Openbaar vervoer en amputatie: 5 handige tips

Een dagje met de trein naar het strand, reizen met de metro tijdens je stedentrip of een toeristische tour met de hop-on hop-off; met deze tips verloopt je vakantie-uitstapje met het openbaar vervoer zo soepel mogelijk.

 

Tijdens je vakantie ontkom je niet altijd aan reizen met het openbaar vervoer. Kijk je hier een beetje tegenop? Je bent niet de enige, want reizen met een amputatie vraagt om extra voorbereiding en planning. Gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat je reis met het openbaar vervoer zo soepel mogelijk verloopt. Wij hebben vijf tips voor je verzameld.

 

De toegankelijkheid van het openbaar vervoer is sterk afhankelijk van het land waar je reist. Hieronder geven we daarom algemene tips die overal handig zijn. Wil je meer weten over reizen met een beperking met het openbaar vervoer in Nederland? Kijk dan eens op de handige website van Scouters. Voor reizen met het openbaar vervoer in België kun je de website van Vlaanderen.be bezoeken.  

 

1. Bereid je voor

Amputatie en openbaar vervoerBen je erg nerveus voor de reis? Je gaat een stuk rustiger op pad als je weet wat je te wachten staat. Bereid je voor door alvast de website van het lokale openbaar vervoer te bezoeken. Vaak vind je hier een aparte pagina over reizen met een beperking. Je kunt ook alvast naar het station gaan om met een medewerker te bespreken hoe je het gemakkelijkst van A naar B reist. Zoek ook tijdig de route en eventuele overstappen uit. Zo kun je ontspannen op reis!

 

Ontspannen op vakantie? Lees ook onze 6 tips voor een fijne vakantie met prothese.

 

2. Kies het juiste tijdstip

Heb je alle tijd van de wereld? Doe jezelf dan een plezier en vermijd de spits. Kies voor een reis aan de einde van de ochtend, het begin van de middag of na de avondspits. Zo heb je de grootste kans op een rustige rit.

 

3. Neem de tijd

Hoe goed je planning ook is, je kunt altijd obstakels tegenkomen op je reis. Houd daarom rekening met onverwachte hindernissen en laat wat ruimte over in je planning. Is de bus te vol? Dan moet je hem misschien overslaan en de volgende bus pakken. Ook het overstappen naar een ander perron kan wat extra tijd in beslag nemen. Als je je niet hoeft te haasten, ga je meer ontspannen op pad.

 

Op reis in een warm land? Lees onze 4 tips bij zomerhitte voor prothesedragers.

 

4. Zorg voor een plan B

Zoals gezegd: obstakels kun je nooit helemaal vermijden. Denk daarom voor vertrek alvast na over een noodplan. Is er bijvoorbeeld een toegankelijke taxi  die je kunt bellen als je de laatste bus mist? Natuurlijk ga je er vanuit dat je plan B niet nodig is, maar in geval van nood ben je blij als je hier alvast over hebt nagedacht.

 

Lopen met een prothese kost voor extra energie. Lees ook onze 3 vragen over jouw energiebalans.

 

5. Vraag hulp

Er is niks mis met hulp vragen wanneer je daar behoefte aan hebt. De meeste medewerkers in het openbaar vervoer hebben regelmatig te maken met reizigers met een beperking. Ze zullen je dan ook graag helpen om de beste reis voor je uit te stippelen. Wie weet leidt dit gesprek bovendien tot een paar leuke toeristische tips! Ook je reisgenoten hebben er vast geen probleem mee om je te helpen. Voel je dus niet bezwaard en vraag om hulp om je reis te vergemakkelijken.

 

Heb jij nog meer tips om reizen met een amputatie gemakkelijker te maken? Deel ze hieronder in de reacties!

 

Geef een antwoord

vier + drie =