Help! Hoe leer je lopen met een prothese?

Het verliezen van een been is een ingrijpende gebeurtenis. Het is dan ook heel begrijpelijk dat je het spannend vindt om een prothese te krijgen en daarmee te leren lopen. Het leren lopen met een prothese biedt je echter een hoop vrijheid en zorgt ervoor dat je je dagelijks leven weer kan oppakken. Hoe zorg je ervoor dat dit leerproces zo soepel mogelijk verloopt?

 

1. Een goede pasvorm

Essentieel: een goed ontworpen en passende koker. Een veilige, stevige en comfortabele verbinding tussen je stomp en prothese is belangrijk voor een goede controle van je prothese.

Een goed onderhoud van je prothese is ook belangrijk voor optimaal comfort. Reinig je koker regelmatig om huidirritatie te voorkomen. Je instrumentmaker kan je hier meer over vertellen tijdens het aanmeten van je prothese.
Lees ook: 8 tips voor de fitting van je prothese

 

2. Oefenen aan de loopbrug

Man leert lopen met een prothese aan loopbrug

Als we lopen verplaatst ons lichaamsgewicht zich van ons ene naar ons andere been. Zodra je prothese is aangemeten en comfortabel aanvoelt, is het dan ook belangrijk om te leren hoe je gewicht kan plaatsen op je prothese. Dit is een spannend proces. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Met goede uitleg van je fysiotherapeut en heel veel oefening leer je om langzaam maar zeker te vertrouwen op je prothese.

Tijdens het oefenen begin je met een loopbrug met twee leuningen, waarbij je beide armen gebruikt ter ondersteuning. Na een tijdje heb genoeg aan één arm. Uiteindelijk lukt het misschien om te lopen zonder ondersteuning van je bovenlichaam.

 

3. Zelf lopen met een prothese

Als je voor het eerst weer zelf gaat lopen, is het belangrijk om de hulpmiddelen te gebruiken die je therapeut of arts je adviseert. Je wilt jezelf immers niet verwonden door te snel te gaan. Wanneer je weer gaat lopen in alledaagse situaties, is het belangrijk om weer rustig aan te doen. Zorg dat je langzaam op je gemak raakt in de nieuwe omgeving. Je komt ongetwijfeld veel uitdagingen tegen, zoals trappen, drempels en heuvels. Je fysiotherapeut zal je adviseren hoe je hier het beste mee om kan gaan.

 

4. Oefeningen voor gevorderden

Voel je je zelfverzekerd tijdens het lopen? Dan kun je aan de slag met het verder ontwikkelen van je vaardigheden door de volgende oefeningen te doen. Zorg dat er in het begin iets naast je staat waaraan je je kan vasthouden.
– Een bal stuiteren: staand en vervolgens lopend
– Balanceren op één been
– Een grote stok balanceren op je hand
– Lopen op verschillende ondergronden als tapijt, stoep en gras
– In en uit de auto stappen
– Voorwerpen dragen tijdens het lopen


En vergeet nooit…

Om jezelf tijd te gunnen! Lopen met een prothese is een geheel nieuwe vaardigheid. Het kost tijd en geduld om je deze vaardigheid aan te leren. Raak daarom niet ontmoedigd. Natuurlijk zal je in het begin spierpijn hebben. Je lichaam moet zich immers aanpassen aan deze nieuwe manier van lopen. Begin daarom langzaam en ervaar hoe je lichaam reageert. Ga je te snel? Neem dan een stapje terug. Heb je last van pijn of flinke ongemakken? Neem dan altijd contact op met je behandelaar.

 

Heb jij opnieuw leren lopen met een prothese? Of moet je hier binnenkort aan beginnen? Deel hieronder je ervaringen!

 

10 gedachten over “Help! Hoe leer je lopen met een prothese?

 1. Bese,
  Door slechte bloedsomloop heeft men mijn linker been geamputeerd tot boven de knie. Ik heb eerst geprobeerd te open met een beweegbare knie, maar ik lag meer tegen de grond dan lopen. verleden jaar in november heeft men ook mijn rechter knie tot boven de knie geamputeerd.
  Denkt U dat het mogelijk om met twee prothezen te leren lopen, ik ben 72 jaar en nu blijf ik reeds één jaar in mijn rolstoel zitten, ik kan wel auto rijden.
  Denkt U mij te kunnen helpen.
  Bedankt voor uw antwoord.

  Beste groeten.
  Paul Mannaerts

 2. In december 2019 werd ik in de kliniek ontslagen na een bewogen tijd van mis communicatie. Helaas volgde daarop de Corona periode met veel gebrek aan empathie en goed advies. Oefenen mocht ik niet meer (wettelijk) maar nu breekt een andere periode aan. Ik denk alles weer op een “nieuwe” rit te hebben. Iedereen werd vervangen zelfs het behandel plan. Maar geloof me hoe eenzaam ik me gevoeld heb omdat ik het zelf ook niet wist . Gisteren nog werd vastgesteld dat mijn prothese (m’n poot) bijna 3 cm. korter is als mijn R.been. Het is mijn 7de prothese!!! Maar niet getreurd; niet meer ploegen maar lopen.
  Komt het toch nog goed.

