Filip (38) helpt graag ‘lotgenoten’ met vragen: ‘De brutalen hebben de wereld’

Wekelijks krijg ik vragen binnen van mensen met een amputatie. Van over heel de wereld. Zij zien foto’s van mij – met (sport)prothese – terwijl ik aan het mountainbiken of snowboarden ben en vragen zich af hoe zij óók weer aan de slag kunnen met sport.

 

Blogger Filip (38) besloot in 2016 zijn linkerbeen te laten amputeren na een watersportongeval. Na zijn amputatie kon hij eindelijk door met zijn leven: sporten. Filip heeft een vrouw en drie kinderen. Met zijn blogs geeft hij een inkijkje in zijn leven en inspireert hij anderen met zijn activiteiten en belevenissen.

 

Filip met zijn prothese op de mountainbikeOnlangs nam een jonge vrouw contact met me op. Zij wilde graag weer rolschaatsen. Of dat kon, met haar prothese. We hebben wat heen en weer gemaild en uiteindelijk bleek: zij heeft dezelfde prothese als ik gebruik om mee te fietsen en te watersporten. Het is de beste knie op de markt om dit soort dingen gewoon te proberen. De 4×4 van de beenprothesen, zou je kunnen zeggen: hij is bestand tegen impact, modder en water. Het is overigens ook één van de meest terugbetaalde prothesen ter wereld. Goed nieuws dus, voor deze dame. Zij bindt binnenkort de rolschaatsen onder. Hopelijk krijg ik later nog een foto of filmpje toegestuurd, zodat ik kan zien of het haar gelukt is!

 

Zoektocht

Zelf zit ik zeker eens per drie dagen op de mountainbike. Maar dat is niet vanzelf gegaan. Het was een hele zoektocht om erachter te komen hoe ik dat voor elkaar kon krijgen. Mijn been is boven de knie geamputeerd, de koker komt helemaal tot in mijn lies. Dat maakt het niet zo evident om op een fiets te stappen. Mijn prothese viel er vaak af tijdens het fietsen, dan moest ik terug naar huis geraken met een been in mijn rugzak. Gedoe.

Filip heeft een oplossing om weer te mountainbiken met zijn beenprotheseNu heb ik een systeem gevonden waarmee fietsen heel goed lukt. Regelmatig delen mensen met mij dat ze te horen hebben gekregen alleen nog met een handbike of driewieler te kunnen rijden. Hen wil ik graag op het hart drukken: je hebt veel zelf in de hand. Alleen al in 2020 heb ik zeker 20 mensen op de fiets gekregen. Ook een jongetje van 14 in Kentucky, in de Verenigde Staten, dat gepest werd met zijn driewieler en net als zijn klasgenootjes op de BMX naar school wilde. Dat doet ‘ie nu. Zonder hulpwieltjes. Dat vind ik tof. Het geeft me voldoening om mensen te helpen.

 

Prothese en koker

Zelf ben ik natuurlijk geen arts of instrumentmaker, maar ik heb wel al heel veel prothesen en kokers uitgeprobeerd in de afgelopen jaren. Het valt me op dat mensen vaak niet goed weten wat ze allemaal kunnen met de hulpmiddelen die ze hebben. Mijn advies: doe zelf onderzoek naar de mogelijkheden van jouw prothese en naar wat er op de markt is.

De koker bepaalt voor een groot deel het ‘succes’ van een prothese. Je kan de beste knie in de wereld hebben, als je koker niet goed is, kan je niks. Een hardloper rent ook geen marathon op verkeerde schoenen. Een koker is hetzelfde: die heb je gewoon nodig. Hij moet comfortabel zitten en mag geen pijn doen, nergens schuren. Als je koker goed is, ligt de wereld aan je voeten. Zorg dat je prothese én de koker passen bij jou, wat je doet en wat je graag zou willen doen.

 

#durftevragen

Daar kunnen artsen en instrumentmakers je bij helpen. Maar je moet er wel zélf om vragen. Klop gerust eens bij je dokter aan: ik wil rolschaatsen, mountainbiken, zwemmen – wat dan ook – wat heb ik daarvoor nodig? Komt er niets uit? Vraag dan elders om een second opinion. Er is vaak veel meer mogelijk dan je vooraf denkt. Misschien mag je wel eens een ander model prothese of koker uitproberen. De brutalen hebben de wereld.

 

Zorg goed voor jezelf

Ik probeer me zo min mogelijk te laten belemmeren door mijn prothese. Daarom laat ik mijn koker en prothese minstens twee keer per jaar nakijken. Liefst vaker. Dit jaar ben ik een paar keer van koker gewisseld, simpelweg omdat mijn been van vorm veranderde. Dat is heel persoonsgebonden. Een prothese is een onderdeel van jou. En je moet goed voor jezelf zorgen. Dat is belangrijk. Niet alleen voor je stomp en je prothese. Als jij – met jouw prothese – kunt doen wat je wilt doen, is dat ook goed voor jouw beweging en fitheid, je sociale leven en je (mentale) gezondheid!

 

Lees meer over de ervaringen van Filip.

[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]

Een gedachte over “Filip (38) helpt graag ‘lotgenoten’ met vragen: ‘De brutalen hebben de wereld’

  1. Super om te lezen Filip! Gister met onze 12 jarige dochter voor de eerste keer na haar bovenbeen amputatie een MTB- route gereden! Wat was het leuk en wat een power gaf het haar. Haar motto: ik ga het gewoon doen!!!

Geef een reactie

achttien − 5 =