Beweging en gezondheid… Belangrijke onderwerpen voor iedereen die een amputatie heeft ondergaan, maar zeker niet de makkelijkste. Als je een amputatie hebt ondergaan, wordt er vaak veel van je lichaam gevraagd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je moet leren lopen met een prothese. Of misschien zit je voor het eerst in een rolstoel. Ook dit vergt veel van je lijf. Werken aan je conditie en gezondheid is daarom ontzettend belangrijk. Maar… Hoe begin je daarmee?

Wij horen vaak dat het moeilijk is om te gaan bewegen wanneer je een amputatie hebt ondergaan. Dat is zeker waar, want niet alleen heb je andere dingen aan je hoofd, ook is het moeilijk om goede vormen van beweging te ontdekken. Want wat kun je allemaal nog? Wat mag er eigenlijk met een prothese of amputatie? Wij helpen je graag op weg.

Op deze pagina vind je informatie over het werken aan je gezondheid en je conditie. Lees er eens doorheen wanneer je in het verleden een amputatie hebt ondergaan of dit in de toekomst nog moet ondergaan. Hoe beter je gezondheid en conditie is, des te makkelijker de processen waarmee je te maken krijgt. En alle beetjes helpen!

De app Fitness for Amputees biedt gerichte training voor een periode tot zes maanden na het aanmeten van je prothese. De app bevat makkelijk opvolgbare oefeningen en is ontwikkeld door fysiotherapeuten van Ottobock. Alles wat je nodig hebt voor de training zijn een mat, een handdoek en een bal.

Logisch dat je hard kunt rennen met blades, het zijn net veren die je vooruit duwen! Wie bladebabe Marlou van Rhijn ziet rennen, denkt misschien dat het zo simpel is. Maar we kunnen je vertellen: no way!

Droom je ervan om ondanks je amputatie (weer) te rennen? Wil je ontdekken hoe het is om lekker te kunnen bewegen op een blade? Dan hebben we spannend nieuws!

Na het ondergaan van een beenamputatie, helpt een prothese je bij het vergroten van je bewegingsvrijheid en het weer oppakken van je dagelijks leven. Maar… Hoe welkom een prothese ook is, het krijgen van die prothese kan ook flink spannend zijn! Want hoe leer je jouw ‘nieuwe’ lichaamsdeel te gebruiken? Deze tips en oefeningen helpen je op weg.

Weet je al een tijdje dat je een beenamputatie moet ondergaan? Of weet je dit nog maar net? Dan ben je vast al bezig om je er zo goed mogelijk op voor te bereiden. Zowel psychisch, door erover te praten met je omgeving, als lichamelijk. In dit artikel gaan we dieper in op de lichamelijke voorbereiding op een amputatie.

In beweging blijven wordt voor velen een stuk lastiger nu alle sportscholen gesloten zijn en het advies luidt om zo veel mogelijk binnen te blijven. Dat snappen we als geen ander. Om jou te helpen in beweging te blijven, voorzien we je nu van Live Fitness Workouts met Paralympisch atleet Heinrich Popow. Deze workouts bestaan uit oefeningen speciaal ontworpen voor mensen met een amputatie.

Voldoende beweging houdt je gezond, vitaal en gelukkig. Mogelijk vind je het lastig om je dagelijks leven terug op te pakken na een amputatie. Gelukkig zijn er talloze manieren om te sporten na jouw amputatie. Of dit nu mét of zonder prothese is. We vertellen je graag hoe je de sport kiest die bij jou past.

Zwemmen is een zeer toegankelijke sport voor mensen met een amputatie. Iedereen die ooit een zwemdiploma heeft gehaald, kan ermee beginnen. Hulpmiddelen zijn niet nodig en het is met vrijwel alle beperkingen mogelijk. Zo zijn er internationale wedstrijdzwemmers die hun armen én benen missen, en desondanks meedoen in de topsport.

De zwembond KNZB investeert in het aantrekken en trainen van talenten, in de hoop dat Nederland meer zwemmedailles wint op de Paralympische Spelen. Ook mensen met een amputatie komen hiervoor in aanmerking. Is zwemmen met een amputatie ingewikkeld? Hoe word je para(top)zwemmer? Iedereen heeft een andere handicap: is een competitie eigenlijk wel eerlijk? We vroegen het talentcoach, zwemtrainer én fysiotherapeut Linda Huisjes (30).

Thomas Heemskerk (30) heeft een zwemflipper ontworpen voor mensen met een amputatie. Een belangrijk hulpmiddel tijdens revalidatie, vindt hij. En Thomas weet waar hij het over heeft: hij is orthopedisch adviseur en instrumentmaker, zwemt fanatiek, geeft zwemles, speelt ‘regulier’ waterpolo op hoog niveau én leeft met een amputatie.

Uniek Sporten kreeg de verantwoordelijkheid om de drempel voor sporthulpmiddelen te verlagen. Dat gebeurt met het nieuwe platform Uniek Sporten Hulpmiddelen: de plek waar kennis van sporthulpmiddelen, begeleiding van aanvraagtrajecten en de aanvullende financiering op één plek samenkomen.