Functie of uiterlijk; wat vind jij het belangrijkst?

Ben je met je instrumentmaker op zoek naar de meest geschikte beenprothese? Dan staan jullie samen voor een aantal lastige keuzes. Een belangrijke keuze is die tussen functie en uiterlijk. Maar hoe kies je tussen die twee?

Let op: je instrumentmaker kent je het beste en weet welke mogelijkheden het meest geschikt zijn voor jouw situatie. Bespreek daarom altijd de verschillende opties met hem of haar om zo samen tot het beste resultaat te komen.

 

Functie of uiterlijk

Man met protheseknie Genium X3 van Ottobock op waterscooter

Veel mensen willen graag dat hun prothese zoveel mogelijk lijkt op een gewoon been, zowel in uiterlijk als in functie. Met andere woorden: het been moet eruit zien als een been (uiterlijk) en doen wat een gezond ‘gewoon’ been doet: strekken, buigen en ondersteunen bij het lopen, fietsen, rennen en dansen (functie).

Waarom kiezen?

Moderne beenprothesen bieden heel veel mogelijkheden. Ze zijn steeds beter afgestemd op de wensen van hun gebruiker. Toch gaan functie en uiterlijk niet altijd hand in hand. Ga je voor een levensechte uitstraling? Dan lever je waarschijnlijk in op functie. Ga je voor een prothese die vrijwel alles kan wat een menselijk been ook kan? Dan zal hij er waarschijnlijk niet levensecht uitzien.

Lees ook ons artikel ‘Stof tot nadenken bij het vervangen van je protheseknie’.

Jouw wensen

Zodra je met je instrumentmaker in gesprek gaat over je toekomstige prothese zal hij of zij vragen naar je wensen. Wat wil je kunnen doen met je prothese? Wat zijn je doelen op korte en langere termijn? Maar ook: hoe wil je dat je prothese eruit ziet? Vind je het vervelend als mensen zien dat je een prothese draagt of ben je er juist trots op?

Je antwoorden op al deze vragen bepalen de keuze voor je uiteindelijke prothese. Voor vrijwel iedere wens en behoefte is immers een oplossing beschikbaar. Soms sluit de ene wens echter de andere uit. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de mogelijkheden.

 

Functie vóór uiterlijk

Man met protheseknie Genium X3 van Ottobock hardlopen

Een groot deel van de mensen met een beenamputatie vindt het funtioneren van hun prothese het belangrijkst. Dit zijn vaak actieve mensen die weer willen lopen of zelfs fietsen, hardlopen of dansen. Zo’n wens vraagt om een geavanceerde knie die de functie van het menselijk been zo dicht mogelijk benadert.

De meest geavanceerde knieprothesen zijn computergestuurde prothesen. Deze prothesen – ook wel microprocessorgestuurde knieën of MPK’s genoemd – werken met sensoren die voortdurend jouw bewegingen registreren. Vervolgens past de prothese zich meerdere keren per seconde automatisch aan deze bewegingen aan. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar betekent in de praktijk dat je als gebruiker niet meer bij elke stap hoeft na te denken. Dankzij de innovatieve technologie bieden computergestuurde knieën vaak veel mogelijkheden die eenvoudigere prothesen niet bieden. Zo kun je met sommige MPK’s fietsen, hardlopen en zelfs skiën!

En het uiterlijk dan?

Computergestuurde knieën hebben over het algemeen een zeer moderne uitstraling dankzij de gebruikte materialen (veel metaal!) en de strakke lijnen. De vorm van de prothese volgt weliswaar de vorm van de kuit, maar een computergestuurde knie ziet er verder niet uit als een menselijk been. Wel zijn er veel mogelijkheden op het gebied van overtrekken, covers en schuimhoezen. Een levensecht effect zal je hiermee echter niet bereiken.

Laat je prothese zien!
Vroeger was een beperking iets om verborgen te houden. Dat is gelukkig helemaal veranderd. Vandaag de dag mag je vol trots laten zien wat je allemaal wél kunt. Om die reden laten steeds meer mensen hun prothese met plezier aan de wereld zien. En wat is er dan cooler dan een stoer hightech model? Wanneer je de gedachte laat varen dat je prothese op een menselijk been moet lijken, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kun je jouw prothese volledig personaliseren door middel van een hippe cover. Bezoek bijvoorbeeld eens de website van UNYQ. En kijk voor inspiratie ook eens op het Instagram-account van model Paola Antonini.

 

Uitstraling vóór functie

Sommige mensen die een amputatie hebben ondergaan kiezen niet voor een prothese. Dit zijn bijvoorbeeld mensen voor wie het niet meer mogelijk is om (opnieuw) te leren lopen, door ziekte of leeftijd. Deze mensen zullen vaak gebruik maken van een rolstoel.

Je been verliezen is een heftig proces. Het is dan ook heel begrijpelijk als je het na de amputatie lastig vindt om zonder been door het leven te gaan. Maar wat als je geen prothese nodig hebt om te lopen?

Man met siliconen voet van OttobockEen mogelijkheid is een siliconen prothese. Dit is een prothese die er levensecht uitziet, maar (meestal) niet functioneel is. Met andere woorden: je kan er niet op steunen of mee lopen. Een siliconen prothese wordt op maat gemaakt, zodat hij helemaal past bij jouw lichaamsbouw en huiskleur. Als je je andere been nog hebt dient deze als uitgangspunt voor de prothese. Het is zelfs mogelijk om levensechte adertjes, sproetjes en nagels aan te brengen op je been. Een siliconen prothese is niet alleen mogelijk voor het volledige been, maar ook voor alleen de voet of voorvoet. In sommige gevallen is de prothese dan wel deels functioneel. Je leest hier meer over siliconen prothesen.

En de functie dan?

Zoals gezegd: een siliconen prothese is (meestal) niet functioneel. Je kan er niet mee lopen. Wel is een siliconen prothese geschikt als je in een rolstoel of scootmobiel zit. Dankzij de siliconen prothese ziet in eerste instantie niemand dat je een amputatie hebt ondergaan. Voor sommige mensen biedt dit extra zelfvertrouwen.

Computergestuurde prothese ook iets voor jou?
Zijn geavanceerde prothesen alleen geschikt voor actieve gebruikers? Nee hoor, zeker niet! Computergestuurde prothesen zijn juist óók zeer geschikt voor mensen die minder mobiel zijn, bijvoorbeeld door ziekte of leeftijd. Een computergestuurde prothese zorgt namelijk voor veel veiligheid en onafhankelijkheid, ook tijdens de revalidatieperiode. Bekijk bijvoorbeeld eens de pagina van de protheseknie Kenevo, die speciaal werd ontwikkeld voor mensen die extra behoefte hebben aan veiligheid.

 

[Totaal: 3   Gemiddelde:  3.3/5]

Geef een reactie

zeven + 16 =