Mantelzorg: wat is dat precies?

In sommige dingen leun ik best veel op de mensen om mij heen. Zijn dit dan allemaal mijn mantelzorgers?

Mijn man helpt me met en pakt alles over van mij wat ik niet kan. Van helpen onder de douche en soms aankleden, tot de honden uitlaten of mijn biefstukje snijden. Hij is hét voorbeeld van een mantelzorger. Bijna 24 uur per dag, want deze vorm van hulp past nou eenmaal niet in 9 tot 5…

 

Blogger Karin (46) koos in 2018 voor een armamputatie na een werkongeval. Ze miste ‘de kwaliteit van leven’. Sinds februari 2020 heeft ze een handprothese. Als een van de eersten in Nederland heeft haar prothese het nieuwe Myo-plus aansturingssysteem. Stapje voor stapje leert ze ermee omgaan en ze neemt ons graag mee in dat avontuur.

 

Engelengeduld in de wachtkamer

Maar hij is niet de enige op wie ik een beroep doe. Mijn schoonvader reed (en rijdt indien nodig nog steeds) me met engelengeduld naar alle behandelingen. Hij heeft inmiddels al vele uren doorgebracht in allerlei verschillende wachtkamers, terwijl mijn schoonmoeder vaak de honden doet als mijn man niet thuis is. Of mijn ouders waar ik – nadat ik door mijn vader ben opgehaald – altijd aan kan schuiven voor een hapje, als mijn man late dienst heeft en ik voor mezelf niet al die moeite neem om warm eten te maken.

 

Hulp in het pashokje

En dan is er mijn zus die mij en mijn man al heel lang helpt. Met huishoudelijke klusjes waar wij gewoonweg niet aan toekomen en die zij uit handen neemt om mijn man ook nog wat tijd te geven om bij te tanken hier en daar. Ze verft mijn haar, doet mijn nagels, maar helpt ook met alle dingen die ik aan niemand anders zou vragen: ze helpt met haar weghalen op plaatsen waar je niet wil dat het groeit, ruimt mijn kledingkast op en helpt hem dan gelukkig ook weer vullen. Dan staan we samen in een pashokje en zegt ze, na het zoveelste shirtje waarin ik tot mijn oren klem zit en gefrustreerd met anderhalve arm in de lucht worstel terwijl het zweet van mijn hoofd gutst, met een lach: ‘nou doei, je redt je wel hè?’.

 

De tijd doden met thee en taart 

Ook vriendinnen die me meeslepen naar lunches en me daar met liefde helpen met m’n broodje, maar me eerst met nog meer liefde laten stoeien omdat ik het zelf wil doen. Die ook als eerste in het ziekenhuis naast je bed verschijnen om met thee en taart de tijd tussen de behandelingen te doden.

 

Gouden zorgnetwerk

Al deze geweldige lieverds verdienen een lintje. Ze zijn voor mij goud waard. Hun zorg en hulp gaat  met “de mantel der liefde”, maar valt vast niet allemaal onder te term mantelzorg. Dat doet er ook niet toe. Het is mijn gouden zorgnetwerk.

Tip: in mijn gemeente kennen ze een mantelzorgwaardering. Dit is een vergoeding die je een keer per jaar kan aanvragen, voor mensen die je structureel helpen. Misschien heeft jouw gemeente ook zo’n leuke blijk van waardering voor deze o zo belangrijke mensen.

 

Geef een antwoord

vijf × 4 =