Douchen met beenprothese

Douchen met beenprothese, kan dat? Wat zijn de mogelijkheden? En wat als je liever zonder prothese doucht? Wij zochten het uit.  

 

Check bij je instrumentmaker

We beginnen met een dooddoener. Er is namelijk niet één antwoord op de vraag of je kunt douchen met je beenprothese. De meeste prothesen zijn niet waterbestendig. Sommige prothesen kunnen misschien wel tegen een spatje (zoals een onverwachte regenbui), maar een dagelijkse douche is toch wel even iets anders. Daarom is het belangrijk om eerst aan je instrumentmaker te vragen of jouw prothese geschikt is om mee te douchen. Is het antwoord nee? Stap dan ook echt niet de douche in met je beenprothese, want de kans op schade is groot.

 

Badprothese of zwemprothese

Is jouw prothese niet geschikt voor gebruik in de douche? Gelukkig zijn er zwem- en badprothesen verkrijgbaar die wél waterbestendig zijn. Zo’n prothese is speciaal gemaakt om veilig te bewegen in een vochtige en daardoor vaak gladde omgeving. Een voorbeeld is de waterbestendige prothese Aqualine van Ottobock. Helaas wordt een zwem- of badprothese voor het douchen niet standaard vergoed door je verzekeraar. Laat je daarom goed informeren door – daar is ‘ie weer – je instrumentmaker.

 

Douchen zonder prothese

Een nadeel van douchen met beenprothese is dat je stomp bedekt is, waardoor je hem niet kunt schoonmaken. Het schoonmaken van je stomp is essentieel om vervelende infecties te voorkomen. Douchen is een goed moment om – zittend op een stoel of zitje – rustig je stomp te onderzoeken op blaren en wondjes. Draag je toch liever een prothese in de douche? Neem dan na het douchen alsnog de tijd om je stomp goed te bekijken en schoon te maken.

 

4 tips voor douchen zonder beenprothese

 

 •  Het is niet makkelijk om te douchen op één been. Daarom zweren veel mensen bij een douchestoel of douchezitje. Deze kun je ook gebruiken bij het afdrogen.

 

 • Was je stomp ’s avonds goed met warm water en zeep, spoel deze goed na en droog je stomp stevig om je bloedsomloop te bevorderen. Douche je in de ochtend? Gebruik dan koud water, omdat warm water ertoe leidt dat je stomp uitzet en je huid zachter wordt. Niet zo prettig als je nog een hele dag met koker en prothese voor de boeg hebt.

 

 • Sommige mensen vinden het handig om zich in de badkamer te verplaatsen met een looprekje. Als je veel ervaring hebt met het gebruik van krukken, is dat ook mogelijk. Let natuurlijk wel extra goed op dat je niet uitglijdt!

 

 • Handgrepen naast het toilet kennen de meeste mensen wel. Maar ook in of naast de douche kan een handgreep handig zijn, bijvoorbeeld voor het opstaan wanneer je in de douche een zitje gebruikt.

 

Als ervaringsdeskundige heb jij vast tips en trucs voor douchen met een beenamputatie. Welke tip wil jij graag delen met anderen? Plaats hem hieronder in een reactie!

 

22 gedachten over “Douchen met beenprothese

 1. Alleen jammer dat ze om de haverklap in scheuren of lek raken met als gevolg natte prothese/voet/liner met alle gevolgen van dien!

 2. Ik ben ff de naam kwijt van de winkel waar je rolstoelen kunt huren !
  Daar kun je speciale plastik ( hoesje ) kopen voor 25,- je trekt het aan over je prothese en het sluit goed af op je boven been. Is makkelijk als je soms staand wil douchen

 3. Dag John,

  Dank voor je waardevolle bijdrage betreffende de stelregel uit de VN resolutie.
  Is het mogelijk me te laten weten waar ik die regel exact kan vinden.

  Bij voorbaat hartelijk dank,
  Pauli

 4. Sinds kort is ook mijn linker onderbeen geamputeerd, nadat in 2018 mijn rechter onderbeen geamputeerd is. Ik heb nu veel moeite om te blijven zitten op de douchestoel, vooral als ik mijn rug en achterwerk wil wassen. Door de zeep glibber je gelijk over de douchestoel,met het gevaar er vanaf te glijden, wat mij al 3 keer is gebeurd. Geen prettige ervaring om zo contact te maken met de betegelde douchevloer. Heeft iemand een idee of oplossing voor mijn probleem?

  mvg Ed

  1. Dag Ed,
   Ik heb ook twee been amputaties en herken je probleem.
   Bij mij werkt goed om een handdoek op het stoeltje te leggen, ik heb ook geen armleuningen maar een beugel aan de muur dat geeft meer bewegingsruimte en ik kan me met een hand vasthouden.
   Ik hoop dat je er iets aan hebt.
   Groet Sjaak Pelkmans

 5. Als ik dit allemaal lees, verbaast het me enigszins. Mijn prothese os volledige water/zeewater bestendig. Ook het slot is van kunststof, etc. Kan er dus ook gewoon mee gaan zwemmen. Enig is dat je 2 liners nodig hebt. Even een droge voor als je gezwommen of gedoucht hebt.

