3 soorten afwerkingen voor je beenprothese

Sommige mensen willen het liefst dat hun prothese niet opvalt. Voor andere prothesegebruikers kan hun prothese niet opvallend genoeg zijn. Wat zijn de mogelijkheden om je prothese af te werken? Wij zetten drie mogelijkheden van prothesecovers op een rijtje.

Let op: niet voor elke prothese zijn alle soorten afwerking mogelijk. Vraag daarom altijd aan je instrumentmaker wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Hij of zij kan je ook informeren over de mogelijkheden rondom vergoeding en terugbetaling. 

 

1. Natuurlijke uitstraling: overtrek van schuim of siliconen

Ervaringsdeskundige Cécile draagt een cosmetische overtrek over haar bovenbeenprothese

Ervaringsdeskundige Cécile kiest voor een natuurlijke look. Om die reden draagt ze een cosmetische overtrek van schuim over haar bovenbeenprothese. Een cosmetische overtrek is bedoeld om je prothesebeen de vorm te geven van een menselijk been. Je draagt deze overtrek over je prothese. De overtrek bestaat uit schuim en wordt door je instrumentmaker in de juiste vorm gemaakt.

Een cosmetische overtrek is vaak verkrijgbaar in een aantal huidskleuren. Doordat de overtrek is gemaakt van schuim ziet deze er niet levensecht uit. Maar omdat de vorm van de overtrek wél levensecht is zal je met kleding eroverheen toch niet snel zien dat je een prothese draagt. Cécile draagt bijvoorbeeld een pantykous over haar overtrek, zodat ze deze ook met een rok kan dragen. Cosmetische overtrekken zijn beschikbaar voor zowel een bovenbeenprothese als een onderbeenprothese.

Siliconen beenovertrek

Let op: een cosmetische overtrek is niet hetzelfde als een anatomisch gevormde siliconen beenovertrek. Een siliconen beenovertrek wordt volledig op maat gemaakt met je andere been als voorbeeld en heeft daardoor een levensechte uitstraling met onder andere sproetjes en adertjes. Iedere siliconen overtrek is uniek en wordt volledig aangepast aan jouw prothese. Wil je meer weten? Voor de mogelijkheden adviseren we je om contact op te nemen met je instrumentmaker.

 

2. Hightech uitstraling: kunststof overtrek

Vind je het cool als je prothese een hightech uitstraling heeft? Dan is een kunststof overtrek misschien wel wat voor jou. Deze kunststof overtrekken zijn verkrijgbaar voor verschillende geavanceerde protheseknieën en behoeden de prothese voor beschadigingen en slijtage. Omdat de overtrek volledig is afgestemd op de bijbehorende prothese wordt de bewegingsvrijheid van de prothese behouden.

Cosmetische overtrek voor Kenevo

Cosmetische overtrekken van kunststof zijn gemaakt om zo te worden gedragen. Er hoeft dus geen overtrek van schuim meer overheen. In plaats van een natuurlijke uitstraling geeft zo’n overtrek vaak een hightech look. Wel heeft een kunststof overtrek meestal een anatomische vorm. Dit geeft een natuurlijk resultaat wanneer er kleding overheen wordt gedragen. Kunststof overtrekken zijn soms in meerdere varianten per prothesemodel verkrijgbaar en kunnen vaak worden ingekort voor een optimale pasvorm.

 

3. Unieke uitstraling: gepersonaliseerde coverVoorbeelden van prothesecovers van het merk UNYQ

Wil jij nog een stapje verder gaan? Je kunt je prothese ook volledig personaliseren! Diverse bedrijven richten zich op unieke covers voor prothesen. Een bekende aanbieder is UNYQ, dat lichtgewicht covers maakt voor allerlei soorten onder- en bovenbeenprothesen. Met zo’n cover maak je van je prothese een modeaccessoire. Felle kleuren, motieven, structuur; je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Benieuwd welke opties er allemaal zijn? Zoek op Instagram eens op #prostheticcover en bekijk de meest bijzondere voorbeelden!

Lees ook: Functie of uiterlijk; wat vind jij het belangrijkst?

Hoe is jouw prothese afgewerkt? Ben je daar blij mee of wil je weleens wat anders proberen? Deel jouw mening in de reacties hieronder!

 

 

5 gedachten over “3 soorten afwerkingen voor je beenprothese

  1. Hier een klassieke bruine nylon kous. Ooit op tv eens iemand gezien met dergelijke nylon kous met print erop. Zag er een beetje uit als een tattoo. Maar nergens geen verdeler gezien. Iemand een idee waar dergelijke kousen te verkrijgen zijn in een ander kleur, met een patroon of met prints op? Iets dat verwisselbaar is en de kostprijs om “uniek” te zijn wat drukt. Unyq ziet er wel tof uit, maar ik ben eens benieuwd naar de prijs en de duurzaamheid.

    1. hoi ik heb er gewoon een tattoo arm sleeve over heen gedaan past perfect en geeft een mooie uitstraling voor weing
      mvg alfred

  2. Ik heb gewoon de “metal Look” toch lastig te verbergen als je loopt met twee protheses, dus heb op een gegeven moment gedacht, dan ook maar echt duidelijk.
    die covers zijn wel erg gaaf! maar idd Rene, ze worden niet vergoed, erg jammer en dus duur.

  3. Hallo mijn naam is René. Ik ben hier mee bezig geweest maar ze werden toen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Is dit inmiddels wel zo want ik heb geen geld om ze te betalen.

Geef een antwoord

18 + elf =