Wereldreiziger Etienne zit gevangen in zijn achtertuin: ‘Het is een zegen dat ik een boekenwurm ben’

Hij is Japanoloog, tolk en reisleider, doceerde tot voor kort Frans en geschiedenis van boeddhisme, én werkt in musea in Frankrijk, België en Nederland. Eigenlijk zou deze wereldreiziger in maart en april naar Bhutan en Nepal gaan. Vanwege de coronacrisis ging het niet door. Etienne Hauttekeete (70) zit nu ‘gevangen’ in zijn achtertuin in Deinze, een plaatsje nabij Gent.

 

Voor Etienne is het een opluchting dat zijn geplande reis is verplaatst naar volgend jaar: “Buthan en Nepal zijn landen waar de medische infrastructuur heel zwak is. Je wil daar niet in quarantaine zitten.” Nu is hij thuis in quarantaine. “Ik heb geen keuze en ik heb geduld.” Hij plaatst het in perspectief: “Door de coronamaatregelen komen veel mensen in financiële problemen, dat blijft mij bespaard. Ik ben grotendeels met pensioen en ik heb daardoor gelukkig geen zorgen over werk of inkomen.”

 

Kenevo 

Negen jaar geleden verloor Etienne zijn linkerbeen bij een motorongeluk. Het weerhoudt hem er niet van om vaak op reis te gaan. “Ik kan nog steeds autorijden en heb destijds een automaat aangeschaft, die brengt me overal.” Ook draagt hij een elektronische Kenevo prothese, die zorgt dat hij écht overal kan komen. “Hij is wat trager, maar superveilig en voor iemand van mijn leeftijd is dat handig. Met eerdere mechanische protheses ben ik wel eens gevallen, maar vallen is taboe voor mij, dat kan ik niet gebruiken.” Met zijn Kenevo durft Etienne overal op de wereld ‘rond te stappen’. “Ik ben bijvoorbeeld in Mustang geweest, in de buurt van de Tibetaanse grens. Daar zijn geen wegen, alles is aardeweg. Je kunt je daar alleen met een jeep of te voet verplaatsen. De Kenevo kwam daar echt goed tot zijn recht.”

 

Belgische lockdown

De Tibetaanse grens heeft plaatsgemaakt voor zijn eigen buurt. “De Belgische lockdown houdt in dat we wel mogen wandelen, maar je mag – anders dan in Nederland – niet in de auto ergens heen om dáár te wandelen. Dat respecteer ik zo goed mogelijk, dus wandel ik rondjes om huis.” Om in vorm te blijven vult hij zijn wandelingen aan met oefeningen van zijn kinesitherapeut. “Dat zijn geen inspannende oefeningen, maar het draagt bij om mijn souplesse te kunnen behouden.”

Etienne leeft alleen en zijn kinderen zijn al het huis uit. Sociale contacten – van zijn (klein)kinderen die om de hoek wonen tot aan vrienden in India en Japan – onderhoudt hij van achter de computer. “Ik doe mijn best om het coronavirus niet te krijgen. Ik hoor als 65-plusser bij de zwakke broertjes. Ik ben vrij gezond, maar dit virus krijgt ook gezonde mensen klein. Het is verontrustend hoeveel mensen er wereldwijd sterven.”

 

Zo blijft de verveling uit

Zolang corona Etienne gijzelt, verveelt hij zich niet. “Het wordt een beetje saai zonder vrijheid van beweging, maar ik ben een boekenwurm en dat is nu een zegen.” Etienne leest alles door elkaar: “In verband met mijn werk lees ik veel literatuur, maar daar moet ik aantekeningen bij maken. Ik lees voor de afwisseling ook graag thrillers of een goede roman.”

 

Troost

In de winter zal het pas weer voorbijgaan, denkt Etienne. In het najaar stond er een reis naar Japan op de planning, maar ook die is geannuleerd. Een wijze raad van deze wijze man kan niet uitblijven: “Probeer er rust in te vinden. Bekijk het positief als de stress van het werk wegvalt, van eventuele opdrachten. Haal je lectuur in, ontspan, werk in de tuin als je die hebt, geniet van het mooie weer. Wees niet zenuwachtig.” De Azië-kenner maakt de vergelijking met het SARS-virus, dat in 2002 uitbrak. “Ik was toen in Birma. Het trof toen alleen Azië. Maar plotseling verdween SARS en je hoorde er nooit meer wat over. Ik zoek daar nu troost in, in de gedachte dat dat ook met corona zou kunnen.”

 

Deel jouw verhaal met de community

We zijn ook nieuwsgierig naar jouw verhaal. Hoe beleef jij de (intelligente) lockdown? Waar loop jij tegenaan? Deel jouw antwoord in de comments en wie weet interviewen we jou wel de volgende keer!

 

Stay safe!

 

[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]

Een gedachte over “Wereldreiziger Etienne zit gevangen in zijn achtertuin: ‘Het is een zegen dat ik een boekenwurm ben’

  1. Petje af voor meneer Etienne!
    Ik vraag mij af hoe dat mogelijk is, de wereld over reizen als bovenbeengeamputeerde. Door traag medisch handelen verloor ik ruim 3 jaar geleden mijn re. onderbeen. Sindsdien ben ik nooit meer ergens geweest. Zeker niet in Zwitserland, het land waar ik vele jaren gewoond heb en waar veel familie en vrienden wonen.

Geef een reactie

13 + 19 =