Emotioneel – Alles rondom amputatie

Als je een amputatie hebt ondergaan of in de toekomst moet ondergaan, heb je vast te maken met een hoop emoties. Want wat gaat er precies gebeuren? Waarom overkomt dit juist jou? Wat voor impact gaat dit hebben op je leven? Gelukkig ben jij niet de eerste die deze emoties ondergaat. Maar hoe ga je op de juiste manier om met de emotionele zijde van een amputatie?


De emotionele kant van een amputatie blijft vaak wat onderbelicht. En dat is logisch, want veel mensen vinden het moeilijk om hierover te praten. Toch is het belangrijk om je emoties wel met iemand te delen. Het is namelijk niet niks waar je mee te maken krijgt!  

Misschien voel je je onzeker, eenzaam of verdrietig. Of misschien had je zoveel pijn dat de amputatie juist voor opluchting zorgde. Of ben je boos dat dit net jou moest overkomen. Wat je ook voelt; het is heel normaal. Op deze manier proberen we de verschillende emoties rondom amputatie bespreekbaar te maken. 

Wil je jouw ervaringen delen? Reageer dan op een van de berichten of ga naar onze contactpagina.

Als je een amputatie hebt ondergaan of binnenkort moet ondergaan, krijg je ongetwijfeld te maken met een hoop emoties. Voor een goede verwerking is het belangrijk om de verschillende fases van dit proces te herkennen en te begrijpen.

Veel mensen vinden het lastig: voor zichzelf opkomen. Maar zeker als het om je gezondheid gaat is het belangrijk dit tóch te doen. Zo zorg je ervoor dat je serieus wordt genomen en op de juiste manier wordt behandeld. Je draagt zo actief bij aan je toekomst.  

Een artikel in Trouw maakt momenteel een hoop emoties los. Hierin vertelt een vrouw over de man die ze leert kennen via een dating-app. Bij de eerste date blijkt dat hij een lichamelijke beperking heeft. De vrouw vraagt zich af: had hij dit vóór de date moeten vertellen?

De meeste hulpmiddelen ondersteunen je lichaam. Denk maar eens aan een brace of rolstoel, die je lichaam helpen om goed te functioneren. Bij een prothese ligt het anders. Een prothese vervangt een lichaamsdeel en maakt dus echt deel uit van je lichaam. Hoe voelt dat voor jou?

Ben je met je instrumentmaker op zoek naar de meest geschikte beenprothese? Dan staan jullie samen voor een aantal lastige keuzes. Een belangrijke keuze is die tussen functie en uiterlijk. Maar hoe kies je tussen die twee?

Lucht die uit je koker ontsnapt, moeite om in je auto te stappen op een krappe parkeerplaats en een piepende prothese; met een beenprothese loop je soms tegen lastige situaties aan waar mensen zonder prothese niet bij stilstaan. Herken jij deze dingen ook?

Het accepteren van je amputatie is een zeer persoonlijk proces. Maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat! Jouw ervaring kan het verschil maken voor een ander – en andersom. Daarom zijn we benieuwd: hoe ziet of zag jouw acceptatieproces eruit?

Schrok je toen je deze titel las? Of werd je misschien zelfs boos? Heel begrijpelijk, want hoezo heb je geluk met je amputatie? Maar lees even verder…

Sommige mensen zijn zo kritisch op hun lichaam dat ze ervan vervreemd raken, staat vandaag op Nu.nl. Hoe kan dat? Hoe verander je dit? En is er een verband tussen een amputatie en vervreemding van je lichaam?