Amputatieniveaus bij arm-amputatie

Het amputatieniveau bij een arm-amputatie geeft aan op welke plaats de arm is geamputeerd. Samen met andere factoren heeft het amputatieniveau invloed op de keuze voor een prothese.  

Het amputatieniveau wordt vóór de operatie bepaald door de chirurg. Hierbij wordt uiteraard goed gekeken naar de oorzaak van de amputatie. Bij een geplande operatie vraagt de chirurg vooraf soms advies aan een instrumentmaker. In dat geval bepalen zij samen welk amputatieniveau het meest geschikt is voor het dragen van een prothese na de operatie.

Lees ook ons artikel over amputatieniveaus bij een beenamputatie

 

Handamputatie / Vingeramputatie

Handprothese

Bij een handamputatie wordt de volledige hand tot aan de pols geamputeerd. Bij de amputatie van een of meerdere vingers wordt gesproken van een vingeramputatie. Natuurlijk is het ook mogelijk dat je hand geamputeerd wordt op een niveau tussen een vingeramputatie en een handamputatie. In dat geval is er sprake van een gedeeltelijke handamputatie.

Heb je een vingeramputatie of gedeeltelijke handamputatie ondergaan? Dan is een siliconen prothese misschien iets voor jou. Dit is een zogenaamde cosmetische prothese, die zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Een siliconen prothese ziet er levensecht uit, inclusief nagels en adertjes.

Ook bij een volledige handamputatie kan een siliconen prothese geschikt zijn. Naast een cosmetische prothese is soms ook het aanmeten van een functionele prothese mogelijk. Een functionele prothese neemt een aantal functies van je hand en/of vingers over.

Bekijk de siliconen handprothesen en armprothesen van Ottobock

 

Polsamputatie

Polsamputatie - Amputatieniveau arm-amputatieBij een polsamputatie (ook wel pols-exarticulatie genoemd) wordt de hand door de pols geamputeerd. Hierdoor gaat de beweging in de pols verloren. Bij deze amputatie kan de koker van de prothese vaak worden beperkt tot de onderarm. De koker is het deel van de prothese dat zorgt voor de verbinding tussen de prothese en de stomp. Bij een polsamputatie omvat de koker alleen de onderarm; bij een hogere amputatie is de koker vaak hoger.

Een prothese bij een polsamputatie bestaat uit een prothesehand, adapters en verbindingselementen om de prothese te verbinden met de prothesekoker.

 

Onderarm-amputatie

Onderarm-amputatie - Amputatieniveau armamputatieBij een amputatie door de onderarm wordt er onderscheid gemaakt tussen een lange, middellange, korte en ultrakorte onderarm-amputatie.

Een prothese bij een onderarm-amputatie bestaat uit een prothesehand, adapters en verbindingselementen om de prothese te verbinden met de prothesekoker.

 

Elleboogamputatie

Elleboogamputatie - Amputatieniveau arm-amputatieBij een elleboogamputatie (ook wel elleboog-exarticulatie genoemd) wordt de arm door de elleboog geamputeerd. De hele onderarm wordt hierbij dus geamputeerd. De bovenarm blijft in de meeste gevallen volledig behouden.

Een prothese bij een elleboogamputatie bestaat uit een prothesehand, een ellebooggewricht, adapters en verbindingselementen om de prothese te verbinden met de prothesekoker.

 

Bovenarm-amputatie

Bovenarm-amputatie - Amputatieniveaus arm-amputatieBij een bovenarm-amputatie wordt de amputatie uitgevoerd door het bot in de bovenarm. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een korte, middellange en lange bovenarm-amputatie.

Een prothese bij een bovenarm-amputatie bestaat uit een prothesehand, een ellebooggewricht, adapters en verbindingselementen om de prothese te verbinden met de prothesekoker.

 

Schouderamputatie

Schouderamputatie - Amputatieniveaus arm-amputatieBij een schouderamputatie (ook wel schouder-exarticulatie genoemd) vindt de amputatie plaats in het schoudergebied.

Een prothese bij een schouderamputatie bestaat uit een prothesehand, een ellebooggewricht, een schoudergewricht, adapters en verbindingselementen om de prothese te verbinden met de prothesekoker.

 

Schoudergordelamputatie

Schoudergordelamputatie

Bij een schoudergordelamputatie worden de volledige arm en een deel van de schouder geamputeerd, tot aan de schoudergordel.

Een prothese bij een schoudergordelamputatie bestaat uit een prothesehand, een ellebooggewricht, een schoudergewricht, adapters en verbindingselementen om de prothese te verbinden met de prothesekoker.

 

Cosmetisch versus functioneel

Zoals hierboven al kort is aangegeven, bestaat er een verschil tussen een cosmetische prothese en een functionele prothese.

Een cosmetische prothese is een prothese die gebaseerd is op het uiterlijk van je eigen arm of hand. Dit is vaak een siliconen prothese. Deze prothese-arm heeft geen grijpfunctie, maar je kunt met de prothese bijvoorbeeld wel voorwerpen fixeren. Daarnaast krijg je dankzij de cosmetische prothese weer de volledige lengte van je arm terug. Dit zorgt voor meer symmetrie en balans.

Een functionele prothese neemt een aantal functies over van je arm en/of hand. Er bestaan verschillende soorten functionele hand- en armprothesen. Wil je meer weten? We adviseren je om hiervoor contact op te nemen met je instrumentmaker.

 

3 gedachten over “Amputatieniveaus bij arm-amputatie

Geef een antwoord

13 + 2 =