Karins prothese helpt tegen fantoompijn: ‘Ik heb van alles geprobeerd, met bizarre bijwerkingen soms’

Na een amputatie ervaart tachtig procent van de mensen een pijnlijk gevoel in een ledemaat dat er niet meer is. Dit fenomeen heet fantoompijn. Het heeft iets mysterieus. Er is namelijk geen medische verklaring voor fantoompijn. En de manieren waarop mensen het ervaren, zijn totaal anders. Vandaag doet Karin Pater-Noort (46) haar verhaal. Haar prothese helpt tegen fantoompijn!

 

Het eerste dat Karin zich herinnert na de operatie waarbij haar linkerarm werd geamputeerd, is dat ze voelde dat haar geamputeerde arm op haar buik lag. Dit gevoel verdween een uur later vanzelf. Karin koos in 2018 voor een armamputatie. Ze had na een ongeval in 2014 last van dystrofie (CRPS), een complex regionaal pijnsyndroom in haar linkerpols, -onderarm, en -hand. Deze pijn zorgde dat haar kwaliteit van leven zo sterk achteruit ging, dat ze overging tot een amputatie. De CRPS-klachten verdwenen, maar ze kreeg er fantoompijn voor terug.

 

Zo werd fantoomgevoel iets positiefs

Toen Karin startte met het gebruik van testprotheses, kwam ze voor het eerst in aanraking met fantoomgevoel. Bij fantoomgevoel voelen mensen het geamputeerde lichaamsdeel alsof het er nog is. Of er zijn warmtegevoelens, tintelingen of het gevoel dat het ledemaat verkort of verlengd is. Fantoomgevoelens zijn niet pijnlijk. “Met de nieuwe aansturing van mijn prothese is fantoomgevoel een hele grote positieve toevoeging bij het gebruik”, vertelt Karin. “Tijdens het dragen heb ik minder fantoompijn. Maar als ik de prothese af doe, wordt het wel pijnlijk. Spierspasmes, steken, verkrampingen, heel warm of heel koud zijn, tintelen of stroom. Daar heb ik vaak meer last van in de avond.”

 

Medicatie: ‘Het is net koken’

De juiste medicatie helpt deze pijn terug te dringen. Al viel het aanvankelijk niet mee om daarin de juiste verhoudingen te vinden: “Het is net koken. Soms probeer je wat en denk je: ‘nee…’ Ik heb heel wat dingen onderzocht, met bizarre bijwerkingen soms. Zo paste ik mijn kleding en schoenen niet meer vanwege het vasthouden van vocht, veroorzaakt door mijn medicijnen. Een andere medicijncombinatie veroorzaakte het omgekeerde: ik kon een tijdje niet eten. Dat maakte me niet gezelliger.”

 

Spiegeltherapie bij fantoompijn na amputatieSpiegeltherapie helpt soms

Spiegeltherapie wordt vaak genoemd als oplossing voor fantoompijn. Het is een simpele truc om je hersenen voor de gek te houden. Je doet oefeningen voor een spiegel. Hierbij is je geamputeerde ledemaat niet te zien. Je beweegt de gezonde en geamputeerde ledemaat synchroon terwijl je in de spiegel blijft kijken. Het helpt Karin soms: “Het bewust proberen aanspannen en ontspannen, werkt bij mij soms om de spieren wat losser te krijgen”, legt Karin uit. Door het spiegelbeeld lijkt het alsof je geamputeerde lichaamsdeel er nog gewoon is en goed functioneert. Hierdoor denken je hersenen: ‘Hé, er is niks aan de hand!’ Het hersengebied dat hoort bij je geamputeerde ledemaat kan hierdoor weer actief worden. Het ‘foutje’ dat door de amputatie in je hersenen is ontstaan, wordt teruggedraaid. Dit kan leiden tot een afname van de pijn.

Lees meer over spiegeltherapie: levenmetamputatie.nl/spiegeltherapie

 

Karin zweert dus bij het gebruik van haar huidige prothese, maar: “Hij moet wel goed zitten, anders worden de pijnklachten erger, omdat ik meer moeite moet doen met het aansturen ervan.” Heb jij een amputatie? En hoe bestrijd jij jouw fantoompijn? Laat een reactie achter in de comments.

Lees ook het verhaal van Filip, die nauwelijks last heeft van fantoompijn: levenmetamputatie.nl/filip-fantoompijn

 

2 gedachten over “Karins prothese helpt tegen fantoompijn: ‘Ik heb van alles geprobeerd, met bizarre bijwerkingen soms’

  1. Ik heb een dubbelzijdige been amputatie. (ongeluk 3 jaar terug) 1 door de knie en 1 boven de knie. Destijds heb ik veel gehad aan EMDR therapie. Daarnaast heb ik ook geleerd om te ontspannen bij pijnscheuten. Waardoor het draaglijker wordt en in de loop van tijd meer naar de achtergrond wordt geschoven. Het is nu meer een fantoomsensatie.

Geef een antwoord

twee × twee =