8 tips voor de fitting van je prothese

In dit artikel vind je algemene tips voor de fitting van je prothese. Natuurlijk weet je instrumentmaker het beste wat voor jou belangrijk is. Zijn of haar advies en tips vormen dan ook de basis voor een goede fitting.

 

  1. Neem de schoenen mee die je in de toekomst het vaakst zal gaan dragen.
  2. Tijdens de fitting wordt gips gebruikt. Trek daarom voor de zekerheid loszittende kleding aan die vies mag worden. Neem ook een extra set kleding mee, mocht je kleding onverhoopt vies worden.
  3. Zorg voor realistische verwachtingen. Je zal tijdens de eerste afspraak niet simpelweg een prothese aantrekken en fluitend naar buiten lopen. Reken op verschillende afspraken voor een optimale pasvorm van je koker en uitlijning van je prothese.
  4. Problemen tijdens de fitting? Een heldere communicatie met je instrumentmaker is essentieel. Het is van groot belang dat je hem of haar precies vertelt wat je merkt en voelt.
  5. Hoe ervaren je instrumentmaker ook is; hij of zij kent je nog niet zo goed. Neem daarom de tijd om elkaar te leren kennen. Iedere instrumentmaker blijft bijleren met iedere nieuwe patiënt die hij of zij heeft.
  6. Natuurlijk moet je koker passen, maar hou in gedachten dat je in het begin altijd wat pijn zal ervaren. Geef daarom niet op in de eerste vier weken.
  7. Wees je ervan bewust dat je lichaam voortdurend verandert. Ga daarom naar vervolgafspraken met je instrumentmaker om er zeker van te zijn dat je prothese blijft passen.
  8. Je hoeft niet met pijn te leven. Blijft je koker pijn doen na de eerste periode van gewenning? Geef dat duidelijk aan bij je instrumentmaker.

 

Heb jij tips voor mensen die binnenkort hun eerste fitting hebben? Deel ze hieronder!

[Totaal: 2    Gemiddelde: 3/5]

Geef een reactie

18 − zes =