Kom in beweging: 7 tips van Filip

We kunnen niks. ‘Ik zit maar stil’, ‘ben aangekomen in gewicht’ en ‘nu past mijn prothese niet meer’. Zomaar een greep uit berichten die ik lees, van mensen – al dan niet met prothese – die online hun beklag doen over de situatie rondom COVID-19. Mijn advies? Blijf wél bezig. Het kan heus.

 

Blogger Filip (38) besloot in 2016 zijn linkerbeen te laten amputeren na een watersportongeval. Na zijn amputatie kon hij eindelijk door met zijn leven: sporten. Filip heeft een vrouw en drie kinderen. Met zijn blogs geeft hij een inkijkje in zijn leven en inspireert hij anderen met zijn activiteiten en belevenissen.

 

In mijn optiek maakt niks doen ook moe. Zeker als het een vast ritme wordt. Bovendien: als je stil blijft zitten is de kans groot dat je prothese op den duur niet meer goed past. Een voet of been verandert niet snel van grootte, een geamputeerd lichaamsdeel wel. Mijn stomp is heel vervelend, die wordt snel dikker of dunner. In een gunstig geval na een paar weken, soms zelfs al na een paar dagen. Daarnaast is het van belang om ook je goede been in shape te houden. Als je lang niks doet en dan opeens als ‘normaal’ de draad weer oppakt, heb je juist extra kans op slijtage van je goede been.

 

Tip 1: draag je prothese iedere dag

Ook als je niet per se naar buiten hoeft. Al is het maar een paar uurtjes. Je lichaam onthoudt zo beter dat de prothese er echt bij hoort. Als ik mijn prothese niet dagelijks aandoe, wordt mijn stomp zo dik dat ik er niet meer in geraak.

 

Tip 2: beweeg op een manier die bij jou past

Woon je in een appartement op drie hoog? Probeer – als je prothese het toelaat – zoveel mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift. Ik woon met mijn gezin nu tijdelijk in een bovenwoning, binnenkort gaat de bouw van ons nieuwe huis starten. Mede door kleine ‘gewoontes’ als de trap nemen, blijf ik lekker fit.

 

Tip 3: doe ‘gewoon’ de dingen die je moet doen

Voor mij is stofzuigen bijvoorbeeld een goede oefening. Je moet dan steeds draaien, keren, stoppen en weer doorgaan. Het zijn geen ‘gewone’ bewegingen en je hebt een ander ritme dan met wandelen. Ook de tuin vegen of de vuilniszak naar de straat brengen helpt.

 

Tip 4: wandel of fiets iedere dag een stukje

Al is het maar een klein rondje. Ga te voet naar de bakker om je brood te kopen, in plaats van met de auto. Het kan in deze tijden echt een groot verschil maken. Voor iedereen met gezonde ledematen is het nu waardevol om een paar extra stappen te zetten, voor mensen met een amputatie éxtra.

 

Tip 5: bereid je voor als je naar buiten gaat

Vooral als je momenteel niet goed in vorm bent is dit van belang. Zorg voor goede schoenen met een goed profiel. Zeker als het glad is; ik woon in Zwitserland en hier valt regelmatig sneeuw. Ik weet dat ik dan extra voorzichtig moet zijn. Zelf heb ik daarom altijd twee nordic walking stokken bij me. Het helpt om wandelstokken of krukken achter de hand te hebben voor extra ondersteuning.

 

Tip 6: ga naar buiten

Afhankelijk van waar je woont zijn er misschien winkels en horeca gesloten. En misschien vragen de coronamaatregelen dat je in de avond voor een bepaalde tijd weer binnen ben

t. Maar het is niet verboden om overdag naar buiten te gaan. Doe dat dan ook zoveel als je kan. De beweging en de frisse lucht zijn goed voor je lichaam én de hersenen. Je knapt er ook mentaal absoluut van op.

 

Tip 7: download de app van Ottobock

Hou je van fitnessen en mis je de sportschool? De app Fitness for Amputees van Ottobock staat vol oefeningen om je conditie en kracht op peil te houden, als je leeft met een amputatie. Als de sportscholen straks weer opengaan, ben jij er klaar voor!

 

Knop om

De knop naar Netflix is altijd dichtbij, maar als je daar eenmaal aan begint is het moeilijk om te stoppen. Leg je telefoon weg, zet de tv uit (je ziet daar toch vaak alleen maar slecht nieuws). Zet de knop in je hoofd om en kom in actie. Je hoeft je niet zwaar in het zweet te werken. Er zijn genoeg laagdrempeligere activiteiten die je terug wakker maken in je hoofd.

En voelt je prothese of koker niet goed? Ga dan naar je instrumentmaker. Je kunt er ook tijdens de pandemie terecht.

 

Deel jouw verhaal met de community

We zijn ook nieuwsgierig naar jouw verhaal. Hoe beleef jij de pandemie? Waar loop jij tegenaan? Deel jouw antwoord in de comments!

Geef een antwoord

drie × 3 =