Karin kan haar prothese niet verzekeren: ‘Leven zonder prothese is opnieuw een amputatie voor mij’

Mijn armprothese is een prijzig stuk technologie. Als ‘ie kapot gaat om redenen die buiten de garantie vallen, ontstaat er een probleem. Hoe vang ik dit op? Ik hou van wandelen, fietsen, autorijden, hondensport en tuinieren. In hoeverre is dit voor mijn eigen risico?

 

Blogger Karin (46) koos in 2018 voor een armamputatie na een werkongeval. Ze miste ‘de kwaliteit van leven’. Sinds februari 2020 heeft ze een handprothese. Als een van de eersten in Nederland heeft haar prothese het nieuwe Myo-plus aansturingssysteem. Stapje voor stapje leert ze ermee omgaan en ze neemt ons graag mee in dat avontuur.

 

Nuttig om het eens uit te zoeken. Ik begin bij mijn eigen verzekeraar.

 

Inboedelverzekering?

Mijn verzekeraar geeft in eerste instantie aan dat mijn prothese onder de inboedelverzekering valt. Maar als ik doorvraag, blijkt dat er een maximaal te vergoeden bedrag is, dat heel ver onder de daadwerkelijke waarde van mijn prothese ligt.

 

Lees ook: Een nieuwe armprothese is lastig: er valt van alles stuk

 

Aanvullende verzekering?

Misschien kan het via een aanvullende verzekering? Hierop zegt de verzekeraar dat er geen mogelijkheden zijn. Wat nu? Leven zonder prothese is opnieuw als een amputatie voor mij. Ik wil niet zonder en dat zou ook niet nodig moeten zijn.

 

Onbeperkte dekking?

Waarom kun je je prothese niet verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, diefstal, ongeluk, schade of iets anders? Het is onbegrijpelijk dat artsen en (zorg)verzekeraars daar niet over praten. Natuurlijk kan het niet allemaal uit de zorgverzekering. Maar de garantie is beperkt en dekt niet alles. Dus dat moet toch anders!

 

Aanvullende verzekering?

Mijn amputatie is een gevolg van een ongeval. Daarom is er in mijn geval een ‘tegenpartij’ (lees: de verzekering van mijn voormalige werkgever) verantwoordelijk voor de gevolgschade. Deze tegenpartij – zeker geen kleine jongen, hij doet zelf ook in verzekeringen – zag geen mogelijkheid het via een aanvullende verzekering te regelen. Er volgde een toezegging: dat deze partij eventuele kosten die buiten de garantie en de verzekering vallen, op zich neemt bij normaal gebruik. (Dus niet als ik bijvoorbeeld met mijn prothesehand de barbecue aansteek of er een duik in het zwembad mee neem…)

 

Letselschadezaak?

Toch geeft het te denken. Er zal maar iets gebeuren met je prothese, terwijl je geen letschadezaak hebt om op terug te vallen. Hoe ga je het dan doen zonder prothese, als je pas jaren later weer in aanmerking komt voor een nieuwe?

 

Meer blogs lezen van Karin?

‘Ik maak me eerder druk om mijn vetrolletjes dan om mijn amputatie’

Karin leerde aangepast autorijden

Karins prothese helpt tegen fantoompijn

 

 

 

 

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Geef een reactie

een × vijf =