Diabetes en amputatie: hoe zit dat?

De meeste mensen weten in grote lijnen wat diabetes (suikerziekte) is. Maar wist je al dat een diabetische voet kan leiden tot een amputatie van een voet of been? Wil je eerst meer informatie over diabetes? Lees dan het artikel Wat is diabetes (suikerziekte)? 

Lees ook eens de verhalen van onze ervaringsdeskundigen!

 

Gevolgen diabetes


Droge huid

Diabetes heeft invloed op je huid. De huid van je voet kan bijvoorbeeld heel droog worden, waardoor de huid barst. Daarnaast hebben mensen met diabetes vaker en meer last van eelt. Eelt dat niet wordt behandeld kan heel dik worden en kapot gaan, wat kan leiden tot zweren en infecties.

Wondjes

Mensen met diabetes kunnen veel verschillende voetproblemen ontwikkelen. Zelfs onschuldige wondjes kunnen uiteindelijk leiden tot serieuze problemen wanneer ze niet op tijd worden opgemerkt en behandeld.

 

Hoe ontstaan die voetproblemen precies?

Diabetes kan leiden tot beschadigingen aan de zenuwen. Deze beschadigingen kunnen zorgen voor tintelingen en pijn, maar ook juist leiden tot een verminderd gevoel in de voet. Hierdoor kan het gebeuren dat je een wondje op je voet pas opmerkt als hij ontstoken raakt. Een steentje in je schoen of een blaar na een lange wandeling; bij iemand met diabetes kan het grote problemen veroorzaken.

Tot slot hebben mensen met diabetes ook vaak last van een verminderde doorbloeding. De bloedvaten in de voet kunnen door diabetes vernauwen en harder worden. Doordat de doorbloeding in je voet vermindert heeft je lichaam meer moeite om tegen een infectie te vechten en de wond te genezen.

De Belgische Diabetes Liga schat dat zo’n 25% van alle mensen met diabetes ooit voetproblemen ontwikkelt. Een voet met problemen die – direct of indirect – zijn veroorzaakt door diabetes wordt ook wel een diabetische voet genoemd.

 

Een diabetische voet kan leiden tot een amputatie

Twee medewerkers van het ziekenhuis lopen door de gang terwijl ze met elkaar in gesprek zijn

Nog een confronterend cijfer van de Diabetes Liga: elke 20 seconden wordt ergens in de wereld een been geamputeerd als gevolg van diabetes. Hoe kan een ogenschijnlijk onschuldig voetprobleem uiteindelijk leiden tot een amputatie?

We gaven al aan dat mensen met diabetes last kunnen hebben van een verminderde doorbloeding en verminderd gevoel in hun voet en het been. Door het verminderde gevoel kan onopgemerkt een wond ontstaan. Als deze wond vervolgens niet wordt behandeld, en de voet gewoon verder wordt belast, kan de wond groter worden en ontstoken raken.

Door de verminderde doorbloeding verloopt het wondherstel vaak langzamer dan bij mensen zonder diabetes. Ook heeft het lichaam hierdoor vaak meer moeite met het gevecht tegen de infectie. De wond kan hierdoor niet genezen en het weefsel rondom de wond kan beschadigd raken of zelfs afsterven (gangreen). Uiteindelijk kan de infectie overslaan naar het bot van de voet.

Als de infectie niet op tijd kan worden gestopt of de schade aan de voet onherstelbaar is, kan het noodzakelijk zijn om te amputeren.

 

Amputaties voorkomen

Een laatste feit van de Diabetes Liga: zo’n 50% van alle amputaties bij mensen met diabetes kan worden vermeden met een adequate aanpak van een diabetische voetwond. De meest voorkomende amputaties bij mensen met een amputatie zijn de tenen, voeten en onderbenen. Ook het Diabetes Fonds geeft aan: goed opletten en op tijd behandelen kan veel problemen voorkomen en hiervoor is regelmatige controle heel belangrijk. Door je arts, maar vooral door jezelf.

 

 

 

Een gedachte over “Diabetes en amputatie: hoe zit dat?

Geef een antwoord

vijf + twaalf =