4 slimme vragen om te stellen aan je instrumentmaker

Je instrumentmaker stelt je een hoop vragen om te bepalen welke prothese het meest geschikt is voor jou. Maar het aanmeten van een nieuwe prothese is ook hét moment om zelf vragen te stellen. Wij zetten alvast vier slimme vragen op een rijtje.

Man met beenamputatie zit aan tafel bij instrumentmaker

 

1. Door wie zou jij je prothese laten maken als je mij was?

En een belangrijke vervolgvraag: waarom? Zo kom je erachter wat jouw instrumentmaker het belangrijkst vindt. Komt dat overeen met jouw ideeën? Als patiënt leg je immers jouw lot in handen van je instrumentmaker; je hebt dus iemand nodig met wie je volledig op één lijn zit.

 

2. Mag ik eens praten met een lotgenoot die door jou wordt behandeld?

Veel mensen vinden het prettig om te praten met iemand in dezelfde situatie. Alleen al om die reden is het goed om deze vraag te stellen. Maar je komt zo ook nog eens een hoop te weten over je instrumentmaker. Waar is hij of zij echt ontzettend goed in? En wat zijn mogelijke verbeterpunten? Met deze informatie in je achterhoofd wordt het makkelijker om te bepalen of deze instrumentmaker bij jou past. Bekijk ook eens de verhalen van onze ervaringsdeskundigen.

 

3. Mag ik meerdere prothesen proberen?

Gemiddeld zit je ‘slechts’ een uur per dag in de auto. Toch maak je waarschijnlijk eerst wat proefritten voordat je een nieuwe auto koopt. Een prothese draag je vrijwel de hele dag – elke dag. Bovendien heeft je prothese een enorme invloed op je levenskwaliteit. Waarom zou je dan niet meerdere prothesen testen voordat je een definitieve keuze maakt? Het testen van meerdere prothesen  is misschien (nog) niet standaard, maar deze vraag is zeker niet gek. Stel hem dus zeker aan je instrumentmaker!

 

4. Wat wordt er van mij verwacht tijdens het revalidatieproces?

Heb je onlangs een amputatie ondergaan? Dan krijg je tijdens de revalidatie te maken met veel verschillende mensen, onder wie je instrumentmaker, (revalidatie)arts en fysiotherapeut. Zij spelen allemaal een belangrijke rol in het revalidatieproces. Maar de belangrijkste taak ligt bij jou! Jij maakt immers het verschil; de anderen kunnen jou hierbij alleen maar zo goed mogelijk helpen. Informeer daarom bij alle betrokkenen wat zij van jou verwachten tijdens de revalidatie. Zo weet je zeker dat jullie op één lijn zitten en haal je het uiterste uit deze intensieve periode. Lees ook; Amputatieproces – deel 3: na de amputatie

 

Heb jij nog een goede vraag? Deel hem hieronder in de reacties!

 

[Totaal: 6   Gemiddelde:  3.2/5]

6 gedachten over “4 slimme vragen om te stellen aan je instrumentmaker

 1. Ik moet zeggen, ik heb heel veel geluk gehad met mijn instrumentmaker. De kinesist in het revalidatiecentrum had mij Korneel van Orthopedie Matton uit Gent (België) aangeraden, en ook laten langskomen voor een kennismakingsgesprek. Wel, die man kan precies gedachten lezen. Hij heeft me eerst laten testen met de Ottobock 1C60, maar daarna zijn we toch maar overgestapt naar de Ottobock 1C61 omdat die net iets meer aan mijn behoeften voldoet, maar de 1C60 was een goede voet om de basis van het stappen mee te leren. Ook voor de afstelling van de voet weet hij exact waar de moeilijke punten liggen bij mij, zodat hij bij het testen van een nieuwe koker amper werk heeft omdat alles al zo goed mogelijk staat afgesteld. Mensen uit België, Matton is echt een zeer goed bedrijf waar de patiënt echt centraal staat.

  1. Hoi, ik heb ook gekozen om samen te werken met Matton . Ik zelf zit nog maar in de beginfase.
   Amputatie onderbeen nog maar 14 dagen geleden .
   Wel al bezig met het schema om mijn liner te dragen .
   Heb veel vertrouwen in Korneel van Matton in Gent ( België).

 2. Ik ben opgegroeid van prothese met leren kap waarbij pijnpunten bepaald werden door een rode lippenstift….nu heb ik Rob….
  Hij weet precies hoe ik loop en hoe ik ben..ik ben dus van de katoenen kousen….hoewel in de begin tijd mijn oma de kousen breide van Tessels
  Schapenwol….dat kriebelde minder…..

  1. Wat super dat je een instrumentmaker hebt gevonden die precies weet hoe jij bent en loopt! Was jullie samenwerking vanaf het begin meteen zo goed? Of hebben jullie daar samen veel tijd en moeite ingestoken?

   1. wat zou ik bv, weer kunnen na mn been amputati,wat zijn mijn kansen?als ik me 200%zelf inzet?. Wat = een soort klik knie sisteem?

    1. Beste Martin,

     Helaas is dat geen makkelijke vraag om te beantwoorden. Wat je allemaal weer kunt na je amputatie en welke prothese het meest geschikt is hangt af van heel veel factoren, zoals je amputatieniveau (op welke hoogte je been is geamputeerd), je algemene gezondheid en natuurlijk je inzet, zoals je zelf aangeeft.

     Ik wil je daarom adviseren om je vraag te stellen aan je behandelteam. Zij kennen je het beste en kunnen je adviseren over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie.

     Moet je amputatie nog plaatsvinden? Of heb je al een amputatie ondergaan?

     Hartelijke groeten, Bieke

Geef een reactie

vijftien + 10 =