Zo kies jij de juiste sport na een amputatie

Voldoende beweging houdt je gezond, vitaal en gelukkig. Mogelijk vind je het lastig om je dagelijks leven terug op te pakken na een amputatie. Toch kan sporten je helpen bij het verhogen van je zelfvertrouwen én het accepteren van je aandoening of handicap. Bovendien is het een goede mogelijkheid om sociale contacten op te doen. Gelukkig zijn er talloze manieren om te sporten na jouw amputatie. Of dit nu mét of zonder prothese is. We vertellen je graag hoe je de sport kiest die bij jou past.

 

Natuurlijk is het per persoon, aandoening en prothese verschillend wat je wel en niet kunt doen. Overleg daarom altijd met je arts of fysiotherapeut. Daarbij is het ook heel belangrijk om te bedenken waar jij blij van wordt. Heb jij een hekel aan hardlopen? Dan is de kans klein dat je daar nu wél blij van wordt. Ga daarom eens na wat jij leuk vindt. Want de mogelijkheden zijn eindeloos.

Individueel of in teamverband?

Kies je voor een individuele sport of sport je liever in teamverband? Bewegen met een team zorgt ervoor dat je lotgenoten leert kennen. Volleybal, ijshockey, rugby, basketbal en voetbal zijn goede voorbeelden van sporten die je prima in een rolstoel kunt beoefenen. Bij de meeste sporten zijn ook verenigingen actief die de sport mogelijk maken voor mensen met een handicap. Ben jij meer een fan van individuele sport? Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om te fietsen, zwemmen, fitnessen, hardlopen of tennissen.

Liever een andere sport? Of ben je benieuwd welke aangepaste sporten je kunt doen in jouw regio? Uniek Sporten zet het voor je op een rijtje.

Sporten met een prothese

Als je een beenamputatie hebt ondergaan, kan het wat lastig zijn om een sport te kiezen die bij jou past. Je stomp kan flink gevoelig zijn, waardoor stoten of een harde ondergrond een risico kunnen vormen tijdens het sporten. Vooral bij een staande sport waarbij je veel draaibewegingen maakt of veel rent, zoals hardlopen of skiën, is het aan te raden om hier een speciale sportprothese voor aan te meten. Zittende sporten of watersporten als zwemmen kunnen zowel met als zonder prothese uitgeoefend worden.

Stomp- en protheseverzorging

Meer bewegen heeft ook tot gevolg dat je je prothese ook op een intensievere manier gebruikt en je je stomp meer belast. Door de beweging zweet je meer en zal je prothese eerder vies worden. Dat zorgt ervoor dat je prothese sneller slijt. Verzorg hem daarom goed. Maak alle delen nauwkeurig schoon – en dan vooral de delen die je normaal ook al schoonmaakt. 

Je leest meer over de verzorging van je prothese en stomp bij warmte in ons blog: 4 tips bij zomerhitte voor prothesedragers.

Voor iedereen anders

Sporten is voor iedereen anders. Of dit nu met of zonder prothese is. Individueel of met een team. En dus de keuze voor een sport ook. Welke sport heb jij gekozen? En waarom? Deel je tips en inspireer anderen.

 

[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]

Een gedachte over “Zo kies jij de juiste sport na een amputatie

Geef een reactie

twaalf + 10 =