3 tips voor de juiste schoen bij je beenprothese

Vind jij het als prothesegebruiker lastig om goede schoenen te vinden? Helaas ben je niet de enige. De verkeerde schoenkeuze kan echter leiden tot vervelende problemen: van een wiebelige houding tot een pijnlijke val. Wij hebben drie handige tips voor je verzameld.

Welke schoenen het meest geschikt zijn voor jou hangt af van een aantal factoren: van je amputatieniveau tot je prothese(voet) en houding. En natuurlijk moeten ze ook lekker zitten! Over het algemeen zijn hardloopschoenen of sneakers de beste optie voor mensen met een amputatie. Deze schoenen zitten stevig, hebben meestal een geschikte hakhoogte en bieden voldoende schokabsorptie in de zool. Maar natuurlijk wil je ook weleens afwisselen! Daarom vind je hieronder drie handige tips. Maar onze belangrijkste tip is om verschillende schoenen mee te nemen naar je instrumentmaker en hem of haar om advies te vragen. Samen vinden jullie vast de juiste schoen!

1. Kies de juiste hakhoogte

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een platte schoen niet per se het veiligst voor prothesegebruikers. Veel prothesevoeten zijn namelijk speciaal gemaakt voor een kleine hakhoogte van ongeveer één centimeter. Schoenen met een plattere zool kunnen je het gevoel geven dat je achterover valt.Bovendien kan eente platte zool er ook voor zorgen dat de hoek van je prothesekoker niet optimaal is. Bij een onderbeenprothese kun je hierdoor last krijgen van druk onder je knieschijf. Je instrumentmaker kan je adviseren om een klein inlegzooltje te gebruiken in de schoen aan je prothesezijde.

Draag je verschillende soorten schoenen? Tegenwoordig zijn er prothesevoeten beschikbaar met een instelbare hakhoogte, zoals de prothesevoet Meridium van Ottobock . Je prothesevoet kan zo tot op zekere hoogte worden aangepast aan de schoen die je draagt. Een nieuwe ontwikkeling is ook de adapter Quickchange van Ottobock . Dankzij deze adapter kun je in slechts een paar stappen wisselen tussen verschillende prothesevoeten, zonder dat de uitlijning van je prothese aangepast hoeft te worden.

2. Wees voorzichtig met hoge hakken

Veel vrouwen geven bij speciale gelegenheden de voorkeur aan hogere hakken. Wanneer je een prothese draagt is het voor je eigen veiligheid wel belangrijk om ook hierbij goed na te denken over de juiste hakhoogte. Als de hak te hoog is, kun je namelijk het gevoel krijgen voorover te leunen. Dit is vooral riskant wanneer je een bovenbeenamputatie hebt ondergaan. Als je hak te hoog is, komt er teveel gewicht op de tenen van je prothesevoet. Dit kan je protheseknie activeren om je knie (ongewenst) te buigen, met een vervelende val tot gevolg.

3. Kies geklede schoenen met een goede zool

Bij een zakelijke afspraak of speciale gelegenheid kiezen veel mannen voor geklede schoenen. Wil jij een goed paar aanschaffen? Let dan niet alleen op de hakhoogte van de schoen, maar ook op de zool. Het is belangrijk dat deze voldoende ondersteuning biedt. Je gezonde zijde krijgt namelijk flink wat schokken te verduren tijdens het lopen. Dunne zooltjes absorberen deze schokken niet voldoende. In dat geval is het belangrijk om een inlegzooltje te gebruiken om je gezonde voet te ondersteunen.