Prothese: Zelf bijdragen aan de beste pasvorm

Hoe goed je prothese werkt is een combinatie van veel factoren. Voor de meeste mensen zijn echter drie dingen het allerbelangrijkst: de pasvorm van de koker, de uitlijning van de prothese en de lichamelijke en geestelijke conditie.

Natuurlijk helpt je instrumentmaker je bij het maken van keuzes rondom je prothese. Toch kan het geen kwaad om zelf ook wat kennis op te doen. Zo kun je zelf bijdragen aan de beste pasvorm van je prothese.

Pasvorm van koker

Je koker verbindt je lichaam met je prothese. Het is daarom erg belangrijk dat je koker heel goed past. Een goede pasvorm helpt om de druk op je stomp te verdelen en de impact van je bewegingen te minimaliseren. Tijdens het bewegen komt er immers veel druk te liggen op je koker.

Je instrumentmaker maakt een koker op maat die aansluit op de vorm van je stomp. Hierbij kan hij kiezen uit veel verschillende vormen en materialen. Welke keuze je instrumentmaker maakt, is onder andere afhankelijk van je leefstijl en lichamelijke conditie.

De voordelen van een goede kokerpasvorm zijn onder andere:

  • Beperkte beweging van je stomp in de koker, wat zorgt voor minder irritatie, meer comfort en een betere gezondheid van de huid van je stomp;
  • Een goede beheersing van je prothese.

Het volume van je stomp verandert in de loop van de dag, waardoor ook de pasvorm van je koker verandert. Spreek daarom met je instrumentmaker bijvoorbeeld eens over sokken en over de verschillende mogelijkheden om je stomp en prothese met elkaar te verbinden.

Uitlijning

De uitlijning van je prothese verwijst naar de verhouding van de verschillende onderdelen ten opzichte van elkaar. Bij een prothese is er namelijk geen sprake van een simpele verticale lijn. De uitlijning van je prothese hangt onder andere af van:

  • De verschillende onderdelen in je prothese en de werking hiervan;
  • De lengte van je stomp en het amputatieniveau;
  • Je lichaamshouding en -omvang;
  • De mate waarin je de prothese onder controle hebt.

Je instrumentmaker baseert de uitlijning van je prothese op jouw feedback en op zijn of haar ervaring. De voordelen van een goede uitlijning zijn onder andere meer controle, meer stabiliteit, meer comfort en een beter functioneren van je prothese.

Lichamelijke en geestelijke conditie

Om er zeker van te zijn dat je de prothese krijgt die het beste voor je is, stelt je instrumentmaker vragen over je dagelijks leven. Wat voor activiteiten vind je leuk? Werk je of ben je van plan om in de toekomst weer aan het werk te gaan? Welke uitdagingen kom je tegen in je huis, je omgeving en op je werk? Daarnaast kijkt je instrumentmaker naar je lichamelijke conditie, zoals je spiersterkte, uithoudingsvermogen en balans. Hierbij houdt hij natuurlijk rekening met je huidige situatie, maar ook met vooruitzichten voor de toekomst.

Wanneer je je prothese daadwerkelijk in je bezit hebt, leer je tijdens therapie of een revalidatieproces alles over het gebruik ervan. Zelfs wanneer je al eerder een prothese hebt gedragen, is dit proces belangrijk. Je vaardigheden kunnen immers zijn veranderd, of de technologie in de prothese. Het is daarom altijd belangrijk om de tijd te nemen om te ontdekken hoe je prothese werkt en hoe je het uiterste uit je prothese kan halen voor een meer zelfstandig en actief leven.