Martine over fantoompijn

Fantoompijn… Je kunt er vele boeken over lezen, maar je weet pas wat het is als je het zelf meemaakt. Daarom vertelt ervaringsdeskundige Martine over haar ervaringen met zenuwpijn in haar geamputeerde been.

In ons artikel over fantoompijn wordt aangegeven dat fantoompijn bij iedereen anders is. Sommige mensen hebben er dagelijks last van, terwijl andere mensen er maar zelden mee te maken krijgen. Dat blijkt ook uit ons gesprek met Martine. Misschien heb jij wel heel andere ervaringen. Wil je deze graag delen? Stuur ons dan een berichtje!

 

Ervaringsdeskundige Martine aan het woord.

 

Martine zit op de stoel tijdens de fitting van de knieprothese Kenevo van Ottobock

Martine, heb je veel last van fantoompijn?

‘Er gaan soms maanden voorbij zonder zenuwpijn en dan ineens slaat de pijn weer toe.’

 

Op welke momenten slaat de fantoompijn toe?

‘Als het weerbericht een lage luchtdrukgebied aankondigt weet ik dat er slapeloze nachten aankomen. En als er regen aankomt dan heb ik een viertal dagen eerder pijn in het been dat geamputeerd is.’

 

Hoe voelt die fantoompijn?

‘De zenuwpijn is als een blikseminslag in je lichaam. Je kan er niets tegen doen, behalve hopen dat het snel stopt. De zenuwpijnen nemen mij helemaal in beslag en soms komen er tranen aan te pas.’

 

Wat voor effect heeft dit op je leven?

‘Op mijn werk neem ik verlof na zo’n slapeloze nacht, maar ik heb geen idee hoe ik deze slopende pijn duidelijk kan maken aan anderen.’

 

Ben je ooit behandeld voor de fantoompijn?  

‘Na de amputatie kreeg ik medicijnen die wel hielpen, maar ik raakte hieraan verslaafd en moest afkicken. Medicijnen die ik elke dag moet innemen wil ik daarom liever niet. Als iemand een oplossing heeft voor deze zenuwpijnen, dan wil ik het graag weten!’

 

Martine, bedankt voor je openheid!

Heb jij een tip voor Martine? Of wil je haar graag een vraag stellen? Plaats je reactie dan hieronder of stuur ons een berichtje!

 

 

[Totaal: 4    Gemiddelde: 4.5/5]

2 gedachten over “Martine over fantoompijn

  1. Dag imie tigchelaar
    Het slechte weer is in aantocht en ik weet dat de fantoompijnen er aankomen.
    Momenteel kan je in België op doktersvoorschrift canabisolie verkrijgen maar mijn huisdokter wil het mij niet voorschrijven. Ik heb nochtans hier en daar vernomen dat deze olie wel helpt. Heb jij dat kunnen uitproberen?
    Ik vermoed dat ik ook geen methadon zal krijgen maar ga zeker de vraag stellen. Zolang ik deze medicijnen niet mag uitproberen, weet ik ook niet of ze mij helpen. Bedankt voor je reactie!

  2. hallo ik heb heel erg last gehad van fantoompijn heb veel akelige mediijnen geslikt en geprobeert maar niets hielp echt.
    had het overdag en s nachts zo erg dat ik het uit kon gillen ,iemand van de pijn poli heeft toen de arts het advies gegeven als laatste redmiddel wat mij misschien nog kon helpen om methadon aan me te geven en anders konden ze niets meer voor me doen,ik heb dit gekregen en na 1 tabletje zakte die verschrikkelijke pijn al,ik hoop dat Martine hier iets aan heeft en hoop dat zij ook gauw geholpen word,vriendelijke groeten imie

Geef een reactie

1 + 11 =