  Als je toch een aparte prothese nodig hebt of moet aanvragen om te kunnen douchen etc. noem het dan beslist geen bad- of doucheprothese. Dat slaat ook inderdaad nergens op, dat begrijpt je verzekeraar niet. Nee, je wilt ook zwemmen, kunnen staan in het water. Lekker naar het strand kunnen en zwemmen in de zee. Stabiel kunnen voortbewegen in water etc. Dat je hem ook kunt gebruiken voor onder de douche is alleen maar meegenomen. Stelregel is dat je moet kunnen doen wat andere ook doen (VN resolutie). Op niets mag jij beperkt worden om te kunnen doen, tov van een zgn gezond/compleet iemand. Men mag jou dus die zgn badprothese/waterbestendige prothese niet weigeren!!

  1. Hallo John
   Ik wil eventjes kwijt dat jij dan wel mazzel hebt.
   Je krijgt nl. niet zomaar een prothese zoals jij hebt vergoed bij de verzekering.
   Heb er voor gevochten, samen met vele hulpverleners. Kost teveel en ik loop toch al? Of ik nou 40 jaar ben of niet met 2 kleine kids. Dat was nl. in 2007 bij mij het geval . Zo heb ik nog meerdere mensen die niets zomaar meer krijgen. Ik kreeg te horen aan het eind…. dat is luxe mevrouw.
   Tegenwoordig anno 2020 is het nog erger geworden met vergoedingen.

   Geniet ervan. Ik ben stinkend jaloers op je. In positieve zin wsnt ik gun het jou zeker en iedereen zou het krijgen.
   Groeten, Jolanda

   1. hoi Jolanda, als jij aangeeft dat je er regelmatig mee gaat zwemmen dan heb je meer kans dat je hem wel krijgt, zo heb ik m ook gekregen. douchen vinden ze idd bijzaak???! ik heb toen sbs6 hart van Nederland ingeschakeld en toen lukte het wel.

   2. hoi, ik heb in januari links en rechts onderbeen amputaties gehad in november badprotheses aangevraagd
    en vandaag zonder probleem akkoord
    gekregen. wel gezegd voor zwemmen en strand.

  2. Dag John,

   Dank voor je waardevolle bijdrage betreffende de stelregel uit de VN resolutie.
   Is het mogelijk me te laten weten waar ik die regel exact kan vinden.

   Bij voorbaat hartelijk dank,
   Pauli

   1. dag John, inderdaad bedankt voor je waardevolle informatie. Ik heb deze week een afwijzing gehad, en als tip van tevoren van de instrumentmaker gekregen om het juist wel een badprothese te noemen… heeft niet gewerkt. Ik was nu aan het zoeken van hoe kan het wel, vorig jaar in Jamaica met een leen badprothese watervallen beklommen, wat was dat gaaf. Ik hoop dat het uiteindelijk nog lukt, ik neem je tips mee. Groet Kristel van 28

  3. Hoi beste John,

   Kan jij die bepaalde regel uit de VN resolutie aangeven waar die staat.
   En wat adviseer jij om te doen ipv een badprothese erbij te nemen.
   Ik hoor graag van jou!
   Ronald Seits

 6. Staand Douchen met een prothese doe ik d.m.v. een plastic hoes die je ook gebruikt als je met een gipsbeen wiljan douchen. Dit gaat perfect en is helemaal water dicht om je been afgesloten. Meer info vind je in de thuiszorg winkel.

 7. Hallo lezers,
  Ik ben al 62 jaar onderbeenprothese draagster en de oplossing die wij hebben gevonden voorzet douchen zonder prothese is de volgende.
  Bij het renoveren van onze badkamer kwam de aannemer met het idee om in de douche een muurtje te maken van ongeveer de hoogte van de amputatie of iets hoger, afhankelijk van wat je prettig vindt en dit dan ook te betegelen. Het muurtje haaks op de muur waar de kraan zit.
  Je kunt dan steunen met je geamputeerde been en er is dan ook nog ruimte voor shampoo/zeep/
  douchegel e.d. Zorg wel dat je met je “goede been” stevig staat.

  1. Hi Rieky,

   Wat een fijne oplossing!
   Dankjewel voor het delen van de tip.
   Heb je daarvoor veel andere methoden geprobeerd tot je met de aannemer tot deze oplossing kwam?

   Groet,

   Yvet
   (Leven met Amputatie)

 8. Thuis douche ik in bad. Ik kan dan vanuit de wc zo in bad en er ook weer uit. Voor de vakanties heb ik een douche leuk. Laatst gekocht bij de Lidl. Deze kun je uit elkaar halen en neemt bijna geen ruimte in beslag.

 9. Thuis douche ik in een verrijdbare douchestoel. ( net een rolstoel). Die gebruik ik ook onder de douche, bij de wasbak en ook bij de wasmachine en droger die ook in de douche staan. Erg handig!
  Op vakantie met de caravan op de camping in het toiletgebouw douche ik zonder prothese en aan mijn gezonde been doe ik dan een surfschoentje. Die zit lekker strak om je voet en gaat niet uit en je glijdt niet uit.
  Ik doe dit al jaren zo en dat bevalt me prima.

 10. Bad en douche-prothesen vallen onder de zogenaamde specifieke functies / doeleinden die in ADL-sfeer normaal gebruikt worden. Zondermeer afwijzen door de zorgverzekeraar is niet toegestaan, alhoewel het wat kunst- en vliegwerk vereist om het geregeld te krijgen.

  1. Hoi Hans,

   heb jij tips wat ik kan gebruiken voor het aanvragen? Ben al meerdere keren afgewezen door de zorgverzekeraar.

   Mvg Lindy

Geef een antwoord

17 + negentien =