10 films en series met ‘amputees’

Valt het alleen ons op? Of merk jij ook dat er steeds meer personages met een amputatie en/of prothese te bewonderen zijn op het witte doek?

Wij zijn ontzettend blij met deze ontwikkeling en zetten daarom een aantal films en series op een rijtje met een personage die een amputatie heeft ondergaan. Heb jij aanvullingen? Deel ze met ons in de reacties! We zijn bovendien heel benieuwd of jij geïnspireerd wordt door deze personages.

Wel opvallend: geen van de acteurs heeft in werkelijkheid een amputatie ondergaan. Wat vind je daarvan?

 

The Hunger Games | Films

Het personage Peeta verliest in de boekversie van De Hongerspelen zijn linkerbeen en krijgt vervolgens een prothese. In de film vindt deze gebeurtenis niet plaats.

 

The Horse Whisperer | Film

Twee meisjes krijgen een ongeluk tijdens het paardrijden. Een van de meisjes overlijdt; het andere meisje – Grace (Scarlett Johansson) – verliest haar onderbeen. Ze krijgt een prothese en leert weer opnieuw lopen en paardrijden.

 

ER | Televisieserie

In het negende seizoen van de populaire serie ER wordt de arm van Dr. Robert Romano (Paul McCrane) geamputeerd. In het volgende seizoen krijgt hij een armprothese.

Grey’s Anatomy | Televisieserie

Het personage Arizona Robbins (Jessica Capshaw) verliest haar been als gevolg van een vliegtuigongeluk. Ze krijgt vervolgens in de serie een prothese aangemeten door orthopedisch instrumentmaker David.

 

Falco | Televisieserie

In het tweede seizoen van de Franstalige politieserie Falco verliest inspecteur Romain Chevalier (Clément Manuel) zijn onderbeen bij een explosie. In de volgende seizoenen draagt hij dan ook een prothese.

 

Rust and Bone | Film

In deze Franstalige film wordt Stephanie (Marion Cotillard) tijdens haar werk als orkatrainster aangevallen door een van de orka’s. Ze verliest hierbij haar beide benen. Na een periode van depressie ontmoet ze de stoere Ali, die haar helpt om haar lichaam te accepteren.

 

Soul Surfer | Film

Een heftig waargebeurd verhaal: de jonge surfer Bethany Hamilton (AnnaSophia Robb) verliest haar arm bij een haaienaanval. Tegen alle verwachtingen in lukt het haar om het surfen weer op te pakken met één arm.

 

Stronger | Film

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal), die tijdens de bomaanslag in Boston beide benen verliest. Tijdens het verwerken van dit trauma helpt hij de politie met het vinden van de aanslagplegers.

 

The Fault in Our Stars | Film

In deze romantische dramafilm vinden de twee jonge kankerpatiënten Hazel en Augustus steun bij elkaar. Augustus Waters (Ansel Elgort) draagt een beenprothese als gevolg van een beenamputatie door zijn ziekte.

 

The Punisher | Televisieserie

Voor liefhebbers van flink wat actie: in deze Marvel-serie draagt het personage Curtis Hoyle (Jason R. Moore) een beenprothese. Hij is als militair uit de oorlog teruggekeerd zonder been.

 

[Totaal: 2   Gemiddelde:  3/5]

3 gedachten over “10 films en series met ‘amputees’

  1. Een paar weken geleden had ik het met mijn collega over GTST.
    Ik vond eigenlijk dat iemand met een amputatie de rol van Bing moest spelen, maar mijn collega gaf als antwoord “maar dit zijn acteurs en actrices, zij kunnen elke rol spelen…zij bereiden zich voor, verdiepen zich daarin. Iemand met een amputatie is niet altijd acteur/actrice”.
    En daarin moet ik hem gelijk geven!

  2. het is jammer dat geen van de acteurs echt beseft wat voor impact een amputatie heeft, maar ik denk ook dat het niet gemakkelijk is om een acteur met een amputatie te vinden. Iedere rol die deze acteur speelt heeft dan bepaalde beperkingen, maar ook moet het scenario elke keer aangepast worden zodat de amputatie of prothese in het verhaal past.

    Ik ben nu zelf stap voor stap mijn verhaal aan het neerpennen, van ongeval tot terug voltijds gaan werken, maar ik zit nog maar halverwege het proces, dus het verhaal is nog lang niet af. Indien het goed genoeg is, en men zou mij voorstellen om het te verfilmen (hoewel ik de kans klein acht, maar dromen mag, toch?), ga ik toch opperen om een amputatiepatiënt te zoeken om mijn rol te spelen.

Geef een reactie

vier × vijf =