Fantoompijn bij amputatie

Na een amputatie hebben veel mensen het gevoel dat hun ledemaat nog aanwezig is. Dat kan zich op verschillende manieren uiten. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van pijn, jeuk of andere gevoelens aan het ontbrekende lichaamsdeel. Deze gevoelens worden fantoomgevoelens genoemd. Als deze gevoelens pijnlijk zijn spreken we van fantoompijn.

Maar liefst 80% van alle mensen met een amputatie krijgt te maken met fantoompijn. Helaas praten veel mensen liever niet over hun fantoompijn of fantoomgevoelens. Ze zijn bang dat anderen het gek vinden. Toch is het belangrijk om je fantoompijn te melden, zodat er een behandeling gestart kan worden. Want hoewel het lichaamsdeel weg is, is de fantoompijn echt!

 

Heb jij last (gehad) van fantoompijn en wil je jouw ervaringen delen op onze website? Reageer dan op een van onderstaande berichten of stuur ons een bericht via het contactformulier

 

Na een amputatie hebben veel mensen het gevoel dat hun ledemaat nog aanwezig is. Ze hebben pijn, jeuk of andere gevoelens aan de ledemaat die er niet meer is. Als deze gevoelens pijnlijk zijn spreken we van fantoompijn.

Fantoompijn… Je kunt er vele boeken over lezen, maar je weet pas wat het is als je het zelf meemaakt. Ervaringsdeskundige Martine geeft antwoord op diverse vragen over fantoompijn.

Van amputatie tot medicijnvrij zónder fantoompijn! Ervaringsdeskundige Ingrid vertelt in een driedelige serie haar verhaal over de strijd die zij de afgelopen jaren heeft geleverd.

Het verschil tussen fantoompijn en stomppijn? Fantoompijn en -gevoelens voel je in de geamputeerde ledemaat, terwijl stomppijn optreedt in de het overgebleven deel van de ledemaat. Wij zetten vijf mogelijke oorzaken van stomppijn op een rijtje.

Ingrid vertelde in een eerder artikel hoe ze mede dankzij spiegeltherapie eindelijk verlost raakte van haar medicatie voor fantoompijn. Maar wat is spiegeltherapie? En belangrijker: helpt het om van fantoompijn af te komen?

Na een amputatie ervaart tachtig procent van de mensen een pijnlijk gevoel in een ledemaat dat er niet meer is. Dit fenomeen heet fantoompijn. De manieren waarop mensen het ervaren, zijn totaal anders. Vandaag doet Filip Pockele (38) zijn verhaal. 

Na een amputatie ervaart tachtig procent van de mensen een pijnlijk gevoel in een ledemaat dat er niet meer is. Dit fenomeen heet fantoompijn. De manieren waarop mensen het ervaren, zijn totaal anders. Vandaag doet Patricia (53) haar verhaal. 

Na een amputatie ervaart tachtig procent van de mensen een pijnlijk gevoel in een ledemaat dat er niet meer is. Dit fenomeen heet fantoompijn. De manieren waarop mensen het ervaren, zijn totaal anders. Vandaag doet Karin (46) haar verhaal. 

Na een amputatie ervaart tachtig procent van de mensen een pijnlijk gevoel in een ledemaat dat er niet meer is. Dit fenomeen heet fantoompijn. De manieren waarop mensen het ervaren, zijn totaal anders. Vandaag deelt Nienke (30) haar verhaal. 

Fantoompijn… Je kunt er vele boeken over lezen, maar je weet pas wat het is als je het zelf meemaakt. Daarom vertelt ervaringsdeskundige Martine over haar ervaringen met zenuwpijn in haar geamputeerde been.