3 tips om je gevoel van zelfwaarde te vergroten

Een amputatie is een ingrijpende gebeurtenis. Het heeft een grote impact op je lichaam, maar óók op je sociale leven en emoties. Je gevoel van zelfwaarde kan flink te lijden krijgen onder al die veranderingen. Daarom hebben we drie tips om je gevoel van zelfwaarde te vergroten.

Kom je er zelf niet uit? Twijfel niet en ga naar je huisarts of behandelaar om dit te bespreken. Professionele hulp is absoluut niets om je voor te schamen en kan een groot verschil maken in je leven!  

 

1. Word je bewust van je gedachten

You can’t change what you don’t acknowledge.

Ken je deze beroemde uitspraak van Dr. Phil? Het is misschien een cliché, maar net als in elk cliché zit ook hierin een kern van waarheid. Simpel gezegd: je kan niets veranderen als je niet erkent dat er iets móet veranderen. Het is daarom belangrijk om je bewust te worden van je negatieve gedachten. Door dit bewustzijn wordt het mogelijk om afstand te nemen van je gedachten. Zo voorkom je dat je er daadwerkelijk in gaat geloven!

3 tips om je gevoel van zelfwaarde te vergroten

Merk je dat er een negatieve gedachte over jezelf in je opkomt? Signaleer voorzichtig wat er gebeurt en herinner jezelf eraan dat dit geen feit is maar ‘slechts’ een gedachte. Mindfulness is een goede manier om je bewust te worden van je gedachten zonder er een oordeel aan te koppelen.

Leestip
Mark Williams & Danny Penman – Mindfulness – een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld

 

2. Onthoud: jij bent niet je omstandigheden

Elk mens dat wordt geboren is evenveel waard. Je omstandigheden veranderen niets aan deze kernwaarde. Toch denken veel mensen dat de omstandigheden in hun leven bepalen wie ze zijn als persoon. In negatieve omstandigheden daalt hun zelfwaarde. Ze hebben gedachten als:

 • Ik ben mijn baan kwijt, dus ik ben een sukkel.
 • Op dieet en toch een chocoladereep gegeten, dus ik ben iemand zonder wilskracht.
 • Ik heb een amputatie ondergaan, dus nu ben ik een incompleet persoon.

Herken jij deze manier van denken? Stop er dan onmiddellijk mee! Want hoe je omstandigheden er ook uitzien, je bent altijd evenveel waard als ieder ander.

De gedachte dat we minder waard zouden zijn dan een ander is een valse overtuiging die we onszelf in de loop der jaren aanleren. Leer jezelf deze gevaarlijke overtuiging af door goed naar jezelf te kijken. Wat heb je allemaal meegemaakt? En hoe verbind je deze gebeurtenissen met hoe je over jezelf denkt? Behandel jezelf voortaan als een goede vriend en toon compassie voor jezelf. Er zijn altijd dingen in het leven die we niet onder controle hebben. Laat je zelfwaarde hier niet van afhangen. Onthoud dat je zelfwaarde vandaag hetzelfde is als het gisteren was en morgen zal zijn.

Leestip
Brené Brown – De moed van imperfectie

 

3. Haal het aller-, allerbeste uit jezelf!

Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen zal hij zichzelf zijn hele leven als mislukkeling beschouwen.

Dat zei Albert Einstein, en daarin had hij natuurlijk helemaal gelijk! We hebben allemaal onze sterke en minder sterke punten. Welke kwaliteiten je ook hebt, het zegt niks over je kernwaarde.

Zoek uit wat je sterke punten zijn en welk gevoel van zelfvertrouwen ze bij je losmaken. Veel mensen zijn er goed in om zichzelf omlaag te halen door hun minder sterke punten te benoemen. Het is echter veel zinvoller om jezelf eraan te herinneren wat jou zo geweldig maakt! Dit geeft je een veel realistischer beeld van jezelf. Dus: wat maakt jou fantastisch en uniek?

Leestip
Berthold Gunster – Ja-maar… Omdenken

 

Tip van ervaringsdeskundige Leon
Na het lezen van bovenstaand artikel stuurde ervaringsdeskundige Leon de volgende inspirerende reactie op onze Facebookpagina:

Dapper dat jullie dit moeilijke thema durven te behandelen. Wat ik echter mis in jullie stuk is dat het altijd begint met acceptatie van je amputatie.

Hoe ik dat zelf beleef is door het feit dat ik sinds drie jaar geen onderbenen meer heb te leren beschouwen als een eigenschap in plaats van als een beperking. Het is net zo waar als dat ik bruin haar heb en het gaat nooit meer veranderen. En tuurlijk had je het liever anders gewild en is het soms kut, maar je energie richten op iets wat je niet kan veranderen is verspilde moeite.

Beter accepteer je hoe het nu is en haal je elke dag het maximale uit je nieuwe leven en ga vooral niet vergelijken met hoe het “vroeger” was. En wat dan “het maximale” is, is voor iedereen anders.

(Professionele) hulp hierbij kan ik inderdaad iedereen aanraden. Goede begeleiding en steun van mensen om je heen is noodzakelijk in dit proces.

Maar laat inderdaad niemand je vertellen dat je minder waard bent door je amputatie!

 

Wat doe jij om je gevoel van zelfwaarde te verhogen? Deel het met ons in de reacties!

[Totaal: 3    Gemiddelde: 4.7/5]

Misschien ook interessant

3 gedachten over “3 tips om je gevoel van zelfwaarde te vergroten

 1. Zeker de reactie van leon is zeer belangrijk.
  Ik wil er aan toevoegen dat je de tijd moet nemen voor je acceptatie. Ook ik mis mn beide onderbenen. Na jaren zijn er nog steeds momenten dat t steekt en probeer ook dit soort momenten te accepteren. Het is ok om je soms heel rot te voelen. Wel is het dan zaak dat je het weer afsluit en zoals leon ook zegt, professionele hulp helpt. Ook steun van vrienden, familie en lotgenoten heeft mij erg geholpen

  1. Hoi Karin,

   Bedankt voor je reactie. Inderdaad, jezelf rot voelen mag best af en toe. En je amputatie accepteren betekent ook niet dat je nooit meer een mindere dag zult hebben. Maar wél dat je daar beter mee om kunt gaan. En als dat niet lukt is hulp inschakelen altijd een goed idee, net als vrienden, familie en lotgenoten. Heel erg bedankt dat je je ervaringen met ons wilt delen!

   Groetjes,

   Bieke

Geef een reactie

negentien − zeventien =