Wat is diabetes (suikerziekte)?

Diabetes (suikerziekte) is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Bovendien is het een belangrijke oorzaak van voet- en beenamputaties. 

 

Hoe vaak komt diabetes voor?

diabetes en amputatie

Schrik niet, want de cijfers zijn hoog! Het Diabetes Fonds spreekt over 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes en maar liefst 1.200 nieuwe diabetespatiënten per week. In België gaat het volgens de Diabetes Liga om zo’n 1 op 12 volwassen.

 

Bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel geeft aan hoeveel bloedsuiker er op een bepaald moment in je bloed zit. Diabetes is een chronische ziekte waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogd is. Dit kan twee redenen hebben: je lichaam maakt te weinig insuline aan of de insuline die wordt aangemaakt werkt onvoldoende. Lees ook: Diabetes en amputatie: hoe zit dat?

 

Diabetes type 1 en 2

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat er meerdere types diabetes bestaan. De meest voorkomende soorten zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.

Type 1 diabetes

Diabetes type 1 ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Bij dit type maakt het lichaam zelf helemaal geen insuline (meer) aan. De reden hiervoor is dat het eigen afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. In Nederland en België komt diabetes type 1 voor bij minder dan tien procent van alle diabetespatiënten. Bij deze vorm van diabetes is het enorm belangrijk dat er onmiddellijk wordt gestart met het spuiten van insuline.

Type 2 diabetes

De meeste mensen met diabetes lijden aan diabetes type 2. Bij deze vorm van diabetes wordt er nog wel insuline aangemaakt, maar niet meer voldoende. Bovendien werkt de aanwezige insuline niet meer optimaal. Hierbij speelt erfelijke aanleg een rol, maar ook een ongezonde leefstijl heeft invloed op het ontstaan van diabetes type 2. Deze vorm van diabetes verloopt vaak meer geleidelijk dan diabetes type 1. Soms is het nodig om insuline te spuiten, maar vaak krijgen patiënten eerst medicijnen en advies op het gebied van eten en bewegen.

 

Symptomen diabetes

Diabetes is vaak lastig te herkennen. Soms hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes hebben.  Symptomen van diabetes type 1 zijn onder andere veel plassen, dorst, snel afvallen en vermoeidheid. Deze symptomen treden vaak heel plotseling en hevig op. De symptomen van diabetes type 2 zijn vaak minder opvallend en ontstaan vaak geleidelijk. Dit type is daarom moeilijker te herkennen. Patiënten komen er dan ook vaak toevallig achter dat ze dit type diabetes hebben. Enkele symptomen zijn vaak dorst, veel plassen, slecht genezende wondjes, pijn in de benen bij het lopen en infecties die vaak terugkeren.

Herken jij bovenstaande symptomen? Ga dan naar de huisarts! Met een eenvoudige bloedtest weet je snel of je misschien diabetes hebt. Zo kan er zo snel mogelijk worden ingegrepen.

 

Wat is insuline?

Insuline houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Nadat je iets hebt gegeten worden stoffen uit je voeding in je lichaam afgebroken. Deze stoffen worden omgezet in bloedsuiker (glucose). Als de alvleesklier vervolgens merkt dat er bloedsuiker in je bloed aanwezig is, maakt hij insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de glucose kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. Maakt het lichaam zelf geen insuline aan? Dan is het belangrijk om insuline te spuiten of gebruik te maken van een insulinepomp.

Lees ook: Diabetische voet: 12 tips voor voetzorg bij diabetes

 

Waar vind ik meer informatie over diabetes?

Er zijn verschillende stichtingen en organisaties die zich inzetten voor patiënten met diabetes. Een goed beginpunt voor meer informatie zijn het Diabetes Fonds in Nederland en de Diabetes Liga in België.

> Bezoek de site van het Diabetes Fonds (Nederland)

> Bezoek de site van de Diabetes Liga (België)

 

 

Geef een antwoord

17 + 1 =