Nienke heeft een hectische tijd achter de rug: ‘Ik probeer mezelf langzaam weer terug te vinden’

Het is alweer een hele tijd geleden dat jullie van mij hoorden. In mijn vorige blog lazen jullie over mijn fantoompijn en de daaropvolgende burn-out. Een hectische tijd waarin ik opnieuw op zoek moest gaan naar wie ik eigenlijk ben. Rust zoeken en focussen op mezelf was heel belangrijk. Dat heb ik gedaan. Maar dat ging niet zonder horten of stoten.

 

Nienke (30) werd geboren met een teratoom op haar buik en rug. Het verwijderen van deze tumor verliep niet vlekkeloos: Nienke kreeg een scheve voet en belandde in een rolstoel. Begin 2020 kreeg ze een onderbeenamputatie. Al bloggend gunt ze ons een kijkje in haar dagelijkse leven.

 

Sinds jaar en dag heb ik last van een uitstekend tibia. Wat dat inhoudt? Mijn scheenbeen steekt uit. Daardoor heb ik al een hele tijd last van kokerproblemen. En die werden zelfs zo erg, dat lopen niet meer ging. Toen de instrumentenmakers van Ottobock voorstelden om het probleem aan te pakken door diverse technische innovaties uit te proberen om een zo goed mogelijke prothese te krijgen, ging ik natuurlijk meteen akkoord.

 

Verschillende proefkokers

Striemen van de testkokers
Striemen van de testkokers

Samen gingen we het avontuur aan. Het begon met het maken van verschillende gipsmallen en een scan van mijn stomp. Aan de hand daarvan testte ik twee proefkokers en verschillende liners. Zo kwamen we tot een model met een actief vacuümsysteem. Dit kun je zelf bedienen: met een pompje zuig je alle lucht uit de koker. Dat werkte helaas niet voor mij: ik kreeg flinke blauwe plekken, oedemen (vochtophopingen), striemen en (bloed)blaren. Ook kreeg ik last van mijn litteken: het actief vacuümsysteem ‘zoog’ dit als het ware bijna kapot. Een flinke tegenslag, maar we gaven niet op. Daarom maakten de instrumentmakers opnieuw gipsmallen en een scan en probeerde ik weer twee kokers. Eén van die kokers zit redelijk, die gebruik ik nu op proef. Spannend, want ik moet opletten dat ik niet té moe word of ik blaren of wondjes oploop omdat ik te graag wil en te veel doe. En de proefkoker mag natuurlijk ook niet kapotgaan. Zaak dat ik mijn eigen grenzen bewaak en er niet overheen ga.

 

Indrukwekkende periode

Hoewel ik nu langzaam stappen zet, maakten de vijf weken die ik niet kon lopen veel indruk. Wat voelde ik me vreselijk! Natuurlijk red ik me in een rolstoel en zette ik ondertussen de zorg voor mijn kindjes voort. In een rolstoel zitten is me immers niet vreemd. Toch heeft deze periode me – geheel tegen mijn eigen verwachtingen in – enorm geraakt. Op dat moment realiseerde ik me hoe erg ik het miste het om actief, mobiel en geheel onafhankelijk te zijn.

Wat ik ervan leerde? Ik moet nóg beter leren omgaan met tegenslagen. Hoewel ik in mijn leven meerdere tegenslagen heb gekend, helse pijnen heb gehad, zou je denken dat dit easy is. Toch is niets minder waar. Zodra iets tegenzit en je bent al op de top van je kunnen, stuiter je ineens toch keihard naar beneden.

Wachten bij de loopbrug tot de (proef)koker klaar is
Wachten bij de loopbrug tot de (proef)koker klaar is

 

Eigen been

Doordat ik mijn echte voet en handicap nooit heb geaccepteerd of er mee heb leren leven, vond ik de amputatie niet moeilijk. Mijn prothese voelde dan ook direct als mijn eigen been. Mijn been zoals het hoort! Hebben andere lotgenoten dat ook? Persoonlijk had ik dat nooit verwacht. En het is ook dát wat me het meest raakt aan deze nieuwe situatie: dat ik mijn ‘eigen’ been niet kan gebruiken. Ik koos zelf voor deze amputatie en was als een kind zo blij dat ik eindelijk weer mijn weg vond. Het voelt als falen dat ik er nu niet goed mee om kan gaan. En de angst dat het nooit meer opgelost kan worden, blijft.

 

Mezelf terugvinden

De komende tijd probeer ik de proefprothese verder uit. En geniet van mijn kinderen en de paarden, zelfs vanuit mijn rolstoel. Ik probeer mezelf langzaam weer terug te vinden en ben lekker bezig met van alles en nog wat. En ik blijf positief. Skeeleren staat op mijn verlanglijstje. Wie weet is dat mijn volgende blog 😉.

 

Een gedachte over “Nienke heeft een hectische tijd achter de rug: ‘Ik probeer mezelf langzaam weer terug te vinden’

Geef een antwoord

6 + 16 =