Lichamelijk – Alles rondom amputatie

Een amputatie is een ingrijpende operatie. Geestelijk, maar zeker ook lichamelijk. Je neemt immers afscheid van een lichaamsdeel. Dat houdt in dat je je lichaam opnieuw moet leren kennen. En een hoop bewegingen opnieuw moet aanleren, zoals balans vinden, lopen en fietsen (bij een beenamputatie).

Gelukkig zijn al veel mensen je voorgegaan. Daardoor is er bijvoorbeeld al heel wat bekend over verschillende manier om voor en na een amputatie te werken aan je conditie en algehele gezondheid. Een ander lichamelijk aspect van een amputatie is fantoompijn. Veel mensen hebben er last van na een amputatie, maar wat is het nu precies? 

Op deze pagina vind je verschillende onderwerpen over de lichamelijke aspecten van een amputatie. Wil je jouw ervaringen delen? Plaats dan je reactie onder een van de berichten of laat een bericht achter op onze contactpagina

Diabetes (suikerziekte) is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland.  De meeste mensen weten in grote lijnen wat diabetes is. Maar wist je al dat diabetes kan leiden tot een amputatie van een voet of been?

Na een amputatie hebben veel mensen het gevoel dat hun ledemaat nog aanwezig is. Ze hebben bijvoorbeeld pijn of jeuk aan de ledemaat die er niet meer is. Als deze gevoelens pijnlijk zijn spreken we van fantoompijn.

Op deze pagina vind je informatie over het werken aan je gezondheid en conditie voor en na een amputatie. Een goede algehele gezondheid helpt bij een spoedig herstel. 

Lage rugpijn en amputatie: het gaat helaas vaak hand in hand. Uit een studie blijkt zelfs dat lage rugpijn voor mensen met een beenamputatie bijna net zo’n groot probleem vormt als fantoompijn. Maar wat is de oorzaak van deze rugpijn? En belangrijker: hoe kom je er vanaf?