Amputatieproces: vóór de amputatie

Misschien weet je al een hele tijd dat je een amputatie moet ondergaan. Of misschien heb je dit heftige nieuws pas vandaag te horen gekregen. Hoe je situatie er ook uitziet; je staat er niet alleen voor. Je behandelteam staat voor je klaar. Wij hebben alvast wat informatie voor je op een rijtje gezet, zodat je inzicht hebt in het proces dat je te wachten staat.

Een amputatie is nodig als een ziek lichaamsdeel niet meer kan genezen en wanneer het leven van de patiënt in gevaar is, of wanneer de kwaliteit van leven van de patiënt zal toenemen door het lichaamsdeel te amputeren.

Oorzaken

De oorzaken van een amputatie lopen uiteen van problemen met de bloedsomloop tot een infectie en van een ongeluk tot kanker. Daarnaast kan een amputatie worden uitgevoerd wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking aan het lichaamsdeel. In de meeste gevallen weet de patiënt vooraf dat de amputatie gaat plaatsvinden. In enkele gevallen, bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk, moet de amputatie helemaal onverwachts worden uitgevoerd.

Onderzoek

Als je amputatie een geplande operatie is, word je voor de ingreep een aantal keer grondig onderzocht in het ziekenhuis. Je artsen leggen uit wat er gaat gebeuren tijdens en na de operatie. Wanneer je een ledemaat verliest door een ongeluk vindt dit gesprek waarschijnlijk plaats na de operatie.

Tijdens de gesprekken in het ziekenhuis heb je de kans om alles te vragen wat jij belangrijk vindt. Maak aantekeningen zodat je alles later nog even rustig kunt doorlezen. Voel je niet bezwaard om veel te vragen; het is de taak van je artsen om alles zo duidelijk mogelijk aan je uit te leggen.

Voordat een amputatie wordt uitgevoerd, bepaalt de arts waar het lichaamsdeel geamputeerd zal worden: het amputatieniveau. Er zijn verschillende amputatieniveaus bij voet- en beenamputaties, en bij hand- en armamputaties.

Fysieke voorbereiding

Indien mogelijk kun je al voor de operatie starten met oefeningen die je na de amputatie moet gaan doen. Op deze manier worden je spieren al wat sterker. Het is ook zinvol om te oefenen met het verplaatsen van je bed naar je rolstoel. Als je op tijd start met deze oefeningen kun je de tijd na de operatie wat makkelijker maken. Vraag aan je arts en fysiotherapeut welke oefeningen geschikt zijn voor jou.

Instrumentmaker

Ga ook alvast in gesprek met een instrumentmaker voor advies over bijvoorbeeld de soorten prothesen die je in de toekomst zou kunnen gebruiken. Lees welke slimme vragen je kunt stellen aan je instrumentmaker.

Psychologische steun

Een amputatie is een indrukwekkende gebeurtenis. Het kan daarom zinvol zijn om psychologische hulp te zoeken. Dit kan je helpen bij het verwerken van problemen of angsten. En de druk van je schouders halen. Een paar tips om je gevoel van zelfwaarde te vergroten.

Lotgenoten

Spreek voor je operatie al met mensen die al een amputatie hebben ondergaan. Het kan fijn zijn om te horen hoe anderen zijn omgegaan met deze situatie. Wellicht hebben ze goede tips voor je. Via de Movao-community vind je informatie over amputaties en protheses. Word je lid, dan heb jij toegang tot al deze informatie en ben je onderdeel van een internationaal netwerk.

Zo heeft onze community veel ervaren leden die jou kunnen ondersteunen of jouw vragen beantwoorden. En je kunt zelf ook anderen helpen. Registreer je meteen of log in om in contact te komen met de Movao-community.