Even voorstellen: dit is Silicon House: “Wij maken levensechte prothesen waarmee je eigenlijk alles kunt”

Prothesen: ze zijn er in alle soorten en maten. Tegenwoordig zien we steeds vaker gerobotiseerde hulpmiddelen, hightech en haast futuristisch van uiterlijk. Maar er zijn ook genoeg mensen die liever een prothese dragen die vrijwel niet te onderscheiden is van het echte lichaamsdeel.

Silicon House is één van de innovatie-afdelingen van Ottobock. Het merk richt zich op het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van prothesen die alleen van dichtbij van ‘echt’ te onderscheiden zijn. Hoe ze dat doen en waarom deze prothesen niet alleen cosmetisch maar ook functioneel zijn? Custom silicone technician Floortje van Silicon House geeft een antwoord op deze én meer vragen.

 

Wat is Silicon House?

“Bij Silicon House maken we levensechte siliconen prothesen. Qua kleur, structuur en detail komen deze sterk overeen met het echte lichaamsdeel. We werken met een team van vier mensen: manager Frithjof, teamleider Evi en custom silicone technicians Susan en ik. We hebben regelmatig contact met de specialisten van Ottobock. We wisselen kennis uit, zodat we samen tot een optimaal eindresultaat komen en we onze klanten op de beste manier kunnen helpen.”

 

Hoe komen mensen bij jullie terecht?

“Het maken van een siliconen prothese is een specialisatie die niet vaak voorkomt. Vaak start het traject als wij benaderd worden door een orthopedisch instrumentenmaker. Die heeft niet voldoende kennis over siliconen prothese om ze zelf te maken. Daarom schakelen ze ons in. Steeds vaker komen patiënten rechtstreeks bij ons terecht, via onze website of informatie die ze op het internet gevonden hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een betere oplossing zoeken dan een orthopedische schoen, die de revalidatiearts adviseert. Wij helpen hen dan aan een siliconen voetprothese – een andere en soms zelfs betere oplossing.”

 

Hoe gaat het maken van zo’n levensechte prothese in zijn werk?

“Tijdens een eerste afspraak nemen we verschillende afdrukken. Van de stomp, maar ook van het ledemaat aan niet-aangedane zijde. En we bepalen welke kleuren de prothese moet krijgen en brengen andere details, zoals moedervlekken, sproetjes, roodheid en haar, in kaart. Van de afdrukken maken we een gipsen kopie, en daarop bouwen we de testprothese. Nog niet zo’n mooi exemplaar overigens: zonder kleur – dus helemaal doorzichtig – en zonder detail. Maar: uitstekend geschikt voor een test. De patiënt neemt de testprothese mee en gebruikt hem gemiddeld twee weken. Waar zitten de drukpunten? Hoe reageert de huid? Is de prothese goed op maat? En bij een voetprothese: past de prothese in een schoen? Aan de hand van de uitkomsten van de testfase maken we een definitieve versie. We bouwen die helemaal opnieuw op. We mengen siliconen met pigment voor de kleur, en verwerken dan nagels en andere details, zodat de prothese er levensecht uitziet.”

 

Is zo’n siliconen prothese alleen cosmetisch, of ook functioneel?

“Absoluut ook functioneel. Een goed voorbeeld is de voetprothese. Wanneer iemand alle tenen en een stuk voet mist, gaat de afwikkeling van de voet vaak moeizaam en is de balans in veel gevallen verstoord. Het voordeel van een voetprothese is dat deze balans teruggeeft én helpt bij het afrollen. Veel patiënten kunnen met zo’n prothese ook weer schoenen aan, zelfs open schoenen! Met een vingerprothese of deelhandprothese geldt eigenlijk hetzelfde. Iemand die meerdere vingers mist, kan bijvoorbeeld de grijpfunctie missen. Vaak pakt iemand met een prothese voorwerpen gemakkelijk op en in veel gevallen krijgt de gebruiker die grijpfunctie terug. Daarnaast brengen we op plaatsen waar het bot dicht onder de huid zit een zacht laagje aan, dat druk vermindert. En een prothese beschermt. De stomp is vaak gevoelig, omdat zenuwen in de war zijn en dicht aan de oppervlakte liggen. Met een prothese voorkom je pijn – door stoten of wind bijvoorbeeld. Onze siliconen prothesen zien er natuurlijk uit, maar helpen dus heel veel mensen ook in het dagelijks leven én voelen prettig aan. Win-win.”

 

Hoe intensief kun je een siliconen prothese gebruiken?

“Dat is per persoon verschillend. Net zoals bij andere prothesen moeten mensen ook aan een siliconen prothese wennen, en dat kost tijd. Daarom adviseren we mensen rustig op te bouwen. De eerste dag slechts een uurtje de prothese dragen, de tweede dag twee uur, en de derde dag vier uur. Mijn belangrijkste advies: doe wat goed voelt, en bouw desnoods nóg rustiger op. Er komt vanzelf een moment dat de geamputeerde de prothese de hele dag kan dragen en ermee kan douchen, koken, hardlopen en zwemmen. Eigenlijk kun je er alles mee!”

 

Kunnen jullie iedereen die bij jullie aanklopt voor een prothese helpen?

“Helaas niet, we moeten wel eens mensen afwijzen. Bij sommige patiënten is de amputatie zo gevoelig, dat in de testfase blijkt dat de stomp geen aanraking kan verdragen. Maar het komt ook voor dat een patiënt verwachtingen heeft die wij niet kunnen waarmaken. Ook al is de siliconen prothese levensecht: ze krijgen er hun eigen ledemaat niet mee terug. Aan ons de taak om verwachtingen te managen. We bieden ook een luisterend oor: mensen kunnen hun verhaal aan ons kwijt. Ik luister graag naar ze, ga écht in gesprek. Het geeft zoveel meer waarde aan ons werk.”

 

Geef een antwoord

10 − vijf =