Martine in een vraaggesprek over sporten en bewegen

Beweging is belangrijk voor iedereen. Wanneer je een amputatie hebt ondergaan is dat alleen niet altijd even makkelijk. Er wordt dan al veel van je lichaam gevraagd. Martine vertelt over haar ervaringen met sport en beweging.

Het kan zijn dat je moet leren lopen met een prothese. Of misschien zit je voor het eerst in een rolstoel. Ook dit vergt veel van je lichaam. Werken aan je conditie en gezondheid is daarom ontzettend belangrijk. Maar hoe doe je dat? Onze ervaringsdeskundigen delen hun ervaring met (starten) met bewegen. Martine trapt af met een vraaggesprek.

Wat deed je voor je amputatie aan sporten en bewegen?

Mijn amputatie vond plaats op 25 januari 1979. Ik was toen 21 jaar. Voor mijn amputatie was ik studente en zat ik ‘op kot’. Sporten deed ik niet, maar ik bewoog wel veel want ik deed alles te voet. Veertig jaar geleden was sporten niet belangrijk. Ik had ook geen vrienden die aan sport deden. Van de jongens waren er een paar die voetbal speelden, maar het overgrote deel was niet bezig met sporten.

De amputatie vond meer dan een jaar na het verkeersongeluk plaats. Ik was al die tijd bedlegerig geweest. Ik maakte me na de amputatie vooral zorgen over hoe ik verder kon met mijn leven en met mijn studies.

 

Inmiddels ben je veertig jaar verder. Wat heb je ondertussen gedaan op het gebied van sport en beweging?

Enkele jaren na de amputatie deed ik aan conditietraining. Dit viel goed mee. De trainer was een vriend en zorgde ervoor dat ik optimaal kon deelnemen aan de trainingen. Op zondag trok ik er met mijn vriend en hond op uit voor een wandeling. Nadien deden we met de kinderen uitstapjes waarbij ik steeds de hele route te voet aflegde.

Ondertussen ben ik veertig jaar ouder en probeer ik nog steeds te bewegen. Ik ga ook wekelijks naar de fysiotherapeut en ik ben onlangs gestart met een lessenreeks buik- en rugspieroefeningen. Daarnaast heb ik thuis een loopband waarop ik regelmatig loop met een snelheid van drie kilometer per uur.

 

Wat is je allermooiste ervaring op het gebied van sport en beweging?

Sinds twee jaar loop ik met een Kenevo-protheseknie. Ik kan nu weer langere afstanden afleggen dan voorheen met mijn mechanische protheseknie. Na een periode in een diep dal te hebben gezeten (door een beenprothese waarmee ik niet kon lopen) kan ik opnieuw genieten van een citytrip!

Vóór de Kenevo had ik een prothese waarmee ik niet kon lopen. Spijtig genoeg heb ik hierdoor de achillespees van mijn rechterbeen lange tijd overbelast. Gevolg is een chronisch ontstoken achillespees. Dankzij de Kenevo heb ik mijn leven terug gekregen.

Heb je ook weleens een flinke tegenvaller gehad op sportgebied?

Vele jaren geleden ging ik naar ‘Sport Zonder Drempels’. Toen ik er kwam, moest ik eerst een heel lange trap opklimmen. De sport van die dag was rolstoelbasketbal. De mensen die hier wekelijks samenkwamen sportten zonder prothese. Ik wilde graag bewegen mét prothese, maar dat was niet evident.

Ik heb vervolgens altijd aan bewegen gedaan, samen met valide mensen. Het wordt na een tijdje wel vervelend dat je steeds moet uitleggen dat je bepaalde oefeningen niet kunt doen met een beenprothese. En soms moet je dan ook nog uitleggen waarom jij niet hetzelfde kan als wat de deelnemers aan de Paralympics kunnen.

Of waarom het uitmaakt of je een bovenbeenamputatie hebt of een amputatie door of onder de knie. Dat je hierdoor dingen niet kan doen die een ander met een amputatie wel kan. En dat het ook een verschil maakt of je met een mechanische knie verder moet of dat je een Genium-prothese tot je beschikking hebt! Voor mij is dit weleens een reden geweest om ergens mee te stoppen voordat ik het echt een kans had gegeven.

 

Wat betekent bewegen voor jou?

Ik voel me echt wel beter wanneer ik aan mijn conditie werk, maar ik ben van nature geen sporter. Het is niet zo dat ik ‘moet’ sporten omdat ik een beenamputatie heb, hè! Door te blijven bewegen hoop ik mijn zelfstandigheid nog lang te kunnen behouden. Ik voel me ook zekerder als mijn lichamelijke conditie goed is.

 

Wat is jouw tip voor anderen met een beenprothese op het gebied van bewegen?

Zorg er eerst voor dat je behoorlijk overweg kunt met je beenprothese en dat je een goed looppatroon ontwikkelt. Zonder goed looppatroon ga je je lichaam extra belasten. Sporten of bewegen helpt dan niet om problemen te voorkomen.

 

Heb jij een beenprothese en wil je werken aan je gezondheid en conditie? Download dan nu de gratis app Fitness for Amputees.

 

 

 

[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

3 gedachten over “Martine in een vraaggesprek over sporten en bewegen

  1. Hi Kiara,

   Dankjewel voor je bericht!
   We hopen met je mee dat je snel een blade hebt om te sporten.
   Veel succes!

Geef een reactie

een × een =