Cosmetisch, lichaamsbekrachtigd of elektrisch? Zo vond Karin de juiste armprothese

Na mijn amputatie werd ik overspoeld met mogelijkheden voor het samenstellen van een prothese. Omdat ik niet wist of een prothese dragen er überhaupt in zou zitten, had ik me er van tevoren niet echt in verdiept. De benodigde keuzestress volgde.

 

Blogger Karin (46) koos in 2018 voor een armamputatie na een werkongeval. Ze miste ‘de kwaliteit van leven’. Sinds februari 2020 heeft ze een handprothese. Als een van de eersten in Nederland heeft haar prothese het nieuwe Myo Plus aansturingssysteem. Stapje voor stapje leert ze ermee omgaan en ze neemt ons graag mee in dat avontuur.

 

Gelukkig was daar mijn ergotherapeut. Die vroeg: “Wat wil je het liefst?” “Het liefst wil ik mijn hand terug die pijnloos en goed functioneert.” Dat dat er niet meer in zat, wist ik natuurlijk ook wel. Maar ik kon geen ander antwoord bedenken, omdat ik nog geen idee had van de mogelijkheden. Ik wist alleen dat ik iets wilde dat daar dicht bij in de buurt zou komen.

Op de vraag wat ik met de prothese wilde doen, was mijn antwoord dan ook: alles. Ik wil zoveel mogelijk van mijn dagelijkse bezigheden kunnen uitvoeren met één prothese. Zodat ik niet elke dag met een tas vol hulpstukken rond hoef te sjouwen en steeds moet wisselen als ik wat anders wil doen. Hoe de prothese eruit moest komen te zien: dat was voor mij minder belangrijk. Een middeleeuws model of Kapitein Haak-versie had ik niet in gedachten, maar je mag best zien dat ik een prothese heb.

 

Uitsluiten

Zo konden we veel opties uitsluiten. Een cosmetische prothese zonder grijpfunctie heeft voor mij niet voldoende toegevoegde waarde. Een lichaamsbekrachtigde prothese, waarbij je met het aanspannen van je schouder in het schouderharnas de prothesehand bedient, viel direct af door mijn overige beperkingen. En ook een prothesefitting, waarbij je met verschillende koppelstukken diverse taakgerichte aanpassingen kunt maken, paste niet bij mij. Ik weet zeker dat ik bij het eten, huishoudelijke taken, tuinieren of op het werk dezelfde aanpassing zou gebruiken, ook al is hij daar niet voor bedoeld. Ik gebruik bijvoorbeeld ook een huissleutel om een schroef los te krijgen. De meeste hulpstukken zouden bij mij doelloos in de kast verdwijnen…

Myo-elektrische prothese

Een Myo-elektrische prothese leek wel bij mij te passen. Bij deze prothese wordt de hand aangestuurd door spiersignalen, die door twee elektrodes worden opgevangen. Een elektromotortje zorgt vervolgens dat de prothesehand of de haak open en dicht gaat. Voor mij een stap in de goede richting! Samen met de ergotherapeut regelde ik een gesprek met de instrumentmaker.

 

Nieuw systeem

De instrumentmaker vertelde over iets nieuws op de markt: het Myo Plus-systeem. Ook deze prothese werkt door middel van spierbewegingen die met elektrodes worden gemeten. In plaats van de standaard twee elektrodes, meet dit systeem echter met acht paar elektrodes én met patroonherkenning. Hierdoor worden niet alleen bewegingen van de buig- en strekspieren gemeten, maar doen alle spieren in de stomp mee. Zo kun je op een hele natuurlijke manier diverse handbewegingen maken, die direct door de bebionic hand worden uitgevoerd. Dat was precies wat ik wilde! Maar: het moest nog op de Nederlandse markt komen. De volgende stap? Kijken of ik in aanmerking kwam om hem te mogen testen.

 

Bionische handprothesen

Bionische handen zijn er in vele soorten en maten en ze hebben verschillende mogelijkheden. Zo kan de i-Limb weer heel wat anders dan de Michaelangelo en is de bebionic weer helemaal anders. Toch was het nu wel duidelijk welke richting we op moesten: ik wilde een elektrische prothese. En ik hou van een uitdaging, dus het testen kon beginnen. Kom maar op!

 

Testen

Een testprothese is niet mooi. De mijne leek op een gipsen arm. Om de verschillende opties te kunnen proberen, maakt dat natuurlijk helemaal niet uit. De eerste hand die ik mocht uitproberen was de Myo-elektrische handprothese. Twee weken lang mocht ik alles met de hand doen. Een mooie start, want ik merkte dat ik veel normaler kon functioneren dan zonder prothese. En nieuwsgierig als ik ben sprong ik direct in het diepe: ik kon zelfs de eerste dag al mijn speelkaarten weer vasthouden.

Daarna testte ik de Myo Plus met een bebionic hand. Een wereld van verschil, met name door het andere aansturingssysteem. De hand reageert zo natuurlijk, dat ik hem als vanzelf ging gebruiken als mijn eigen hand. Ik kon zonder problemen een aardappel vasthouden, en zelfs een klein koekje zonder het te breken.

 

Stuart

Tijdens het testen van de prothesen ontdekte ik vrij snel dat tijdens het gebruik van deze Myo Plus prothese mijn fantoompijn verminderde. Had ik het gevoel dat mijn hand verkrampte, dan opende ik hem in gedachte. Doordat de hand dan ook echt openging, werd het verkrampte gevoel minder. Toen ik na de testperiode de handen weer moest inleveren, voelde dat dan ook heftiger dan de amputatie zelf. De Myo Plus met bebionic hand moest en zou mijn hand worden, want dit was mijn hand! Ik moest alleen nog de zorgverzekering overtuigen. Gelukkig kon ik laten zien dat deze hand voor mij de enige juiste was en kreeg Stuart zijn nieuwe jas.

Wil je weten waarom Karin haar stomp Stuart noemt? Lees dan hier verder.
En Karin legt in dit artikel uit hoe zijn fantoompijn ervaart
.

 

Iedereen is anders

Wat ik vooral heb geleerd? Testen is heel belangrijk om erachter te komen wat werkt. Iedereen is anders en iedereen heeft andere wensen, dus neem vooral de tijd om erachter te komen wat voor jou het meest geschikt is. Want hoe kun je kiezen als je niet weet hoe iets werkt? Mijn motto: neem geen genoegen met iets dat niet aan jouw wensen voldoet. Dat verdwijnt toch alleen maar in de kast.

Een prothesehand blijft een hulpmiddel; het werkt nooit precies zoals je eigen hand werkte. Maar: de mogelijkheden zijn zo uitgebreid én komen dicht in de buurt bij je eigen hand. Dat is geweldig. Stuart heeft inmiddels een dikke Harley Davidson gekregen. En wat ben ik daar blij mee!

Meer lezen over Karin? Hier staan al haar blogs op een rij.

 

 

 

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Geef een reactie

een × vier =