Een nieuwe armprothese is lastig en er valt van alles stuk, maar: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’

Hoe doet ze dat toch? Karin (46) is haar linkerarm kwijt en ondanks dat ze niet helemaal op één lijn zit met haar prothese, haar ergotherapeut gestopt is, haar stomp verandert met alle gevolgen van dien, én ze geregeld iets kapot laat vallen, houdt ze altijd de moed erin.

 

Blogger Karin (46) koos in 2018 voor een armamputatie na een werkongeval. Ze miste ‘de kwaliteit van leven’. Sinds februari 2020 heeft ze een handprothese. Ze kreeg als een van de eersten in Nederland een prothese met het nieuwe Myo-plus aansturingssysteem. Stapje voor stapje leert ze ermee omgaan en ze neemt ons graag mee in dat avontuur.

 

Nieuwe prothese

Na lang wachten en stoeien met de verzekering heb ik eindelijk wat ik wilde: ik ben superblij met mijn nieuwe prothese. Ik ben een van de eersten in Nederland die een prothese heeft met het nieuwe Myo-plus aansturingssysteem. Deze prothese werkt veel ‘natuurlijker’ dan zijn voorgangers. Het is dus niet alleen voor mij nieuw, maar voor iedereen in mijn revalidatietraject, inclusief instrumentmaker. Alle spreekwoordelijke puntjes moeten nog op de i gezet worden. Maar wat loop ik tegen een hoop gedoe aan. Deze bad boy en ik hebben nog wel wat training nodig.

 

Nieuwe ergotherapeut

De ergotherapeut die mijn voortraject begeleidde, is helaas gestopt. Net voordat ik de prothese kreeg. Ik heb een nieuwe therapeut, eentje die nog weinig ervaring heeft op het gebied van protheses. Dus dit is wel een uitdaging. Maar ik vind het heel leuk om samen met haar te onderzoeken wat we eruit kunnen halen. In de testtijd heb ik een voorsprong opgebouwd en ik weet al hoe de bijbehorende app werkt. En ik leg haar maar al te graag uit hoe het allemaal werkt. Het betekent dat we echt veel overleggen. Als er storing is of de arm niet lekker zit, dan deel ik dat met de therapeut én de instrumentmaker.

 

Nieuwe anderhalvemetersamenleving

Vanwege de coronacrisis zitten we in bizarre omstandigheden en de zorg die ik met mijn arm nodig heb is niet ‘acuut’. Mijn ‘hand’ had storing vlak voordat de prothese-afdeling dicht ging, één vinger zat vast. Normaliter zou de hand in zo’n situatie worden teruggestuurd naar de fabrikant, dus ik was er van uit gegaan dat ik zonder hand naar huis moest. Maar ik had mazzel; er was toevallig net een nieuwe leenhand binnengekomen met de post, en die mocht meteen met mij mee!

 

Nu is het revalidatieprogramma nog steeds in lockdown, en mijn prothese zit steeds minder goed. Doordat de vorm van mijn stomp verandert, heb steeds meer moeite om mijn hand te laten doen wat ik wil. Ik blijf oefenen, maar eigenlijk heeft de prothese-arm een aanpassing nodig. Afwachten dus, tot de lockdown weer wat soepeler wordt.

 

Nieuwe spullen

Ik oefen gewoon rustig door. Nadeel: er valt wel eens wat stuk. Maarja, zoals Johan Cruijf altijd zei: elk nadeel heb zijn voordeel. Ik mag dan in ieder geval nog eens wat nieuws kopen.

 

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Een gedachte over “Een nieuwe armprothese is lastig en er valt van alles stuk, maar: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’

Geef een reactie

achttien + drie =