Het verhaal van Etienne

levensgenieter | reislustig | vriendelijk | hartelijk | nieuwsgierig

Etienne (1950) woont vlakbij Gent. Als japanoloog is Etienne gespecialiseerd in de kunst en geschiedenis van het boeddhisme. In de loop der jaren heeft hij dan ook ontzettend veel gereisd, met name in boeddhistische regio’s in Azië.

Vandaag de dag inspireert Etienne nog altijd studenten. Zo verzorgt hij colleges als gastdocent, is hij gids tijdens rondleidingen in musea en begeleidt hij gezelschappen tijdens studiereizen in diverse Aziatische landen.

Etienne heeft twee kinderen en drie kleinkinderen, die allemaal bij hem in de buurt wonen.

Na een zwaar motorongeluk in 2011 werd Etiennes linkerbeen geamputeerd. Sindsdien gaat hij met een bovenbeenprothese door het leven. Op onze website vertelt hij over zijn ervaringen met het leven met een amputatie.

In deze video vertelt ervaringsdeskundige Etienne over zijn eerste stappen met een prothese. ‘De eerste stappen heb ik gezet met een mechanische prothese. Ik vermoed dat dat voor iedereen zo is.’

Hoe belangrijk is een prothese voor iemand die een amputatie heeft ondergaan? Etienne heeft er een duidelijke mening over.  

In deze video vertelt Etienne over zijn wens om zelfstandig te blijven, ook na zijn beenamputatie.

Als japanoloog reist Etienne regelmatig. Moet hij daarbij rekening houden met zijn prothese? Hoe gaat dat bijvoorbeeld bij het detectiepoortje op het vliegveld?    

Etienne draagt een elektronische prothese; een zogenaamde microprocessorgestuurde protheseknie. Wat vindt hij van die knie?

In deze video vertelt ervaringsdeskundige Etienne over hoe zijn omgeving op een prothese reageert.

In deze video vertelt ervaringsdeskundige Etienne over het ongeluk waarbij hij zijn linkerbeen verloor.

‘Ik voelde de kracht verdwijnen uit mijn lichaam,’ vertelt Etienne over de periode na zijn ongeluk. Hij moest wachten op zijn amputatie, en dat kostte hem ontzettend veel kracht en energie.

In de vorige video vertelde Etienne over de man die zijn leven heeft gered na het motorongeluk waarbij hij zijn been verloor. In deze video vertelt hij wat er vervolgens gebeurde toen hij zich realiseerde dat hij zijn been kwijt was.

In deze video vertelt ervaringsdeskundige Etienne over het ongeluk waarbij hij zijn linkerbeen verloor.

‘Het is een verminking,’ zegt Etienne over het verliezen van zijn linkerbeen. Een heftige opmerking, die bij ons flink wat losmaakte. Want een verminking, dat is nogal wat. Hoe denken andere ervaringsdeskundigen hierover?

In deze video vertelt ervaringsdeskundige Etienne over het ongeluk waarbij hij zijn linkerbeen verloor.