Ervaringsdeskundigen met amputatie

Een amputatie, hoe is het om daarmee te leven? Hoe is het bijvoorbeeld om op vakantie te gaan met een amputatie? En wat voor reacties krijgen mensen met een amputatie van hun omgeving? Onze ervaringsdeskundigen delen graag hun persoonlijke verhaal met je. 

Niemand kan je beter vertellen over het leven met een amputatie dan iemand die zelf een amputatie heeft ondergaan. We zijn dan ook ontzettend blij dat de ervaringsdeskundigen die je op deze pagina vindt hun verhaal met ons willen delen. Ze vertellen allemaal open en eerlijk over hun leven met een been- of arm amputatie: over de mooie dingen, maar ook over de minder mooie dingen die ze meemaken in hun dagelijks leven.

Cécile verliest als twintiger haar linkerbeen bij een verkeersongeluk. Ze heeft er altijd alles aan gedaan om een zo normaal mogelijk leven te leiden, inclusief werk, kinderen en kleinkinderen.

Op zeventienjarige leeftijd verliest Peter zijn onderbeen als gevolg van een fietsongeluk. Zijn prothese weerhoudt Peter er niet van om een zeer actief leven te leiden.

In 2014 wordt het rechterbeen van Ingrid geamputeerd als gevolg van kanker. Ze vertelt openlijk over de strijd die ze leverde tegen haar fantoompijn en afhankelijkheid van pijnmedicatie.

Ans

Ans wordt in 2015 tijdens een motorrit geschept door een tegenligger.  Ze raakt hierbij zo ernstig gewond dat de artsen besluiten om haar been te amputeren.

Als japanoloog heeft Etienne altijd veel gereisd. Wanneer hij in 2011 zijn linkerbeen verliest als gevolg van een motorongeluk, besluit Etienne dat hij dit wil blijven doen – ondanks zijn prothese. 

Danny is getrouwd met Glenda. Zij werd geboren met een te kort onderbeen en draagt daarom een prothese. Danny vertelt over hun leven samen en met hun twee jonge kinderen.

Martine verliest op twintigjarige leeftijd haar been bij een verkeersongeluk. Samen met haar man Gilbert vertelt ze hoe haar amputatie hun dagelijks leven beïnvloedt.

Achter de bal aan rennen, tikkertje spelen, als eerste bij de ijswagen zijn… Superstoere Zilan draagt een prothese maar doet het toch allemaal! Hij geeft ons een inkijkje in zijn dagelijks leven met prothese.

Leon stond als dertiger volop in het leven toen hij door een zware sepsis beide benen verloor. Leon deelt hier heel open en eerlijk zijn actieve leven.

Filip verbrijzelde in 2013 met een watersportongeval zijn linkerbeen. In 2016 besloot hij alsnog zijn been te laten amputeren om weer verder te kunnen met zijn leven. Filip geeft een eerlijke kijk in zijn leven.

Na een zware blessure aan zijn rechterknie, opgedaan tijdens een zaalvoetbalwedstrijd in 1988, komt Tiny terecht in een lang en slepend medisch traject. In 2011 besluit hij zijn been te laten amputeren. In deze serie deelt hij zijn verhaal.

Patricia liep een jaar rond met metalen hardware in haar lijf, zonder enige vooruitgang. Tijd voor plan B. Ze stond voor een lastig dilemma. Met uiteindelijk haar keuze voor amputeren. In maart 2019 is het zo ver. 

Marleen kreeg een zeldzame, zeer ernstige ziekte en lag 60 dagen op de intensive care. Ze verloor haar beide benen. Ze had maar één doel: weer lopen. Marleen had haar zinnen gezet op osseointegratie. Dat lukte en inmiddels loopt ze weer zonder enig hulpmiddel. 

Na drie jaar vechten voor zijn onderbeen – na een ernstig auto-ongeluk – werd in februari 2019 het onderbeen van Ricardo geamputeerd. Hij vlogt over het hele amputatietraject. Om mensen die nog een amputatie moeten ondergaan te laten zien wat er gaat komen. 

Begin 2018 had Leontien een scooterongeluk. Hierdoor verbrijzelde ze haar been. De traumachirurg trachtte haar been in elkaar te zetten. Uiteindelijk, na een jaar van helse pijnen, volgde in december 2018 alsnog een amputatie. Ze is volop aan het revalideren.

Karin (46 jaar) geniet samen met haar man, hondjes en familie van het leven.  Ze heeft verschillende hobby’s en doet graag spelletjes met familie of vrienden. Na een ongeluk in 2014 krijgt ze dystrofie in haar linkerpols, onderarm en hand. Ze probeerde vanalles, maar de pijn werd alleen maar erger en besloot om haar onderarm te laten amputeren. Augustus 2018 was het eindelijk zover!

Dianne (47) stapte in 2011 verkeerd uit bad: een misstap zorgde ervoor dat heel haar leven veranderde. Er brak een zwarte periode aan. In juni 2020 gooit ze het roer om en neemt ze afscheid van haar linker onderbeen. Op Leven Met Amputatie deelt Dianne de komende tijd haar ervaringen.

Nienke (30) werd geboren met een teratoom op haar buik en rug. Het verwijderen van deze tumor verliep niet vlekkeloos: Nienke kreeg een scheve voet, die na verschillende operaties schever werd en deels verlamd raakte. Haar rolstoel, bedoeld voor lange afstanden, werd permanent. Ze stuurde zelf aan op een amputatie en begin dit jaar kwam het er eindelijk doorheen.

Leven met amputatie

 

Leven met een amputatie vraagt om aanpassingen in je leven. Praktische aanpassingen, maar zeker ook emotionele aanpassingen. Een been- of arm amputatie is immers een grote verandering die veel impact heeft op je bestaan. Hoe je daarmee om? Het kan helpen om ervaringen te lezen en te horen van ervaringsdeskundigen die zelf ook een amputatie hebben ondergaan.

Luisteren of kijken naar de ervaringen van andere mensen met een armamputatie, onderbeenamputatie of bovenbeenamputatie kan je helpen bij praktische zaken – ‘Hoe lossen anderen dat eigenlijk op?’ – maar ook bij emotionele zaken.  Want hoe is het bijvoorbeeld om te daten met een amputatie? En hoe verwerk je de schok van een amputatie na een ongeluk?

De ervaringsdeskundigen op deze pagina zijn allemaal bewonderenswaardig eerlijk over hun leven met een amputatie. We zijn dan ook ontzettend dankbaar voor hun bijdragen. Want hun eerlijke verhalen laten zien dat je er niet alleen voorstaat met een amputatie.