Flori (69) test prothesen en geniet van de ontwikkelingen: ‘De Taleo Harmony nadert de perfectie’

De gemiddelde pensionado doet het hem niet na: racefietsen, mountainbiken, iceschaatsen, snowboarden, de Mont Blanc beklimmen. Flori de Greif is 69 en mist zijn linkeronderbeen, maar dat merk je niet aan zijn actieve levensstijl. “Ik doe het niet om iets te bewijzen. Ik ervaar gewoon echt geen beperkingen.”

 

“Oké, het beklimmen van de Mont Blanc was een reclamestunt van Ottobock. Maar ik was altijd al sportief en het is mijn passie om overal te wandelen.” Flori is één van de testdragers van Ottobock. Hij probeert prothesen uit voordat ze op de markt zijn. De voet die hij als laatste testte, is de Taleo Harmony. Deze voet is inmiddels net op de markt. Voor Flori is het een voet die hem gaat helpen om soepeler te bewegen tijdens bergafdalingen, hoopt hij. “Ik zie de producten door de jaren heen verbeteren. Bij iedere voet roep ik: ‘Yes, ze zijn op de goede weg.’ Betere producten zorgen voor een betere kwaliteit van leven.”

 

Lees ook: De prothesevoet

 

Van kleine breuk tot amputatie

Flori komt uit het Belgische plaatsje Hamme. Hij maakte carrière als coördinator op een scheepswerf, waar hij in 1998 met een ladder drie verdiepingen naar beneden viel. Een flinke val, waarbij hij ‘slechts’ een kleine breuk opliep in zijn voet, een talusfractuur. Een operatie was nodig. Tijdens deze ingreep liep hij de ziekenhuisbacterie op die Flori’s hele leven op zijn kop zette. In de tien jaar erna werd Flori maar liefst 35 keer geopereerd en vele keren opgenomen in het ziekenhuis. Soms wel zeven maanden lang. Al die jaren was hij niet mobiel en zat hij in een rolstoel. Omdat er geen verbetering was, initieerde Flori op zijn 57ste een amputatie. En zo geschiedde: zijn linkeronderbeen werd twintig centimeter onder de knie geamputeerd.

 

Sporten

Na twaalf jaar arbeidsongeschikt te zijn geweest, ging Flori weer aan de slag voor de bouwwerf. Hij werkte voortaan als interne coördinator achter de schermen. In zijn vrije tijd kwam hij in aanraking met nieuwe sporten. Zo benaderde een vereniging hem om te gaan wintersporten. Hij werd er goed in en vond het zó leuk, dat hij instructeur werd. Ook vroeg Ottobock hem vijftien jaar geleden de Mont Blanc te beklimmen. Hiking is tot op de dag van vandaag zijn favoriete sport.

 

Santiago de Compostella

Op dit moment bereidt Flori zich voor op de bekende Spaanse pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Een tocht van 1250 kilometer, waar hij ongeveer twee maanden over zal doen. De Taleo Harmony zou daar goed bij van pas kunnen komen. “Lopen in de bergen is geen probleem zolang de route omhoog gaat. Maar afdalen is lastig. Je mist de enkelfunctie die een normale voet wel heeft. Telkens val ik daardoor bij het neerzetten van mijn prothese naar voren. Dat moet je opvangen met tegendruk. Als je vier uur lang afdaalt, ontstaan er problemen. Ik krijg dan wondjes en blaren. Maar met de voet ik die nu heb getest kan ik perfect afdalen, zonder tegendruk en zonder beschadigingen.”

 

‘Het nadert perfectie’

De nieuwste prothesevoet is eigenlijk bedoeld voor senioren die het rustig aan doen, maar Flori ervaarde dat het de perfecte voet is voor actieve mensen van álle leeftijden. Voor de fotoshoot met de Taleo Harmony liep Flori op hellingen en stapte hij over boomstronken. “Ik probeer al jaren nieuwe type voeten uit. Ik voel met deze een duidelijk verschil. Ottobock heeft de enkelfunctie geprobeerd na te maken, waarmee de voet naar boven en beneden bewogen kan worden. De druk van de prothese is extreem licht als je afdaalt. En als je op een trap naar boven loopt, dan krijg je het gevoel dat je geduwd wordt. De afrol is soepel. Het nadert perfectie.” Maar perfect is de Taleo Harmony dus nog niet. Volgens Flori is daar een volwaardige enkelfunctie voor nodig. “Een prothese met een echte enkelfunctie, waarmee mijn voet kan roteren, zou het compleet maken.”

 

Toekomstwensen

Flori heeft na Santiago de Compostella geen uitdagingen meer op zijn bucketlist. Hij zal wel in de bergen blijven wandelen, maar extremer dan Compostella of de Mont Blanc wordt het niet. Genieten staat voorop: “Op de Himalaya bijvoorbeeld sterven jaarlijks tussen de vijftig en honderd wandelaars. Boven de 7000 meter is het ieder voor zich, mensen helpen elkaar niet meer. Op zo’n hoogte zijn is niet gezond. Je krijgt er hoofdpijn en gaat overgeven. Daar beleef ik geen plezier aan.” De toekomst overpeinzend hoopt Flori wel op iets anders: producten die voor alle mensen met een amputatie beschikbaar zijn. “Ik heb ‘geluk’ gehad dat ik een arbeidsongeluk kreeg, waardoor er veel voor me vergoed wordt. Daardoor maak ik de evolutie in de prothesewereld mee. Maar iemand die bijvoorbeeld door suikerziekte een been verliest, krijgt deze kansen niet. Ik vind dat oneerlijk, sociaal onrechtvaardig. Iedereen zou recht moeten hebben op dezelfde kwaliteit van leven.”

Lees ook: Hoe vind je de ideale prothesevoet? ‘Er gaat een wereld voor je open als je test’

 

Een gedachte over “Flori (69) test prothesen en geniet van de ontwikkelingen: ‘De Taleo Harmony nadert de perfectie’

  1. Mijn man heeft ook een ziekenhuisbacterie gekregen. hij heeft zijn twee benen ander de knie en zeven vingers verloren..hij wil ook graag een keer goede voeten probeert want nu wat hij heeft is heel basic en hij was veel sportief.

Geef een antwoord

zeven − 2 =