Johan (78) heeft een strakke sportroutine: ‘Omdat ik geen badlift wil, sport ik al 20 jaar elke ochtend’

Johan greep de coronacrisis aan om eens rustig na te denken over hoe hij zijn prothese gebruikt. Hij draagt ‘m al ongeveer 58 jaar: “Ik denk dat je je prothese moet zien als onderdeel van je eigen lichaam.”

 

Eerst even voorstellen. Johan Lesterhuis is 78 jaar. Hij woont samen met zijn vrouw in Hilversum en werkte tot zijn 70e in de retail. Toen Johan 20 jaar was, werd zijn linker bovenbeen geamputeerd na een ongeval met een scooter. “Ik heb het geluk gehad dat ik goed met mijn bovenbeenprothese overweg kon, anders had ik nooit bedrijfsleider kunnen worden van een warenhuis van 30.000 vierkante meter.” Ondertussen is Johan gepensioneerd, al houdt hij als adviseur nog steeds vinger aan de pols bij zijn voormalige werkgever: een winkelketen met meer dan 200 filialen.

 

Johan blijft zoveel mogelijk binnen tijdens de intelligente lockdown. “Mijn vrouw heeft longklachten en wij zijn allebei op leeftijd, dus we nemen geen enkel risico. Onze dochter woont in de buurt, zij gaat voor ons naar de bakker en de supermarkt. Ik haal de boodschappen bij haar op of zij brengt ze bij ons thuis.”

 

Verder verandert het dagritme van Johan nu niet zoveel. Hij ziet wat de dag hem brengt. Hij leest de krant, werkt soms wat en geniet van zijn huis. “Normaal zou ik twee of drie keer in de week gaan golfen. Dat lukt nu even niet, maar dat komt straks wel weer. Ik zit er niet zo mee. Wij hebben een prachtig huis en een grote tuin mét een mooi terras.”

 

Sterke armen

Wat wel vaste prik is? Johan sport iedere ochtend ongeveer drie kwartier. In eigen huis, hij heeft een hometrainer en een fitnessapparaat. De aanleiding voor deze gewoonte is wel opvallend: de badkamer. “Wij hebben een ligbad. En op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik daar niet zo makkelijk meer uit kon komen. De meeste mensen denken daar niet over na, maar dat is best lastig met één been. Een badlift is niks voor mij. Ik dacht bij mezelf: als ik nou zorg dat ik wat sterker word, mijn armen vooral, dan kan ik mezelf uit bad tillen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik hou mijn trainingsroutine nu al 20 jaar vol.”

 

Wijzer met de jaren

Onlangs zette Johan wat tips op een rijtje voor levenmetamputatie.nl. “Ik ben er eens goed voor gaan zitten om na te denken over wat mij in de loop der jaren is overkomen met die prothese, en hoe ik dat heb opgelost. Ik draag ‘m al 58 jaar; door schade en schande ben ik wijzer geworden.

 

De belangrijkste tip?

Doe je beenprothese alleen uit in bed. “Je schiet er niets mee op om je prothese overdag uit te doen. Ja, in het begin is dat even doorbijten. Maar die pijn doorsta je. Echt waar. Hoe je het ook wendt of keert: je eigen been groeit nooit meer aan. En als je eenmaal aan je prothese gewend bent, maakt je dat zoveel mobieler. Niet alleen tijdens de coronacrisis, maar altijd. Dit is misschien zelfs een uitgelezen moment om te oefenen, omdat je thuis wat makkelijker je eigen ritme kunt aanhouden en kunt rusten als dat nodig is.”

Verstandige vrouw

Natuurlijk heeft Johan ook de neiging gehad om zijn prothese af te doen. “Maar ik heb een verstandige vrouw, zij praatte het uit mijn hoofd. Kijk, je moet het zo zien: je prothese wordt ‘gewoon’ een onderdeel van je lichaam.” Het is daarom ook belangrijk om op je houding te letten, vult Johan aan. “Verdeel je gewicht over beide benen, en leun niet alleen maar op je goede been. Voor je het weet is je ‘goede been’ ook versleten.”

 

Deel jouw verhaal met de community 

We zijn ook nieuwsgierig naar jouw verhaal. Hoe beleef jij de (intelligente) lockdown? Waar loop jij tegenaan? Deel jouw antwoord in de comments en wie weet interviewen we jou wel de volgende keer!

 

Stay safe!

 

[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]

Geef een reactie

dertien − 13 =