Douchen met beenprothese

Douchen met beenprothese, kan dat? Wat zijn de mogelijkheden? En wat als je liever zonder prothese doucht? Wij zochten het uit.  

 

Check bij je instrumentmaker

We beginnen met een dooddoener. Er is namelijk niet één antwoord op de vraag of je kunt douchen met je beenprothese. De meeste prothesen zijn niet waterbestendig. Sommige prothesen kunnen misschien wel tegen een spatje (zoals een onverwachte regenbui), maar een dagelijkse douche is toch wel even iets anders. Daarom is het belangrijk om eerst aan je instrumentmaker te vragen of jouw prothese geschikt is om mee te douchen. Is het antwoord nee? Stap dan ook echt niet de douche in met je beenprothese, want de kans op schade is groot.

 

Badprothese of zwemprothese

Is jouw prothese niet geschikt voor gebruik in de douche? Gelukkig zijn er zwem- en badprothesen verkrijgbaar die wél waterbestendig zijn. Zo’n prothese is speciaal gemaakt om veilig te bewegen in een vochtige en daardoor vaak gladde omgeving. Een voorbeeld is de waterbestendige prothese Aqualine van Ottobock. Helaas wordt een zwem- of badprothese voor het douchen niet standaard vergoed door je verzekeraar. Laat je daarom goed informeren door – daar is ‘ie weer – je instrumentmaker.

 

Douchen zonder prothese

Een nadeel van douchen met beenprothese is dat je stomp bedekt is, waardoor je hem niet kunt schoonmaken. Het schoonmaken van je stomp is essentieel om vervelende infecties te voorkomen. Douchen is een goed moment om – zittend op een stoel of zitje – rustig je stomp te onderzoeken op blaren en wondjes. Draag je toch liever een prothese in de douche? Neem dan na het douchen alsnog de tijd om je stomp goed te bekijken en schoon te maken.

 

4 tips voor douchen zonder beenprothese

 

 •  Het is niet makkelijk om te douchen op één been. Daarom zweren veel mensen bij een douchestoel of douchezitje. Deze kun je ook gebruiken bij het afdrogen.

 

 • Was je stomp ’s avonds goed met warm water en zeep, spoel deze goed na en droog je stomp stevig om je bloedsomloop te bevorderen. Douche je in de ochtend? Gebruik dan koud water, omdat warm water ertoe leidt dat je stomp uitzet en je huid zachter wordt. Niet zo prettig als je nog een hele dag met koker en prothese voor de boeg hebt.

 

 • Sommige mensen vinden het handig om zich in de badkamer te verplaatsen met een looprekje. Als je veel ervaring hebt met het gebruik van krukken, is dat ook mogelijk. Let natuurlijk wel extra goed op dat je niet uitglijdt!

 

 • Handgrepen naast het toilet kennen de meeste mensen wel. Maar ook in of naast de douche kan een handgreep handig zijn, bijvoorbeeld voor het opstaan wanneer je in de douche een zitje gebruikt.

 

Als ervaringsdeskundige heb jij vast tips en trucs voor douchen met een beenamputatie. Welke tip wil jij graag delen met anderen? Plaats hem hieronder in een reactie!

 

[Totaal: 9    Gemiddelde: 3/5]

6 gedachten over “Douchen met beenprothese

 1. Hallo lezers,
  Ik ben al 62 jaar onderbeenprothese draagster en de oplossing die wij hebben gevonden voorzet douchen zonder prothese is de volgende.
  Bij het renoveren van onze badkamer kwam de aannemer met het idee om in de douche een muurtje te maken van ongeveer de hoogte van de amputatie of iets hoger, afhankelijk van wat je prettig vindt en dit dan ook te betegelen. Het muurtje haaks op de muur waar de kraan zit.
  Je kunt dan steunen met je geamputeerde been en er is dan ook nog ruimte voor shampoo/zeep/
  douchegel e.d. Zorg wel dat je met je “goede been” stevig staat.

  1. Hi Rieky,

   Wat een fijne oplossing!
   Dankjewel voor het delen van de tip.
   Heb je daarvoor veel andere methoden geprobeerd tot je met de aannemer tot deze oplossing kwam?

   Groet,

   Yvet
   (Leven met Amputatie)

 2. Thuis douche ik in bad. Ik kan dan vanuit de wc zo in bad en er ook weer uit. Voor de vakanties heb ik een douche leuk. Laatst gekocht bij de Lidl. Deze kun je uit elkaar halen en neemt bijna geen ruimte in beslag.

 3. Thuis douche ik in een verrijdbare douchestoel. ( net een rolstoel). Die gebruik ik ook onder de douche, bij de wasbak en ook bij de wasmachine en droger die ook in de douche staan. Erg handig!
  Op vakantie met de caravan op de camping in het toiletgebouw douche ik zonder prothese en aan mijn gezonde been doe ik dan een surfschoentje. Die zit lekker strak om je voet en gaat niet uit en je glijdt niet uit.
  Ik doe dit al jaren zo en dat bevalt me prima.

 4. Bad en douche-prothesen vallen onder de zogenaamde specifieke functies / doeleinden die in ADL-sfeer normaal gebruikt worden. Zondermeer afwijzen door de zorgverzekeraar is niet toegestaan, alhoewel het wat kunst- en vliegwerk vereist om het geregeld te krijgen.

Geef een reactie

2 × 4 =