Het verhaal van Peter

sportief | ondernemend | hartelijk | opgewekt | reislustig 

Peter (1948) woont met zijn vrouw Jeanne in het Brabantse dorp Vlijmen, vlakbij ‘s-Hertogenbosch. Samen hebben ze drie kinderen en zijn ze de trotse grootouders van vier kleinkinderen.

Peter is ontzettend sportief en ondernemend. Wielrennen is zijn grote passie, maar ok van reizen met de camper kan hij geen genoeg krijgen.

Sinds een paar jaar is Peter gepensioneerd. Daarvoor werkte hij maar liefst 33 jaar als assistent-fysiotherapeut in een revalidatiecentrum. Hier ondersteunde hij onder andere bij de revalidatie van mensen die een amputatie hebben ondergaan.

Wat de meeste patiënten in het revalidatiecentrum niet wisten is dat Peter ook zelf op een prothese loopt. In 1965 verloor hij namelijk zijn linkeronderbeen bij een fietsongeluk en sindsdien loopt hij op een onderbeenprothese. Peter spreekt hier niet vaak over; hij vergeet zelfs regelmatig zélf dat hij een prothese draagt. Extra bijzonder dus dat hij op onze site zijn verhaal wilt delen!

Peter vertelt in deze video over de dag waarop hij een ongeluk kreeg. Als gevolg van dit ongeluk moet uiteindelijk zijn linkerbeen geamputeerd worden.

‘Ik wilde alleen maar profwielrenner worden in die tijd. En als je dan uiteindelijk verteld wordt dat je linkeronderbeen geamputeerd moet worden… Ja, dan stort je wereld ineen.’

In de vorige video vertelt Peter dat hij zijn droom – namelijk om profwielrenner te worden – in duigen zag vallen na zijn ongeluk. Maar hij besluit om niet op te geven en juist extra hard te gaan trainen.

Toen Peter op 17-jarige leeftijd zijn onderbeen verloor wist hij helemaal niks van prothesen. Hoe zag zijn eerste prothese eruit?

‘Ik heb altijd willen verbergen dat ik een handicap heb,’ vertelt Peter. Om die reden heeft hij nooit uit zichzelf aan iemand verteld dat hij een prothese draagt. Waar kwam zijn schaamte vandaan?

In de loop der jaren is de prothese van Peter deel gaan uitmaken van zijn lichaam. Maar soms gebruikt Peter zijn prothese voor heel andere doeleinden 🙂    

Peter verloor zijn onderbeen op 17-jarige leeftijd. Dat was in de jaren zestig. Hoe reageerde zijn omgeving destijds op de nieuwe situatie?

Opnieuw leren lopen met een prothese, hoe gaat dat? In deze video vertelt ervaringsdeskundige Peter over het verschil tussen de revalidatie vroeger en nu.  

Een beperking dus een uitkering? Niet voor Peter! Na zijn ongeluk liet hij zich daarom omscholen tot assistent-fysiotherapeut.

Peter ging weleens uit met meisjes, maar de ware kwam hij tegen op een klassenfeest: Jeanne! Wat voor invloed heeft Peters prothese op hun relatie en gezin?

De wereld is veranderd, ziet Peter. Tegenwoordig mag je een handicap hebben zonder daarop aangekeken te worden, en dat was vroeger wel anders. ‘Ik heb geen amputatie meer, denk ik vaak. Ik ben verweven met die prothese’

Peter trekt zijn moderne prothese razendsnel aan. Dat geeft Jeanne een veilig gevoel, want in een noodgeval kan Peter zo snel reageren. En voor nog meer veiligheid zet Peter tijdens het reizen ook een scheepstoeter in 🙂 

Beweging is belangrijk voor iedereen. Wanneer je een amputatie hebt ondergaan is dat alleen niet altijd even makkelijk. Sportieveling Peter vertelt over zijn ervaringen met sport en beweging.