Hoe vind je de ideale prothesevoet? ‘Er gaat een wereld voor je open als je test’

Onze blogger Filip Pockelé loopt, fietst en snowboardt met zijn prothesevoet. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Filip houdt wel van een experiment en adviseert daarom iedereen: ‘Test verschillende voeten!’ Maar in hoeverre heeft hij eigenlijk gelijk? Op Filips verzoek leggen we dit voor aan prothesespecialist Chris Verboven.

Chris valt gelijk met de deur in huis. “De ideale prothesevoet bestaat niet, dat is er namelijk één die je vergeet. Ik zie mijn eigen voeten twee keer per dag: als ik mijn sokken aan- en uittrek. Verder ben ik niet met mijn voeten bezig. Dat gun ik prothesedragers ook, maar zover is de techniek nog lang niet. We hebben het nu over kunnen lopen en stabiel zijn op een prothese.”

Compromis

Chris vervolgt: “Er zijn honderden verschillende protheses op de markt en elk jaar komen er nieuwe bij. Als je die allemaal zou moeten testen, kost dat een hoop tijd. Tijd kost geld en in de meeste gevallen vergoeden verzekeraars dat niet. Dan is er nog een ander probleem: protheses zijn duur en dienen doorgaans jaren mee te gaan. Protheseontwikkelaars moeten daarom een compromis sluiten binnen beschikbare budgetten, robuuste materialen en tijd. Maar dit betekent niet dat testen helemaal uitgesloten is. Je kunt het vergelijken met het passen van schoenen.”

 

Grote verschillen

Er kan een wereld voor je opengaan als je test, weet prothesedrager Filip. Hij nam geen genoegen met zijn eerste voetprothese en testte er nog drie. “Het is leuk en raar om te doen. Voeten zien er allemaal hetzelfde uit, maar er zitten echt grote verschillen tussen. Net zoals een gewone fiets en een elektrische fiets ook heel anders zijn. Als je net een amputatie hebt, komt er zoveel op je af. In het begin heb je geen benul van de mogelijkheden. Ik kwam erachter dat ik de enige juiste had door andere te proberen.”

 

Factoren

Chris is het met Filip eens, de eerste aangemeten voet is niet per definitie de beste. Al mag je ervan uitgaan dat een prothesemaker heel goed kan inschatten wat iemand nodig heeft. Welke voet bij iemand hoort, is van vele factoren afhankelijk. Chris: “Budget is dus van belang, gewicht en hoe je van plan bent om de voet te gebruiken. De ene persoon zoekt flexibiliteit. Maar wat voor de één flexibel is, is voor de ander juist heel onstabiel.”

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan hier verder.

 

‘Test er drie’

Wees realistisch als je gaat testen, zegt Chris: “Onderzoek zelf welk type voet het beste bij jou past. Op internet is er veel over te vinden en ook je instrumentmaker kan je hierover adviseren. Maak een selectie van drie verschillende voeten. Hou er op voorhand rekening mee dat je niet alles kunt testen. Maar dat hoeft ook niet. Instrumentmakers in Nederland en België werken met de beste merken. Dus als jouw instrumentmaker niet de prothese heeft die jij graag wil testen, moet je je verwachtingen bijstellen.”

 

Service

Een prothese is volgens Chris ook meer dan alleen het product: de service eromheen is belangrijk. Hoe gaat een fabrikant ermee om als er iets stuk is? Repareert die binnen enkele weken, of zijn het maanden? En waar zit de fabrikant? Chris: “Een prothese van een fabrikant in Australië bijvoorbeeld, is echt niet handig.”

 

Verwachtingen

Chris benadrukt het nogmaals: zorg voor realistische verwachtingen van een prothesebeen. Het is van veel factoren afhankelijk, hoe jij het erop zult doen. “Realiseer je ook dat er hele mooie video’s worden gepubliceerd van mensen die heel goed lopen op bepaalde type protheses. Maar dit betekent niet dat jij dit ook zomaar kunt. Het vergt oefening en aanleg. Als je voor je amputatie geen topsporter was, dan word je dat ook niet met een sportprothese.”

 

Tegelijkertijd kijkt Chris zelf vol verwachting naar de toekomst. “Ik zit nu tien jaar in dit vak en ik zie de technologie enorm vooruitgaan. Mensen worden steeds beter geholpen.”

 

Van voet wisselen

Filip heeft tot slot ook nog een tip. Hij mountainbiket graag, wat niet geheel zonder gevaar is. Daarom heeft hij van zijn instrumentmaker een ‘oude’ voet gekregen. “Als ik ga fietsen schroef ik mijn goede voet eraf en dan doe ik de oude voet eronder. Die komt letterlijk uit het afval van de instrumentmaker, de voet is eigenlijk een schoenmaat te klein. Als die kapot gaat is dat niet erg. Zo wissel ik letterlijk van voet en verklein ik ook de kans dat ik mijn goede voet kwijt ben voor reparatie.”

 

Meer weten over prothesevoeten? Lees dan hier verder.

 

Wat wil jij weten?

Wij gingen met Chris in gesprek op verzoek van Filip. Wil jij dat we ook iets uitzoeken voor jou? Meld het ons, en wie weet gaat het volgende artikel wel over jouw vraagstuk! Plaats hieronder je reactie of stuur een mail naar marketing.benelux@ottobock.com.  

2 gedachten over “Hoe vind je de ideale prothesevoet? ‘Er gaat een wereld voor je open als je test’

 1. Ik kan moeilijk hellingen op met mijn voet. Deze is niet beweegbaar.
  Ik vroeg aan mijn prothesemaker of ik een flexibele voet kon krijgen maar hij zei dat die er niet is voor de C- leg 4.
  Is dat zo?

  Groeten Miranda 💡

  1. Hi Miranda,

   Dankjewel voor je bericht!
   Mag ik vragen welke prothesevoet je nu gebruikt?
   Het is lastig om een antwoord te geven op je vraag, omdat de prothesemaker ook kan zien hoe je precies loopt.
   Een voet wordt mede gekozen op basis van stijfheid, doen ze dit niet dan zou je bijvoorbeeld voorover vallen.
   Waarschijnlijk heb je een wat stijvere voet, waardoor een helling op lopen ook wat lastiger is.

   We horen het graag voor een verder advies!

Geef een antwoord

2 × 1 =