Autorijden met prothese; mag dat?

Autorijden zorgt voor meer zelfstandigheid en vrijheid. Maar kun je autorijden met een prothese? En mag dat ook? Wij zochten het uit.

Let op: de inhoud van dit artikel is niet bedoeld ter vervanging van professioneel advies. Het CBR (in Nederland) of het CARA (in België) beslist of je wel of niet mag rijden met je prothese.

 

Hoe zit het precies?

Man bij bovenbeenprothese staat bij autoEen wettelijk verplicht rijbewijs is niet voldoende om te mogen autorijden. Je dient namelijk ook rijgeschikt te zijn. Dit houdt in dat je geestelijk en lichamelijk in staat moet zijn om te rijden. Als weggebruiker ben je immers verantwoordelijk voor je eigen veiligheid én die van anderen. Als je een beperking hebt die mogelijk invloed heeft op je veilige deelname aan het verkeer, of als je gezondheidssituatie is veranderd, dien je dit daarom te melden. In deze gevallen moet je rijgeschiktheid namelijk (opnieuw) worden beoordeeld.

Weet je niet zeker of je nog veilig en verantwoord kunt rijden, maar ga je toch de weg op? Dan kun je bij een ongeluk in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld.

Je begrijpt waarschijnlijk al dat er niet één antwoord is op de vraag of je mag autorijden met je beenprothese. Daarvoor moet immers eerst je rijgeschiktheid worden beoordeeld. En dat oordeel hangt weer af van allerlei factoren, zoals je amputatieniveau  en de zijde van de amputatie. Voordat wordt beslist of jij wel of niet rijgeschikt bent, wordt daarom uitgebreid gekeken naar jouw persoonlijke situatie.

Hoe jouw rijgeschiktheid wordt beoordeeld verschilt in Nederland en België. Hieronder lees je meer over de beoordeling in beide landen.

 

Autorijden met prothese in Nederland

In Nederland beoordeelt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) jouw rijgeschiktheid. Als je nog geen rijbewijs hebt, start je met de aanvraag van een Verklaring  van geschiktheid. Dit doe je door een Gezondheidsverklaring in te vullen en op te sturen naar het CBR. Dit formulier bestaat uit vragen over je lichamelijke en geestelijke situatie.

Soms wordt er gevraagd naar aanvullende informatie, zoals een aantekening van je arts of een brief met toelichting over je gezondheid. Heeft het CBR toch nog meer informatie nodig om een goede inschatting te maken van jouw situatie? Dan wordt je doorgestuurd naar een medisch adviseur.

Als alle stukken binnen zijn bepaalt het CBR wat jij nodig hebt om veilig aan het verkeer deel te nemen, zoals aanpassingen in je auto. In sommige gevallen moet je een aanvullende rijtest doen om je rijgeschiktheid te laten beoordelen. Tijdens deze test (geen examen!) kijkt een deskundige of je verantwoord en zelfstandig kunt rijden met je beperking, al dan niet met aanpassingen in je auto.

Oordeelt het CBR dat je verantwoord de weg op kan? Dan ontvang je een Verklaring van geschiktheid. De volgende stap is dan om – net als ieder ander – je praktijkexamen af te leggen. Natuurlijk heb je hiervoor eerst lessen nodig.  Als het CBR heeft geconcludeerd dat je een auto met aanpassingen nodig hebt, vinden uiteraard ook je lessen en praktijkexamen plaats in een auto met de voorgestelde aanpassingen.

Slaag je voor het praktijkexamen? Dan ontvang je van het CBR een Verklaring van rijvaardigheid. Deze lever je samen met de Verklaring van geschiktheid in bij je gemeente, die vervolgens je rijbewijs verstrekt. Als er bepalingen voor je gelden, zoals aanpassingen in je auto, komen er codes in je rijbewijs te staan die hiernaar verwijzen. Het rijbewijs is dan alleen geldig als je in een auto rijdt die aan deze bepalingen voldoet. Let er op dat je deze codes ook doorgeeft aan je verzekeringsmaatschappij!

 

Lees ook de blog: Karin leerde aangepast autorijden

 

Aangepaste auto met rolstoel achterinRijbewijs vernieuwen

Wanneer je een beperking hebt en je rijbewijs wilt vernieuwen, dien je bijna altijd opnieuw een Verklaring van geschiktheid in te dienen. Helaas kan de aanvraag van deze verklaring flink wat tijd in beslag nemen, met een maximum van vier maanden. Begin daarom op tijd met het vernieuwen van je rijbewijs. De uitslag van de beoordeling van je rijgeschiktheid ontvang je per brief van het CBR. Vervolgens kun je hiermee een nieuw rijbewijs aanvragen bij je gemeente.


Meer informatie

Lees meer over autorijden met een prothese op de website van het CBR.

 

Autorijden met prothese in België

Als prothesegebruiker in België kun je eerst met je huisarts spreken over je rijgeschiktheid. Een logische volgende stap is het testen van jouw rijvaardigheid bij het Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing (CARA). Je aanmelding bij het CARA start met het invullen en versturen van een medische vragenlijst . Vervolgens bepaalt een team van het CARA of je rijgeschikt bent. Dit team bestaat uit artsen, psychologen en rij-deskundigen. Zij onderzoeken of je voldoet aan de wettelijke eisen om een voertuig te besturen en of je eventueel aanpassingen nodig hebt om veilig in je auto te kunnen rijden.

