Stof tot nadenken bij het vervangen van je knieprothese

Je knieprothese vormt een essentieel onderdeel van je leven. Is het tijd om je hem te vervangen? Dan ben je het aan jezelf verplicht om zelf alvast goed na te denken over de mogelijkheden.

Er zijn meer prothesen beschikbaar dan ooit tevoren. Wij adviseren je daarom om jezelf goed op de hoogte te houden van de nieuwste producten en technologieën. Ook raden we je aan om te zorgen voor een goede en open communicatie met je instrumentmaker. Lees ook; 3 tips voor een betere relatie met je instrumentmaker.

 

Welke onderwerpen zijn van belang bij het vervangen van je knieprothese? Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.

 

1. Veranderingen in je gezondheid

Denk na over mogelijke veranderingen in je gezondheidssituatie. Heb je last van huidirritatie, veranderingen in het volume van je stomp of gewichtstoename of –verlies? Of struikel en val je vaker dan voorheen? Vertel je instrumentmaker hierover.

 

2. Je huidige en toekomstige activiteiten

Testen van een nieuwe knieprothese

Het is belangrijk dat je knieprothese aansluit bij jouw dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat je alvast goed nadenkt over de volgende twee vragen:

  1. Wat wil ik in de toekomst doen wat ik nu nog niet kan?
  2. Hoe beperkt mijn huidige prothese mijn activiteiten?

Zijn je antwoorden ‘niks’ en ‘helemaal niet’? Dan is je huidige knieprothese misschien ook de komende jaren nog de meest geschikte prothese voor jouw situatie.

Heb je andere antwoorden gegeven op bovenstaande vragen? Dan kan een verandering wellicht een grote impact hebben op jouw leven. De technologie ontwikkelt zich immers in hoog tempo. En zelfs als je hetzelfde type knieprothese houdt kan een (kleine) aanpassing een groot verschil maken. ‘Jouw’ prothese kan een upgrade hebben ondergaan die een verbetering oplevert voor jou. Het is het waard om hierover te spreken met je instrumentmaker.

 

3. Functionele grenzen van de knieprothese

Elke prothese heeft zijn eigen voordelen, maar ook zijn eigen beperkingen. Het is daarom goed om ook te kijken naar de grenzen van de knieprothese die je overweegt. Laat je bijvoorbeeld informeren over de prestaties van deze knie op trappen, heuvels, ongelijk terrein en hellingen.

Vraag je instrumentmaker ook naar de impact van water, stof en vuil, trillingen en elektrische en magnetische storingen. Denk je na over een microprocessorgestuurde knie? Stel dan ook vragen over blootstelling aan water, garanties, servicemogelijkheden als er een reparatie nodig is en hoe de knie werkt als de batterij leeg is.

Het kan verstandig zijn om verschillende knieën te hebben voor verschillende activiteiten. Je instrumentmaker kan je hierin adviseren.

 

4. Uiterlijk

Vind jij het belangrijk hoe je prothese eruitziet? Vraag dan of er een cosmetische overtrek bestaat voor het model dat je overweegt. Lees ook; 3 soorten afwerking van je beenprothese

 

5. Prestatie in het dagelijks leven

Ervaringsverhalen van gebruikers zeggen veel meer dan brochures en technische details. Vraag daarom je instrumentmaker of hij je in contact kan brengen met mensen die de prothese gebruiken waarin jij geïnteresseerd bent. Zo kun je uit eerste hand horen wat de voor- en nadelen van die prothese zijn. Nog meer leer je door te testlopen met de prothese. Bij veel soorten prothesen is dit mogelijk. Informeer hiernaar bij je instrumentmaker.

 

Over welke onderwerpen denk jij na voordat je naar je instrumentmaker gaat voor een nieuwe knieprothese? Deel het hieronder in de reacties!

 

[Totaal: 3    Gemiddelde: 2.7/5]

Geef een reactie

twee − 2 =