Amputatie van ledemaat

De amputatie van een ledemaat is een ingrijpend proces. Misschien weet je al een hele tijd dat je een amputatie moet ondergaan. Of misschien heb je dit heftige nieuws pas vandaag te horen gekregen. Maar hoe je situatie er ook uitziet, je staat er niet alleen voor. Wij hebben alvast wat informatie voor je op een rijtje gezet. Zo heb je inzicht in het proces dat je te wachten staat.

 

In grote lijnen kan het amputatieproces in drie stappen worden opgedeeld. Allereerst is er het proces vóór de amputatie. Daarop volgt de de daadwerkelijke amputatie van je ledemaat. Tot slot is er het herstel na de operatie. In onderstaande artikelen vind je praktische informatie over het amputatieproces.

 

Meer weten? Op deze website kun je ook meer lezen over de lichamelijke gevolgen en de emotionele gevolgen van een amputatie.

Het amputatieniveau beschrijft de plaats waar het lichaamsdeel is geamputeerd. Het amputatieniveau bepaalt mede welke prothese er kan worden gekozen. 

Misschien weet je al een hele tijd dat je een amputatie moet ondergaan. Of misschien heb je dit pas vandaag te horen gekregen. Wat kun je verwachten van de periode vóór de amputatie?

Wanneer is een amputatie noodzakelijk? En wat zijn mogelijke oorzaken van een amputatie?

Na de amputatie gaat alle aandacht uit naar jouw herstel en naar de genezing van je stomp. Beide zijn belangrijk voor een goed verloop van je revalidatie en het aanmeten van een prothese.

Een beenamputatie: veel mensen die ermee te maken krijgen, zitten met een hoop vragen. Wij geven in dit artikel vast een antwoord op acht veelgestelde vragen.  

Het amputatieniveau bij een arm-amputatie geeft aan op welke plaats de arm is geamputeerd. Samen met andere factoren heeft het amputatieniveau invloed op de keuze voor een prothese.  

Tijdens het amputatieproces komt de vraag wellicht een keer in je op. Wat gebeurt er na de amputatie eigenlijk met je geamputeerde lichaamsdeel? Wij gingen op zoek naar het antwoord.

Als je voor – of na – een armamputatie staat, wil je je wellicht oriënteren op de prothese die bij jou past. Maar wat zijn er ontzettend veel! We vertellen je hier graag meer over en lichten de verschillende prothesen aan je toe.