8 tips voor de fitting van je prothese

In dit artikel vind je algemene tips voor de fitting van je prothese. Natuurlijk weet je instrumentmaker het beste wat voor jou belangrijk is. Zijn of haar advies en tips vormen de basis van een goede fitting. Toch willen we je graag acht tips meegeven die je in het achterhoofd kunt houden. Zo haal je het uiterste uit je prothese.

  1. Neem de schoenen mee die je het vaakst draagt of in de toekomst het meest verwacht te gaan dragen. Dit vormt een goede basis voor de fitting van je prothese, omdat deze dan afgestemd kan worden op de pasvorm van die schoen.
  2. Tijdens de fitting wordt gips gebruikt. Trek daarom voor de zekerheid loszittende kleding aan die vies mag worden. Neem ook een extra set kleding mee, mocht je kleding onverhoopt vies worden.
  3. Stel realistische verwachtingen. We verklappen je alvast: tijdens je eerste afspraak zal je niet simpelweg een prothese aantrekken en fluitend naar buiten lopen. Houd er rekening dat er verschillende afspraken nodig zijn voor een optimale pasvorm voor je koker en de uitlijning van je prothese.
  4. Ervaar je problemen tijdens de fitting? Geef dat aan bij je instrumentmaker. Een heldere en duidelijke communicatie met jouw instrumentmaker is essentieel voor het optimaliseren van jouw prothese. Het is van groot belang dat je hem of haar precies vertelt wat je merkt en voelt.
  5. Hoe ervaren je instrumentmaker ook is; hij of zij kent je nog niet zo goed. Neem daarom de tijd om elkaar te leren kennen. Iedere instrumentmaker blijft bijleren met iedere nieuwe patiƫnt die hij of zij heeft.
  6. Zet door! Het is vanzelfsprekend dat je koker moet passen, maar houd altijd in gedachten dat je in het begin wat pijn zal ervaren. Geef daarom niet op in de eerste vier weken, maar gun jezelf de tijd om aan je koker te wennen.
  7. Je lichaam verandert voortdurend. En dat heeft invloed op de pasvorm van je prothese. Ga daarom naar vervolgafspraken met je instrumentmaker om er zeker van te zijn dat je prothese blijft passen.
  8. Blijf je koker pijn doen na de eerste periode van gewenning? Geef dat dan aan bij je instrumentmaker zodat jullie samen op zoek kunnen gaan naar een oplossing. Je hoeft namelijk niet met pijn te leven.