 3. Beste Johan, het is niet mis wat je schrijft, n kleine stomp is erg lastig voor n prothese met n klittenband systeem of vacuüm.
  N buikgordel lijkt me vreselijk zitten.
  Ik heb n amputatie n stuk boven de knie en zelfs dat is met koker vreselijk gevoel.
  De koker zit hoog tegen m’n Lies aan.
  Dus ik kan me voorstellen dat u voelt met gordel.
  Het is n kwestie van wennen denk ik en oefenen, en wie wil nu haast hele dag oefenen,nou ik niet zo.
  Er zijn meer ding n op n dag hé.
  Ik wens u veel succes met n prettige oplossing zoeken.
  Groetjes josee.

 4. Ik heb nu sinds eind oktober een onderbeen prothese maar wat is het zwaar. Ik ben blij om te lezen dat het echt tijd nodig heeft.
  Soms denk ik dat ik nooit een hele dag ga kunnen lopen of überhaupt functioneren.

  1. Hi Linda,

   Ik kan me voorstellen dat het niet altijd makkelijk is!
   Ben je er erg bang voor om niet goed te kunnen lopen of anders te functioneren?

   Fijn dat je herkenning hebt gevonden in onze blogs.
   Hopelijk heb je veel aan de informatie op onze website.
   Praat je er ook over met andere lotgenoten?

   Veel succes gewenst met de revalidatie!

   Groetjes Yvet

 5. Beste ik ben ondertussen 4,5 jaar mijn rechterbovenbeen verloren, heb een stompje van een kleine 10cm.
  Zoals jullie vertellen in de rubriek is het leven na mijn amputatie niet simpel geworden en heb veel te maken met fantoompijnen. Het leven met een prothese is niet zo simpel dan sommige denken, ben na de operatie al 45 kg afgevallen en dit heeft natuurlijk zijn gevolgen dat ik zeker 2x per jaar een andere liner nodig heb mijn liner schuift elke keer van de stomp heb al vele dingen geprobeerd zoals het dragen van een buikgordel om mijn prothese op te houden maar dit werkt niet zo goed. Hebben jullie geen tips om mijn leven wat dragelijk te maken? Vriendelijke groeten van Johan.

  1. Hi Johan,

   Dankjewel voor het delen van jouw verhaal! Het is echt ontzettend wennen aan een prothese, maar uiteindelijk vindt iedereen zijn draai erin. Tip die ik je ook zeker kan geven is zorg voor een goede relatie met je orthopedisch adviseur (hier vind je op de website ook meer informatie over). Heb je deze vraag ook al aan hem gesteld en aangegeven wat je dromen zijn? Ik hoop daarnaast je veel hebt aan deze website, verhalen van anderen en tips en adviezen.

   Veel succes gewenst!

   Groetjes Yvet

 6. Dag Bert, dank voor het delen van je verhaal! Wat goed dat je aan het oefenen bent geslagen. Het is echt ontzettend wennen aan een prothese, maar uiteindelijk vindt iedereen zijn draai erin. En u dus vast ook. Ik hoop zeker dat u veel heeft aan deze website, verhalen van anderen en tips en adviezen. En heeft u vragen, laat het ons horen! Heel veel succes met oefenen en een fijne week!

  Groetjes Nadja

 7. Ik ben na mijn pensionering geïmmigreerd naar de Dominicaanse Republiek, mijn vrouw wou graag terug naar haar eigen land. Ik ben in de vroege avond overreden door twee SUVs, die ik niet gezien had. Het kan zijn doordat de eerste van de verkeerde kant kwam of omdat zijn licht niet werkte. De helft van de auto’s heeft geen goed licht. Ik heb het overleefd maar mijn onderbeen was verdwenen, meegenomen door de eerste gevluchte auto. Ik heb er zelf weinig van gemerkt.
  Ik heb nu een prothese van € 750, die gemaakt is door een gepensioneerd Dominicaan, die het vak in de USA geleerd heeft. Ik wou een houten prothese zoals in “Pirates of the Carribean”, maar de leverancier heeft mij een metalen prothese met voet en kunststof omhulling aangepraat. Ik heb de prothese nu 2 dagen en het is niet eenvoudig om te leren lopen. Ik ben verschillende trucjes aan het proberen. Ik gebruik een rollator om te oefenen. Ik hoop hier wat goede tips op te doen.
  Ik heb nog een werkende knie, maar het stompje daaronder is maar 5 cm, onvoldoende voor een bevestiging. Dus de bevestiging loopt over de knie tot mijn dij.

Geef een antwoord

18 + drie =