een been dat geamputeerd is tot de helft van de dijbeen.. ik wil het voor een arm man kopen die met een gezin woont in noord Afrika en die zelf voor brood moet zorgen. vandaar dat we op zoek zijn naar een rechter kunstbeen.

  Mvg Fouad

  1. Beste Fouad,

   Dankjewel voor je bericht en wat aardig dat je een kunstbeen wil kopen voor een man in Afrika.
   Om een kunstbeen voor deze man te realiseren kun je het beste contact opnemen met een instrumentmaker/orthopedisch adviseur.
   Deze maken het been uiteindelijk helemaal passend voor iedere persoon.

   Veel succes gewenst!

 3. ook ik heb een onderbeen prothese , ik heb drie jaar weinig te klagen gehad . maar nu last van blaren aan mijn knie , en omdat ik ook diabeet ben duurt het lang voordat het genezen is. is er een zalf of wat anders voor zodat ik mijn prothese kan blijven gebruiken .

  1. In het Antonius Binnenweg kreeg ik zinkolie om blaren uit te drogen. Ik zou je niet aanraden om je liner aan te doen laat staan je been tot dat de wond genezen is.

 4. Beste , ik heb een onderbeen prothese maar zou graag een geklede broek aandoen maar is wel een probleem ik vind ze niet te koop met iets bredere pijpen !!

  1. Ik heb ook een onderbeen prothese en had hetzelfde probleem. Mijn vrouw zet nu in broekspijp van het geamputeerde been een rits van ongeveer 50 cm en het probleem is opgelost. Succes.

 5. Hoi,
  vanaf mijn 11e jaar heb ik een onderbeen prothese. Veel van de genoemde problematieken kom ik zelf niet echt tegen. je went ook aan heel veel dingen en ervaar je het eigenlijk niet meer als obstakel. Wat ik hier niet terug zie is dat niemand klaagt over je eigen risico. Iedereen met een handicap is altijd zijn eigen risico kwijt. Ik slijt bijv 2 liners in een jaar, dag eigen risico… Dat vind ik dus te zot voor worden. Iets waar je dus totaal niets aan kunt doen, gewoon nodig hebt/niet zoden kan. Kost je altijd je eigen risico.

  Las ook nog even dat iemand last had van open wonden. Vroeger gebruikte men Mercurochroom. Is nu een verboden middel in nederland. Allicht nog wel te krijgen in het buitenland. Is in ieder geval iets wat de wond uitdroogt en heelt, beschermlaag aanbrengt.

  1. Beste Marcel, bedankt voor je aanvulling! Dat is inderdaad ook iets wat vaak voorkomt en een probleem vormt voor veel prothesedragers.

 6. Idd kapotte broeken en bij het dragen van een spijkerbroek rolt mijn liner een stukje naar beneden dat zit niet prettig.
  Dus loop ik in joggingbroeken zit prima maarja wil ook wil eens een spijkerbroek aan.

 7. Hallo allemaal.
  Mijn dochter is 25 en 3 jaar geleden is haar onderbeen geamputeerd maar naar 3 jaar kan ze nog geen prothese dragen omdat ze al zolang aan het sukkelen is met wonden die niet dichtgaan heeft iemand hier ervaring mee ben toch benieuwd.

  1. Hoi Carolien,

   Dit herken ik, al is 3 jaar wel erg lang. Vervelend! Ik ben vorig jaar november geopereerd, pas nu is de wond gaan helen.. en kan ik oefenen met mijn prothese.

 8. Mijn broer heeft een onderbeenprothese, hij heeft in zijn lies een litteken van een operatie en binnenin zitten metalen krammetjes die er niet uitgehaald kunnen worden! De koker van zijn prothese komt steeds tegen dat litteken aan en dat belemmert hem met lopen en oefenen omdat het erg veel pijn doet! Is hier wat aan te doen?

  1. Geachte jayne,
   Mijn ervaring is dat een goede prothese maker daar zonder moeite een oplossing voor heeft. Ik heb een knee exatriculatie (door de knie amputatie) en mijn knie bot gaf mij veel problemen (blaren, wondjes en drukplekken) aangeven aan mijn prothese maker en die is toen gaan aanpassen en proberen. Na wat proberen en sleutelen heb ik daar vrijwel geen last meer van. Ja op slechte dagen maar dan is alles gewoon moeizaam.
   Mijn tip : kijk naar meerdere prothese makers. Ze zijn allemaal verschillend.

 9. Voorheen droeg ik een onderbeen prothese met een bovenbeen manchet waarfoor mijn stomp jaren lang geen werk hoefde verrichten sindsdien dat ik een onder prothese heb met een liner heb ik last van dicht geslibte hooftader onderbeen stomp zogenaamde etalagebenen.
  volgens de specialisten niet te verhelpen
  Heeft iemand hier ervaring mee?.

 10. Ik heb een onderbeenprothese en altijd gaten in mijn broek aan de voor/bovenrand van mijn koker.
  Ik lijk wel een zwerver 😉

  1. Hoi Sandra,

   Vervelend is dat… Jij moet dus wat vaker naar de winkel voor een nieuwe broek? Of heb je een trucje om gaten te voorkomen?

   Groet, Bieke

  1. Beste Dana, bedankt voor je aanvulling! Dat is inderdaad ook niet iets waar je onmiddellijk bij stilstaat. Een koker is een stuk steviger dan een gemiddeld bovenbeen…

Geef een antwoord

vijftien + 13 =