Amputatieproces – Deel 1: Vóór de amputatie

Misschien weet je al een hele tijd dat je een amputatie moet ondergaan. Of misschien heb je dit heftige nieuws pas vandaag te horen gekregen. Hoe je situatie er ook uitziet; je staat er niet alleen voor. Je behandelteam staat voor je klaar. Wij hebben alvast wat informatie voor je op een rijtje gezet, zodat je inzicht hebt in het proces dat je te wachten staat.

 

Onderzoeken

Als je amputatie gepland is, wordt je voor de operatie een aantal keer grondig onderzocht in het ziekenhuis. Je artsen zullen uitleggen wat er gaat gebeuren tijdens en na de operatie. Wanneer je een ledemaat verliest door een ongeluk vindt dit gesprek waarschijnlijk plaats na de operatie.

Tijdens de gesprekken in het ziekenhuis heb je de kans om alles te vragen wat jij belangrijk vindt. We adviseren om aantekeningen te maken, zodat je alles later nog even rustig kunt doorlezen. Voel je niet bezwaard om veel te vragen; het is de taak van je artsen om alles zo duidelijk mogelijk aan je uit te leggen.

 

Voorbereiding

Arts met stethoscoop

Indien mogelijk kun je al voor de operatie starten met oefeningen die je na de amputatie moet gaan doen. Op deze manier worden je spieren al wat sterker. Het is ook zinvol om te oefenen met het verplaatsen van je bed naar je rolstoel. Als je op tijd start met deze oefeningen kun je de tijd na de operatie wat makkelijker maken. Vraag aan je arts en fysiotherapeut welke oefeningen geschikt zijn voor jou. We raden je aan om alvast te spreken met een instrumentmaker voor advies over bijvoorbeeld de soorten prothesen die je in de toekomst zou kunnen gebruiken.

> Lees hier welke slimme vragen je kunt stellen aan je instrumentmaker

 

Psychologische steun

Een amputatie is een indrukwekkende gebeurtenis. Het kan daarom zinvol zijn om psychologische hulp te zoeken. Dit kan je helpen bij het verwerken van problemen of angsten. Wij hebben de ervaring dat dit wat druk van je schouders kan halen.

> Lees hier tips om je gevoel van zelfwaarde te vergroten

 

Lotgenoten 

We raden aan om al voor je operatie te spreken met mensen die al een amputatie hebben ondergaan. Het kan fijn zijn om te horen hoe anderen zijn omgegaan met deze situatie. Wellicht hebben ze goede tips voor je. Ook op deze site kun je uiteraard in contact komen met mensen met een amputatie. Zo kun je onder dit bericht een reactie plaatsen met jouw vraag of bekijk is een filmpje van een van onze ervaringsdeskundige.

 

Wat zijn jouw ervaringen met de periode vóór je amputatie? Deel ze hieronder!

 

[Totaal: 1   Gemiddelde:  1/5]

2 gedachten over “Amputatieproces – Deel 1: Vóór de amputatie

  1. een tip helio mare daar zit livit die kunnen daar heel veel doen ik heb daar twee keer mogen wezen eerst linker onderbeen ruim jaar later het rechter onderbeen ben daar perfect geholpen loop los een het is het beste wat je kunt krijgen daardaar is het perfect je kan niet beter krijgen en de nazorg is prima je belt zegt wat er is hij komt thuis bij of ze vraagen of je daar heen wil komen is in heliomare daar zitten hun medewerkers ,ik zeg echt perfect ze krijgen van mijn een 10 plus allemaal daar al het personeel daar dokter,s fisio sporten zuster klasse mensen daar allemaal, adres heliomare relweg nr51 postcode 1949ec wijk aan zee..

  2. Ik wil graag weten waar ik het beste de amputatie uit kan laten voeren. Ik doe dat liever bij een instantie die daar veel ervaring mee hebben. Ik ben woonachtig in Amsterdam en het gaat om een volledige voetamputatie.
    Niek

Geef een reactie

5 × 4 =