Filip verhuisde naar Zwitserland: tijd voor een nieuwe instrumentmaker!

Bij een verhuizing komt heel veel kijken. Zeker als je naar een ander land vertrekt. Ik kan erover meepraten. In oktober 2020 verhuisde ik naar Zwitserland, het thuisland van mijn vrouw.

 

Blogger Filip (38) besloot in 2016 zijn linkerbeen te laten amputeren na een watersportongeval. Na zijn amputatie kon hij eindelijk door met zijn leven: sporten. Filip heeft een vrouw en drie kinderen, samen verhuisden ze in 2020 naar Zwitserland. Met zijn blogs geeft hij een inkijkje in zijn leven en inspireert hij anderen met zijn activiteiten en belevenissen.

We wonen tijdelijk in bij mijn schoonouders, in afwachting van de bouw van ons nieuwe huis. Daarvoor moeten we veel regelen. Ook administratief is er na een emigratie veel om rekening mee te houden. Mijn belangrijkste tip voor andere mensen met een amputatie die verhuizen: begin op tijd je zoektocht naar een nieuwe instrumentmaker. Wacht niet tot je al verhuisd bent. Zelf heb ik al geruime tijd contact met mijn nieuwe instrumentmaker. Afgelopen zomer ging ik er al eens langs – op uitnodiging – en besloot ik met dit bedrijf in zee te gaan. Maar goed ook. Want voordat je goed en wel van start kunt, moet er veel geregeld worden. Bijvoorbeeld met de (zorg)verzekering, in beide landen. Een heleboel papierwerk. Het kan soms maanden duren om zaken goed te regelen, afhankelijk van naar welk land je vertrekt. Zelfs als je van Nederland naar België verhuist of andersom.

 

Nieuwe koker testen

Als je alles van tevoren plant, hoef je niet teveel ongerust te zijn. Stel: je beenprothese gaat kapot, of je koker past niet meer. Als je dan alles nog in gang moet zetten, kan je daar lang veel last van hebben. En teruggaan naar je eigen ‘oude’ instrumentmaker is niet altijd een optie, bijvoorbeeld – in mijn geval – door de reisbeperkingen tijdens de coronapandemie. Gelukkig was mijn koker nog goed toen we verhuisden. Het was niet vanaf dag één noodzakelijk om een nieuwe koker te krijgen. Nu merk ik dat het stilletjes aan wel tijd wordt, mijn koker wordt veel te groot. In de overgang van seizoenen is het normaal dat je lichaam wat verandert en dat je koker dan niet meer optimaal past. En een te grote koker: da’s wel een probleem. Ik liep mijn stomp kapot, kreeg wondjes. Da’s niet aangenaam. Ik stop in zo’n situatie soms ook met dingen ondernemen, puur omdat ik teveel last heb van mijn lichaam.

 

Fijne werkwijze

Mijn nieuwe instrumentmaker heeft op verschillende manieren mijn stomp opgemeten en regelde in een paar dagen een testkoker. Daar mag ik nu twee weken op lopen om uit te proberen, voordat ze een definitieve koker maken. Hij zit gelukkig heel goed. Het verliep allemaal heel soepel, mede doordat mijn nieuwe instrumentmaker contact heeft gehad met mijn instrumentmaker in België. Door gegevens te delen, kon één en

ander versneld opgepakt worden. Er komt veel bij kijken om te achterhalen welke koker bij je past, dat traject duurt lang. Het zou zonde zijn om dat in Zwitserland helemaal opnieuw op te starten, want eigenlijk weten we ondertussen al heel goed wat voor mij wel en niet werkt. Daarom verwacht ik de komende tijd ook mijn contacten in België warm te houden, want daar kennen ze mij door en door.

 

Een nieuwe instrumentmaker kiezen

Als je op tijd begint met oriënteren, heb je ook de ruimte om verschillende opties te vergelijken. Dat heb ik tenminste wel gedaan. De Zwitserse instrumentmaker waar ik voor gekozen heb, is niet de meest dichtstbijzijnde optie. Ik moet er ruim een uur voor rijden. Maar dat heb ik er voor over. Ze gebruiken hier dezelfde materialen en producten als bij mijn prothesefirma in België. Ze kennen zelfs dezelfde mensen. Dat gaf mij heel veel vertrouwen, zeker omdat ik heel tevreden ben met de producten die ik al gebruik. Bovendien was de klik meteen goed. Ik voelde me niet klant nummer 3364, maar ik ben gewoon Filip. Je bouwt een vertrouwensband op met je instrumentmaker. Dat kan haast niet anders; het eerste wat je meestal doet als je bij je prothesebouwer komt is je broek uittrekken.

 

Mijn advies is dan ook: ga niet voor de eerste de beste als je overstapt, doe onderzoek en maak kennis. Je ledematen zijn té belangrijk; of ze nu gezond zijn, mechanisch of elektronisch. Een goede prothese is belangrijk en daarbij is de juiste instrumentmaker – die bij jou past, ook na verhuizing – essentieel.

 

Geef een antwoord

een × een =