Amputatieproces – Deel 2: De amputatie

In de Van Dale wordt een amputatie omschreven als de ‘afzetting van een lichaamsdeel’. Wanneer is een amputatie noodzakelijk en wat zijn de oorzaken van een amputatie?

 

Oorzaken van een amputatie

Operatie bij een amputatieEen amputatie is nodig als een ziek lichaamsdeel niet meer kan genezen en wanneer het leven van de patiënt in gevaar is, of wanneer de kwaliteit van leven van de patiënt zal toenemen door het lichaamsdeel te amputeren. De oorzaken van een amputatie lopen uiteen van problemen met de bloedsomloop tot een infectie en van een ongeluk tot kanker.

Daarnaast kan een amputatie worden uitgevoerd wanneer er sprake is van een aangeboren afwijking aan het lichaamsdeel. In de meeste gevallen weet de patiënt vooraf dat de amputatie gaat plaatsvinden. In enkele gevallen, bijvoorbeeld na een ernstig ongeluk, moet de amputatie helemaal onverwachts worden uitgevoerd.

 

Amputatieniveaus

Voordat een amputatie wordt uitgevoerd, bepaalt de arts op welke locatie het lichaamsdeel geamputeerd zal worden. We spreken daarom over verschillende amputatieniveaus. > Lees meer over amputatieniveaus

 

Ervaringsverhalen

> Ingrid verloor in 2014 haar volledige rechterbeen als gevolg van kanker.

> Cécile verloor haar been in 1973 bij een motorongeluk

> Het linkerbeen van Etienne werd in 2011 geamputeerd na een zwaar motorongeluk

> Zilan werd geboren zonder linkerbeen

> Martine kreeg na een verkeersongeluk gangreen aan haar voet, waarna haar been geamputeerd moest worden

 

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan hieronder!

 

[Totaal: 2    Gemiddelde: 2/5]

Geef een reactie

vijf × een =