Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Bovendien is het een belangrijke oorzaak van voet- en beenamputaties. Het Diabetes Fonds spreekt over 1,1 miljoen Nederlanders met diabetes en maar liefst 1.000 nieuwe diabetespatiënten per week. In België gaat het volgens de Diabetes Liga om zo’n 1 op de 12 volwassen.

Let op: wij zijn geen artsen. De inhoud van onze site is dan ook niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd je arts bij vragen rondom diabetes en negeer nooit professioneel medisch advies.

Bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel bloedsuiker er op een bepaald moment in je bloed zit. Diabetes is een chronische ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogd is. Dit kan twee redenen hebben: je lichaam maakt te weinig insuline aan of de insuline die wordt aangemaakt werkt onvoldoende. Er bestaan meerdere types diabetes. De meest voorkomende soorten zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

Type 1 diabetes

Diabetes type 1 ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Bij dit type maakt het lichaam zelf helemaal geen insuline (meer) aan. De reden hiervoor is dat het eigen afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. In Nederland en België komt diabetes type 1 voor bij minder dan 10% van alle diabetespatiënten. Bij deze vorm van diabetes is het enorm belangrijk dat er onmiddellijk wordt gestart met het spuiten van insuline.

Type 2 diabetes

De meeste mensen met diabetes lijden aan diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes wordt er nog wel insuline aangemaakt, maar niet meer voldoende. Bovendien werkt de aanwezige insuline niet meer optimaal. Hierbij speelt erfelijke aanleg een rol, maar ook een ongezonde leefstijl heeft invloed op het ontstaan van diabetes type 2. Soms is het nodig om insuline te spuiten, maar vaak krijgen patiënten eerst medicijnen en advies op het gebied van eten en bewegen.

Er zijn verschillende stichtingen en organisaties die zich inzetten voor patiënten met diabetes. Een goed beginpunt voor meer informatie zijn het Diabetes Fond s in Nederland en de Diabetes Liga in België.

Symptomen diabetes

Diabetes is vaak lastig te herkennen. Symptomen van diabetes type 1 zijn onder andere veel plassen, dorst, snel afvallen en vermoeidheid. Deze symptomen treden vaak heel plotseling en hevig op. De symptomen van diabetes type 2 zijn vaak minder opvallend en ontstaan vaak geleidelijk. Dit type is daarom moeilijker te herkennen. Patiënten komen er dan ook vaak toevallig achter dat ze dit type diabetes hebben. Enkele symptomen zijn vaak dorst, veel plassen, slecht genezende wondjes, pijn in de benen bij het lopen en infecties die vaak terugkeren.

Herken jij bovenstaande symptomen? Ga dan naar de huisarts. Met een eenvoudige bloedtest weet je snel of je misschien diabetes hebt.

Insulinepomp

Insuline houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Nadat je iets hebt gegeten worden stoffen uit je voeding in je lichaam afgebroken. Deze stoffen worden omgezet in bloedsuiker (glucose). Als de alvleesklier vervolgens merkt dat er bloedsuiker in je bloed aanwezig is, maakt hij insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de glucose kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Maakt het lichaam zelf geen insuline aan? Dan is het belangrijk om insuline te spuiten of gebruik te maken van een insulinepomp.

Risico op amputatie

Mensen met diabetes hebben een grote kans op het ontwikkelen van voetproblemen, ook wel een diabetische voet genoemd. Door vernauwde bloedvaten, slechtere doorbloeding en beschadigingen aan de zenuwen vermindert het gevoel in de voet. Zodoende kunnen wondjes leiden tot serieuze infecties, als ze niet op tijd worden opgemerkt. Voor diabetespatiënten bestaat er zelfs een verhoogd risico op amputatie van tenen, voeten en (onder)benen, wanneer de infectie niet meer gestopt kan worden, of de schade niet te herstellen is. Wil je weten hoe je dit risico kunt verkleinen? Lees het artikel Voorkom amputatie bij diabetes.