Een bezoek aan het CARA bestaat eerst uit enkele vragen en lichamelijke testen. Vervolgens vindt er een test plaats waarin je moet rijden met een auto van het CARA of met je eigen (aangepaste) auto. Het is geen rijexamen; er wordt onder meer gekeken naar je houding in de auto en of je alles op een veilige manier kunt bedienen.

Is de uitkomst van het onderzoek gunstig? Dan krijg je na zo’n tien dagen een brief met een zogenaamd rijgeschiktheidsattest. Je leest hierin onder andere welke aanpassingen er worden voorgesteld. Dit attest heb je nodig om je voorlopig rijbewijs aan te vragen, je ingeleverde rijbewijs terug te krijgen of de geldigheid van je rijbewijs te verlengen. Daarnaast kun je het attest indien nodig gebruiken om terugbetaling aan te vragen voor aanpassingen.

Nadat je de voorgestelde aanpassingen hebt laten doorvoeren bij een erkend bedrijf kun je met het rijgeschiktheidsattest naar de gemeente om je rijbewijs te laten aanpassen. Op je rijbewijs komen de codes te staan voor de verschillende aanpassingen. Vergeet niet om je verzekering ook op de hoogte te brengen van je nieuwe rijbewijs!

Rijbewijs vernieuwen 

Net als in Nederland kan het vernieuwen van je rijbewijs ook in België flink wat tijd kosten. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een rijgeschiktheidsattest een aantal maanden in beslag kan nemen. Start daarom je nieuwe aanvraag op tijd; zo’n vier maanden voordat je rijbewijs verloopt.


Meer informatie

Lees meer over autorijden met een prothese op de website van het CARA/VIAS institute.

 

9 gedachten over “Autorijden met prothese; mag dat?

 1. Dag, ik ben rechts onderbeen geamputeerd. Ik functioneer prima met mijn prothese. Kan ik autorijden in een niet aangepaste auto? Ik heb geen enkelfunctie (geen bewegende enkel). Ik wel wel veel kracht in mijn rechterbeen.

  1. Hoi Maria.

   Ik heb ook een rechterbeen amputatie gehad en pas heb een een rijtest moeten ondergaan bij het CBR. Ik ben geslaagd en mag in een gewone auto zonder aanpassingen rijden.
   Rijtest is wel verplicht van het CBR .
   Groetjes Nienke

   1. Hallo,

    Wat is dit mooi om te lezen, ook ik heb pas een rechteronderbeen amputatie ondergaan. Ik moet de test nog doen bovendien moet ik nog wachten op mijn prothese. (Die komt donderdag) maar dit geeft mij moed en hoop dat ik dit ook ga kunnen!

    Groetjes, Gerard.

 2. Ik heb al 4 jaar een onderbeen amputatie. Mijn auto en bus zijn alle twee automaten en hebben twee gaspedalen. Als mijn vrouw auto rijd doet ze dat met het gewone gaspedaal en als ik rijd klap ik die omhoog en zet ik het linker pedaal naar beneden. Ik hiervoor wel een rijtest moeten doen en heb ik een aantekening op m’n rijbewijs.

  1. Dag Rene, dankjewel voor het delen van jouw ervaring! Wie weet hebben anderen er wat aan.

   Groetjes Nadja

 3. Ik wist niet dat de rijgeschiktheid van het amputatieniveau en de zijde van de amputatie afhangt! Een vriend van mij wil naar een autorijschool, maar hij heeft een been geamputeerd. Ik zal hem vertellen dat hij een Verklaring van geschiktheid moet aanvragen. Bedankt voor de informatie!

 4. Beste Willem,

  Wat geweldig dat je bezig bent met motorrijlessen! En wat super dat de MMvG zich hier hard voor heeft gemaakt. Wij zijn het er helemaal mee eens dat niet de beperking maar de mens centraal moet staan. Niet iedereen met een onderbeenprothese is hetzelfde, en niet iedereen met een bovenbeenprothese is hetzelfde. En dat geldt natuurlijk voor véél meer beperkingen. Mooi dat het CBR verder kijkt dan de beperking!

  Op je site zie ik dat je op 31 oktober op mag voor je praktijkexamen. Alvast heel erg veel succes gewenst!

  Groet, Bieke

 5. Je kunt zelfs (via dezelfde procedure) (weer) gaan motorrijden.
  Zelfs met een bovenbeenprothese, zoals ikzelf heb, al sinds een jaar of 40. Sinds vorig jaar heeft het CBR de tot dan toe gehanteerde stelling dat het met een bovenbeenamputatie niet toegestaan is om een balansvoertuig te besturen, verlaten. Dat is dankzij de inspanningen van de projectgroep MMvG (Motor Mobiliteit voor Gehandicapten) die zich er sterk voor maken dat een beoordeling van de rijgeschiktheid vooral moet gaan over de vraag hoe iemand met zijn beperking en de benodigde hulpmiddelen omgaat en niet naar de handicap zelf moet kijken.
  Zelf ben ik dit voorjaar gestart met motorrijlessen, en hoop voor het eind van dit jaar mijn rijbewijs A (met aanpassingscodes!) te behalen.
  Lees mijn verhaal op https://met1beenopdemotor.wordpress.com/

Geef een antwoord

zes − zes =