Nienke (30) was lang gebonden aan een rolstoel vanwege een verlamming aan haar voet. Ze stuurde zelf aan op een amputatie en in begin 2020 was het eindelijk zover voor haar.
 

Nienke werd geboren met een teratoom op haar buik en rug. Het verwijderen van deze tumor verliep niet vlekkeloos: Nienke kreeg een scheve voet, die na verschillende operaties schever werd en deels verlamd raakte. Haar rolstoel, bedoeld voor lange afstanden, werd permanent. “Ik had steeds vaker ongelukjes en werd gigantisch gepest.” Ze stuurde zelf aan op een amputatie en begin 2020 kwam het er eindelijk doorheen. Lees hier meer over Nienke!

Nienke Hage (30) onderging in 2020 een amputatie van haar onderbeen. Na lang in een rolstoel te hebben gezeten, kan ze nu weer steeds meer. Ze vertelt: “Het amputatieproces was heftig en leven met een amputatie is vallen en opstaan.” Maar door de amputatie is haar leven nu totaal veranderd: “Ik ben gelukkiger dan ooit.”

Na een amputatie ervaart tachtig procent van de mensen een pijnlijk gevoel in een ledemaat dat er niet meer is. Dit fenomeen heet fantoompijn. Het heeft iets mysterieus. Er is namelijk geen medische verklaring voor fantoompijn. En de manieren waarop mensen het ervaren, zijn totaal anders. Nienke doet haar verhaal.

Als klein meisje was ik al gek op paarden. Die liefde is met de jaren niet verdwenen. Paarden zijn prachtige dieren en paardrijden is nog steeds mijn grootste passie. Door mijn handicap vinden mensen het vaak gevaarlijk dat ik rijd, maar dat weerhoudt mij er niet van. 

Echt álles is veranderd na mijn amputatie. En hoewel ik een heel positief persoon ben, merk ik dat mijn amputatie veel impact heeft. In tegenstelling tot voorheen, word ook ik inmiddels getroffen door een probleem waar veel geamputeerden tegenaan lopen: fantoompijn.

Het is alweer een hele tijd geleden dat jullie van mij hoorden. In mijn vorige blog lazen jullie over mijn fantoompijn en de daaropvolgende burn-out. Een hectische tijd waarin ik opnieuw op zoek moest gaan naar wie ik eigenlijk ben. Rust zoeken en focussen op mezelf was heel belangrijk. Dat heb ik gedaan. Maar dat ging niet zonder horten of stoten.