Blogger Filip heeft een nieuwe koker

Na vele bezoeken in onderbroek bij  je prothesemaker komt het spannende moment: hoe zit je nieuwe koker? Onze blogger Filip kreeg onlangs een nieuwe koker en vertelt over de weg ernaartoe.

 

Hier ben ik weer met mijn nieuwe blog. Jullie hebben er lang op moeten wachten, maar het is dan toch zo ver. Ik zou graag wat schrijven over het aanmeten en maken van mijn nieuwe koker – de zoveelste al.

 

Flexibele koker

Aangezien mijn stomp best veel van omvang wisselt was het weer tijd geworden. Mijn prothesemaker koos deze keer voor een flexibele koker. Dat is een koker gemaakt van silicone dat op de nodige plaatsen met carbon wordt verstevigd. Dit heeft als voordeel dat je bij het zitten niet op een hard stuk zit, maar op een lekker soepel deel. Ook is het draagcomfort heel erg groot. (En gaan je broeken niet zo snel meer stuk!) En als ik nu mijn kinderen op schoot neem, zitten ze ook op een lekker zachte achtergrond.

 

Lees ook: De verschillende onderdelen van een beenprothese

 

Als een goed paar schoenen

Zoals bij elke koker is het maken van een flexibele koker een tijdrovend proces, met eerst een testkoker uit plastic waar je eerst een tijd mee rondloopt. Als de testkoker goed wordt bevonden start het werk aan de definitieve koker. Altijd weer een spannend moment. Een goede koker is toch zoals een goed paar schoenen: het maakt je leven een stuk aangenamer. En bovendien is het toch een beloning na al die keren in je onderbroek bij de prothesemaker te hebben gestaan!

 

Lichamelijk proces

Ik sta er telkens weer van te kijken hoe deze dingen gemaakt worden. Makkelijk is toch anders en als patiënt vind ik het ook een redelijk ‘lichamelijk’ proces. Je staat in je onderbroek en je prothesemaker zit met z’n handen tussen je benen om het gips voor de mal op de juiste plekken aan te drukken. Niet voor iedereen even leuk, maar het hoort er nu eenmaal bij. Je moet er iets voor over hebben om iets nieuws te krijgen, denk ik dan maar. Duimen nu dat de koker voor lange tijd goed blijft zitten, anders begint alles weer van voor af aan!

Soorten kokers

Er zijn best wat verschillende systemen op de markt. Ik vind zelf een vacuümsysteem met liner het meest aangenaam. Anderen vinden een liner dan weer verschrikkelijk of hebben liever een systeem dat met een lint aan de stomp door de koker heen wordt bevestigd.

 

Lees ook: 3 dingen die je moet weten over suspensie

 

Mijn tip: bespreek steeds goed met je prothesemaker welk systeem goed bij je past. Ik zou ook graag willen weten voor welk systeem jullie kiezen en wat jullie bevindingen over jullie koker zijn. Ongetwijfeld lezen veel mensen graag jullie reacties!

 

Bedankt voor het lezen en geniet van de zomer! Hopelijk blijft het niet te heet, want dat brengt voor velen weer een hoop nieuwe problemen met zich mee…

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

2 gedachten over “Blogger Filip heeft een nieuwe koker

  1. Hoi Filip,
    Vorige week is mijn eerste koker aangemeten! Inderdaad, in je ondergoed in het gips. Alleen mocht ik blijven liggen en hoefde ik niet te staan zoals bij jou op de foto te zien. Het gips werd over de ( ingepakte) liner aangebracht en na het drogen doorgeknipt. Er is ook gekozen voor een deels flexibele koker voor meer comfort. Omdat steunen op mijn knie-ex stomp nog niet echt goed mogelijk is wordt gekozen voor een superstrakke vacuümkoker. Ik ben heel benieuwd hoe dat aan gaat voelen. Nog een weekje wachten en dan sta ik hopelijk weer na zo’n 4.5 maand !

Geef een reactie

1 + twintig =