5 tips om beter voor jezelf op te komen

Veel mensen vinden het lastig: voor jezelf opkomen (assertief zijn). Maar zeker als het om je gezondheid gaat is het belangrijk dit tóch te doen. Zo zorg je ervoor dat je serieus wordt genomen en op de juiste manier wordt behandeld. Je draagt zo actief bij aan je toekomst.  

Ervaringsdeskundige Etienne zit in zijn rolstoel achter zijn computerAls je een amputatie hebt ondergaan krijg je te maken met veel situaties waarin het belangrijk is om op te komen voor jouw belangen. Daarbij kun je denken aan gesprekken met artsen en andere zorgverleners, maar ook aan allerlei situaties in je dagelijks leven. Misschien heb je bijvoorbeeld een aanpassing nodig in je woning, waarvoor je de hulp van je gemeente wilt inschakelen.

Vind jij het moeilijk of spannend om voor jezelf op te komen? Heel begrijpelijk, want veel mensen hebben hier last van. Toch is het belangrijk om je duidelijk uit te spreken over je behoeften, doelen en wensen. Om je te helpen hebben we enkele tips op een rijtje gezet.

 

1. Wees actief

Onthoud altijd dat het proces rondom amputatie en revalidatie draait om jou, jóuw gezondheid en jóuw leven. Neem daarom actief deel aan dit proces. Uiteindelijk word je hier zelf beter van.

 

2. Informeer jezelf

Verzamel voldoende informatie om goed geïnformeerde keuzes te maken. Met de juiste achtergrondinformatie voel je je zelfverzekerder in gesprek met zorgverleners, organisaties en overheidsinstanties. Lees of bekijk hiervoor meerdere bronnen, zodat je zeker weet dat je de juiste informatie hebt. En zorg dat je op de hoogte bent van je rechten, zodat je hierop kunt wijzen als dit nodig is. Jezelf goed informeren bij je instrumentmaker? Stel deze 4 slimme vragen!

 

3. Neem initiatief

Je hebt – net als iedereen – het recht om volledig deel te nemen aan de maatschappij. Maar vaak moet je daarvoor wel zelf de eerste stap zetten.

Wil je een bepaalde sport of hobby uitoefenen? Veel organisaties zorgen er graag voor dat ook mensen met een beperking veilig kunnen deelnemen. Neem daarom contact op met de organisatie waarin je geïnteresseerd bent en vraag naar de mogelijkheden. Niet alle organisaties zijn bekend met de behoeften van mensen met een amputatie. Wellicht hebben ze daarom jouw hulp en advies nodig om de juiste aanpassingen door te kunnen voeren.

Wil je graag reizen? Reizen met een amputatie vraagt soms om aanpassingen om comfortabel en stressvrij te kunnen reizen. Misschien heb je ondersteuning nodig bij het parkeren, in het openbaar vervoer, bij je vlucht of je verblijf. Het is belangrijk dat je de verschillende organisaties al bij het boeken op de hoogte brengt van jouw behoeften. Zo kunnen ze hier op de juiste wijze op inspelen.

 

4. Verzamel belangrijke documenten

Maak een map (digitaal kan natuurlijk ook) met alle materialen, plannen en correspondentie, zodat je hier in de toekomst naar kunt verwijzen. Verzamel in deze map ook aantekeningen van telefoongespreken en afspraken. Zorg er daarnaast voor dat alle plannen waar je toestemming voor geeft – zoals een zorgplan – op papier worden gezet. Deze kun je vervolgens ook in je map bewaren.

 

5. Wees assertief

Wordt er niet op de juiste manier of binnen de gewenste tijd gereageerd op jouw wens of verzoek? Vraag dan of je met iemand anders binnen de organisatie kunt. Heb je nog steeds het gevoel dat er niet goed naar je wordt geluisterd? Veel mensen vinden het prettig om dan een brief te schrijven. (Die je uiteraard kunt bewaren in je verzamelmap.)

 

Vind jij het moeilijk om voor jezelf op te komen? Deel je ervaringen hieronder in de reacties!

 

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.3]

Een gedachte over “5 tips om beter voor jezelf op te komen

  1. Ik wil meer lopen op ongelijk terrein en in de heuvels ook fiets ik veelvuldig dus een beweegbare voet oud zou wenselijk zijn.
    Men zegt alleen dat dat niet mogelijk is, moet ik daar genoegen mee nemen?

Geef een antwoord