Coronavirus

Door het coronavirus staat de wereld op z’n kop. Grote kans dat het virus ook gevolgen heeft voor jou. Misschien behoor je tot de risicogroep, bijvoorbeeld door een onderliggende aandoening als diabetes. Of misschien heb je moeite om je conditie op peil te houden in deze bijzondere tijd. Wij helpen je graag door deze periode heen. Op deze pagina vind je een overzicht van onze artikelen rondom het coronavirus. 

In beweging blijven is voor velen een stuk lastiger. Om jou te helpen in beweging te blijven, voorzien we je nu dagelijks van Live Fitness Workouts met Paralympisch atleet Heinrich Popow. Deze workouts bestaan uit oefeningen speciaal ontworpen voor mensen met een amputatie.

Hij komt niet meer aan zijn rolstoeldagen toe. Maakt zich zorgen over zijn vrouw die coronapatiënten verzorgt. Sport veel minder dan anders. En toch laat Filip Pockelé (38) zijn hoofd niet hangen: “Door me te richten op de dagelijkse taken, sta ik er minder bij stil.”

“Wat ben jij in godsnaam aan het doen?!”, mompelde mijn man slaperig, vroeg in de ochtend. Mopperend reageerde ik. Ik deed oefeningen, dat kon hij zelf toch ook wel zien? Door het coronavirus zitten mijn man en ik al tweeënhalve week aan huis gekluisterd. En het was tijd voor verandering.

Voor Gerdy Zijlmans is thuiswerken gesneden koek. Toch worstelt zij ook zeker met de beperkingen vanwege de coronacrisis. Haar positieve drive helpt haar erdoorheen: “De natuur komt nu tot leven, daar kan ik echt van genieten!”

Hij brengt coronapatiënten in slaap die mogelijk niet meer wakker worden. Hoort dat collega’s besmet raken, een enkele keer zelfs met de dood tot gevolg. Serge Verbrugge (48) verzorgt coronapatiënten in het Franciscus Ziekenhuis in Rotterdam. Van al zijn uitdagingen is werken met een prothese aan momenteel de minste.  

Zijn instelling is niet veranderd tijdens de coronacrisis. Deze periode kunnen we volgens hem uiteraard niet beïnvloeden, maar we kunnen wel zelf de controle houden over hoe we deze periode benaderen. Leon Emmen (37) laat zich dan ook niet afleiden van zijn dagelijkse bezigheden en de dingen die hij graag doet. 

Patrick Molenaar (56) is altijd positief. Ook de coronacrisis, die hij in Portugal beleeft, benadert hij op die manier. Dat hij lekker kan blijven werken, regelmatig een tripje naar de supermarkt maakt en fit en in beweging blijft, draagt daar natuurlijk aan bij. Maar zijn motto is altijd al: het leven stopt niet bij tegenslag.

De dagen van Ton van der Giessen (64) zien er niet drastisch anders uit dan vóór de coronacrisis. Hij maakt regelmatig fietstochten met zijn vrouw, wandelt nog steeds met de hond en gaat voor zijn werk gewoon aan boord van een schip. 

Hij is Japanoloog, tolk en reisleider, doceerde tot voor kort Frans en geschiedenis van boeddhisme, én werkt in musea in Frankrijk, België en Nederland. Eigenlijk zou deze wereldreiziger in maart en april naar Bhutan en Nepal gaan. Vanwege de coronacrisis ging het niet door. Etienne Hauttekeete (70) zit nu ‘gevangen’ in zijn achtertuin in Deinze, een plaatsje nabij Gent.

Johan greep de coronacrisis aan om eens rustig na te denken over hoe hij zijn prothese gebruikt. Hij draagt ‘m al ongeveer 58 jaar: “Ik denk dat je je prothese moet zien als onderdeel van je eigen lichaam.”Johan greep de coronacrisis aan om eens rustig na te denken over hoe hij zijn prothese gebruikt. Hij draagt ‘m al ongeveer 58 jaar: “Ik denk dat je je prothese moet zien als onderdeel van je eigen lichaam.”

Merk je het ook? De coronacrisis doet iets met onze mentale gezondheid. Voor de één is de uitwerking positief, voor de ander negatief. Er is momenteel economische onzekerheid, sociale isolatie en weinig afleiding. Tegelijkertijd is de saamhorigheid groter dan ooit: de lockdown schept een band en vele mensen staan voor elkaar klaar.

Wanneer heb jij je je stomp en je prothese voor het laatst echt goed gecheckt? Ondanks dat de maatregelen rondom het coronavirus overal versoepelen, kan het nog steeds lang(er) duren voordat je bij je specialisten terechtkunt. Controleer daarom zelf je prothese en je stomp en schat zo in of je een bezoekje daadwerkelijk kunt uitstellen of overslaan.