Karin heeft een doel: fietsen op een gewone fiets

Karin wil graag weer fietsen. Zelf. Maar wel op een gewone fiets, niet op een driewieler. Ze daagt zichzelf uit en kijkt of ze een fiets kan vinden die past. Ze gaat hiervoor naar een fietscentrum mét testbaan.

 

Blogger Karin (46) koos in 2018 voor een armamputatie na een werkongeval. Ze miste ‘de kwaliteit van leven’. Sinds februari 2020 heeft ze een handprothese. Als een van de eersten in Nederland heeft haar prothese het nieuwe Myo-plus aansturingssysteem. Stapje voor stapje leert ze ermee omgaan en ze neemt ons graag mee in dat avontuur.

 

Voor mijn ongeluk wilde ik meer aan mijn conditie doen en ontdekte ik dat ik fietsen heel leuk en lekker vond. Na mijn ongeluk werd fietsen een drama: ik kon niet met goed fatsoen op- en afstappen en alle trillingen van de straat waren een hel. In alle revalidatietrajecten werd er regelmatig gevraagd naar haalbare doelen. Toen werd fietsen een punt op mijn wenslijst, iets wat ik graag weer in de toekomst zou doen. Tot die tijd toe kwam ik niet verder dan de hometrainer tijdens de sportuurtjes, maar daar kon ik gemakkelijk op- en afstappen. Lekker veilig, maar ik wilde meer. De paden op, de lanen in. Maar hoe dan? Ik wilde wel veilig zijn op de fiets en bijvoorbeeld gewoon richting aan kunnen geven (ook al ben ik misschien de enige die dat doet 😉). Ik vroeg mijn hulptroepen, de ergo- en fysiotherapeut, naar hun ideeën.

 

Geen driewieler

Het idee van een driewieler werd geopperd omdat mijn balans misschien niet goed genoeg zou zijn voor een ‘gewone’ fiets. Hoe graag ik ook weer wilde fietsen, op een driewieler zag ik mezelf nog geen tochtjes maken met mijn man en honden. Sowieso was met prothese fietsen geen optie. Hij is daar te kwetsbaar en te kostbaar voor en het risico verzekeringstechnisch ook te groot. De eerste stap? Een geschikte fiets vinden. De aanpassingen zouden we later bekijken.

 

Tamme stalen rossen worden wild

Samen met de ergotherapeut en de fysiotherapeut maakten we een lijstje met de eisen waaraan de fiets moest voldoen. Met het lijstje – en mijn man – bezocht ik een fietscentrum  met testbaan. We kwamen daar op een drukke dag, er was best wat ‘verkeer’ op de testbaan en mijn op- en afstapkunsten lieten nog best wat te wensen over. De normaal zo tamme stalen rossen werden bij mij ongetemde wilde rossen. Een paar keer lag ik bijna languit op de baan. Langzaam werd het rustiger op de baan en werd ook de keuze voor de juiste fiets duidelijker. Na een lange, zware ochtend en een dikke enkel en een natte rug maar ook een gevoel van overwinning rijker, bleef er één fiets over waarbij bijna alles in een keer goed was. Het was er eentje waarbij ik zelfs niet meer hoef te schakelen maar net als mijn auto en automaat heeft. Dat moest de mijne worden!

 

De adaptief technicus weet raad

De fietsenwinkel had mijn fiets na aflevering al voorzien van een rem die ik met één hand kon bedienen. Ook had hij het bedieningspaneel voor mij naar rechts gezet. Toen moesten er nog een paar dingen aangepast worden. Ik wilde namelijk met twee armen sturen en mijn balans houden. De adaptief technicus ging voor mij aan de slag. Het streven was om een zo eenvoudig mogelijke oplossing te bedenken. Ik wilde tijdens het sturen mijn arm aan het stuur houden, maar hij moest er ook gemakkelijk vanaf kunnen. Bijvoorbeeld om richting aan te geven of om mezelf op te vangen als ik zou vallen. Ik had voor de zekerheid alle hulpmiddelen meegenomen die in de loop van de jaren voor mij gemaakt waren. Dat bracht hem op het idee voor een uitwisselbaar systeem. De adaptief technicus ging aan de slag met mijn koker met liner die ik tot dan toe met hulpstuk of vork gebruikte voor respectievelijk mijn RC-hobby of in de keuken. Hij maakte een uitwisselbaar systeem waarbij ik gemakkelijk kan switchen al naar gelang mijn behoefte. Dus vanaf nu heb ik een echte GoGo Gadget GetGet-arm! (Zie foto)

 

En jij?

Denk jij nou ook: Er is iets wat ik graag weer zou willen doen? Maak het bespreekbaar want er kan soms meer dan je denkt.

 

 

Geef een antwoord

zestien + 9 =