Karin heeft een armamputatie: 3 onmisbare zaken op vakantie

Een paleisje is het: ons eigen hutje op de hei. Mijn man en ik hebben sinds kort een vakantiehuis op de Veluwe, op een uur rijden van huis. Ons eerste weekje is een feestje én een uitdaging. 

Oost, west, thuis best? Thuis is alles in de loop der jaren ingesteld, aangepast of praktischer gemaakt om goed te functioneren met één gezonde arm. Maar in ons hutje loop ik net als voorheen overal tegenaan. Soms is het grappig, maar soms levert het gevaarlijke situaties op.

 

Koken met hindernissen

Ik hou van lekker eten en kokkerellen is mijn hobby. Mijn man houdt niet van koken. En ik ben een controlfreak, dus voor ons allebei is het beter dat ik het doe. Thuis kook ik elektrisch en ik weet weer precies waarom. In ons hutje hebben we een ouderwets gasfornuis. Om die te activeren moet je op de knop van de bijbehorende pit drukken – die ingedrukt houden – draaien en vervolgens het gas aansteken. Dit vraagt om kunst- en vliegwerk. Het is niet geheel ongevaarlijk. Met prothese ga ik de strijd al helemaal niet aan, want ik ben bang dat Stuarts nieuwe jas smelt of in de fik vliegt. Er is wat ruimte voor verbetering in ons paleis.

 

Wil je weten waarom Karin haar prothese Stuart noemt? Lees hier verder.

 

Wel of geen bh

De eerste ochtend bleek dat ik best wat essentiële dingen vergeten was. Ik wilde mijn bh aantrekken, maar mijn hulpje lag nog thuis. Ik hoor je denken: een hulpje? Ja, dat hulpje bestaat echt en het is niet mijn man! Even een zijspoor: hij was het trouwens wel heel lang. Maar ik wilde graag zelfstandig zijn. Mijn man werkt onregelmatige diensten en het was geen doen om daarin afhankelijk van hem te zijn. Ik heb van therapeuten twee tips gehad over hoe ik zonder hulp een bh aan en uit kan doen:

 

  • “Doe je bh dicht en trek hem dan over je hoofd aan.” Nou: met mijn cupmaat niet te doen zonder blauwe ogen te krijgen. Dus die heb ik na één keer proberen geschrapt.
  • “Doe je bh dicht en trek ‘m van onder aan.” Misschien zou ik dat gekund hebben toen ik achttien was, maar dat is wishful thinking

 

Gelukkig kwam ik er toen achter dat er echt hulpmiddelen voor bestaan. Zo ziet een ‘bh aantrekhulp’ eruit:

Na een tijdje oefenen is het – blijkt nu wel – een onmisbare hulp. Ik ga er een tweede van kopen die standaard in mijn vakantiehuis ligt. Maar deze week is mijn hubby weer even multifunctioneel.

 

Mijn prothese aantrekken zonder hoes

Ik heb dan wel een weekje vakantie, maar ik gun mijn nieuwe arm geen week vrij. Echter ben ik de aantrekhoes vergeten. Dus vraag ik hulp aan Google. Ik heb geen idee hoe de hoes heet. Uiteindelijk komt er op de zoekopdracht ’aantrekzak prothese’ een afbeelding voorbij die ik herken. Het is kennelijk een hulp voor het aantrekken van steunkousen. Nooit aan gedacht, wel handig: want daardoor is het bij een thuiszorgwinkel in de buurt te koop. En die kan gelijk in onze hut blijven liggen, waardoor het me niet nog een keer zal overkomen.

 

We gaan hier nog vaak en veel genieten, maar ik moet wel mijn vakantiechecklist wat aanscherpen. Ik dacht voorheen altijd dat alleen een schone onderbroek en een tandenborstel essentieel waren. Daar komen nu wat zaken bij. Wat is voor jou onmisbaar als je op vakantie gaat? Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Geef een reactie

vijf × 1 =